Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ανύπαρκτη η Ειδική Αγωγή στις Κυκλάδες

Με αδιαμφισβήτητα γεγονότα καταρρίπτει ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Κυκλάδων «Δικαίωμα» τον ισχυρισμό του υπουργείου Παιδείας ότι έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Ειδική Αγωγή και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να έχουν όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη υποστήριξη. «Εμείς απαντάμε πως η Ειδική Αγωγή είναι στην ουσία ανύπαρκτη» τονίζει ο Σύλλογος, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο στη Σύρο που είναι κλειστό (μετά από έναν μόλις χρόνο λειτουργίας), το Ειδικό Δημοτικό Σύρου -«έναν χώρο καταθλιπτικό, χωρίς συντήρηση και με ελλιπή πρόσβαση για ΑμεΑ στις αίθουσες διδασκαλίας»- που δεν έχει καθόλου ειδικό βοηθητικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) όπου υπάρχει μόνο ένας εκπαιδευτικός.



«Γιατί το Υπουργείο δεν ενδιαφέρθηκε να στελεχώσει τη θέση του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου, αλλά μοιραζόμασταν έναν Σύμβουλο οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και 5 νομοί της Μακεδονίας;» αναρωτιέται μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος, ο οποίος συμπληρώνει ότι υπάρχει σοβαρότατη υποστελέχωση στα ΚΕΔΔΥ της Σύρου και της Νάξου με συνέπεια να μην προχωρούν οι αιτήσεις των γονέων για τα παιδιά τους.


Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί!

«Χιλιάδες παιδιά είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένα από την εκπαίδευση στα σπίτια τους, επειδή η κυβέρνηση έχει ως “προτεραιότητα” την ειδική αγωγή. Κάθε χρόνο βιώνουμε το δικό μας οικογενειακό δράμα, ενώ οι κυβερνήσεις εμπαίζουν γονείς και ανάπηρα παιδιά» τονίζει ο Σύλλογος «Δικαίωμα», κάνοντας λόγο για κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος, της υφιστάμενης νομοθεσίας, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, καθώς επίσης και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα.

«Τα παιδιά μας μένουν αποκλεισμένα στα σπίτια τους, όμηροι κυβερνήσεων που έχουν αποφασίσει να τα πετάξουν στον Καιάδα. Δεν υπάρχει καμιά προτεραιότητα. Ζητάμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη του κόσμου, της Ένωσης Γονέων, των Συλλόγων Γονέων και των συλλόγων εκπαιδευτικών στο δικό μας αγώνα για ισότιμη πρόσβαση και ένταξη στην εκπαίδευση, αξιοπρεπή διαβίωση και μέλλον για τα παιδιά μας. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί! Δε θα σταματήσουμε! Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω για τα παιδιά μας!» καταλήγει ο Σύλλογος.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΙΚΑΙΩΜΑ.

* Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Κυκλάδων «Δικαίωμα» σχετικά με χρόνια, αλλά και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή στη Σύρο, αλλά και συνολικά στις Κυκλάδες. Η έλλειψη ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού, η μη παρουσία Συμβούλου Ειδικής Αγωγής στις Κυκλάδες, η έλλειψη καθηγητών ειδικοτήτων, η μη λειτουργία τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης.

Πηγή: http://www.naxosnow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου