Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου με τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις δημόσιες δομές υγείας στα νησιά

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κο Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποίησε χθες 16 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία αιρετών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της κο Γιάννη Δεκαβάλλα Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, μετά από αίτημά τους, για να συζητηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας, στα νησιά μας στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου καταγράφοντας αναλυτικά και ανά νησί τη στελέχωση και τις υποδομές των μονάδων υγείας διαπίστωσε ότι αν εξαιρέσουμε τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών, αυτές έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα, τόσο υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και οικονομικά προβλήματα συντήρησης και προμηθειών. Οι ελλείψεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους νησιώτες μας, για το λόγο αυτό θα πρέπει η πολιτεία συνυπολογίζοντας και το αίσθημα απομόνωσης, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και ειδικότερα τα μικρά νησιά μας, να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της υγειονομικής τους κάλυψης.

Αναγνωρίζουμε ως αιρετοί τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστεί επίσης η γεωφυσική ιδιομορφία του χώρου μας και η συνεισφορά του νότιου αιγαίου στο Α.Ε.Π. της χώρας μας.

Οι βασικές προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από την αντιπροσωπεία των αιρετών στον Υπουργό ήταν:

* Οικονομικά και θεσμικά κίνητρα (σε αγροτικούς και ιατρούς γενικής ιατρικής (π.χ. επί πλέον μοριοδότηση για πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ).

* Όσοι υπηρετήσουν για 3 χρόνια σε νησιά να μπαίνουν άμεσα στην ειδικότητα.

* Εξασφάλιση στέγης στους γιατρούς των νησιών.

* Υιοθέτηση Νοσοκομείων κ΄ Κ.Υ. από Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.

* Ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και σύνδεση μικρών νησιών με κέντρα αναφοράς.

* Να λαμβάνεται υπόψη ο υπερδιπλασιασμός του πληθυσμού για τη στελέχωση των δομών υγείας.

* Δημιουργία δύο πλωτών Κ.Υ. για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα μικρά νησιά.

* Δημιουργία συστήματος αεροδιακομιδής, υγειονομικό αεροπλάνο και πλωτά υγειονομικά μέσα σε συνεργασία με την Τ.Α.

* Στα νησιά Ν. Αιγαίου γενικότερα απαιτείται ένα διαφορετικό σύστημα υγείας σε σχέση με τη νησιωτική Ελλάδα. (Αξιοποίηση και εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος).

Μετά και τον διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των αιρετών και του Υπουργού ο κος Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τα προβλήματα υγείας του νησιωτικού χώρου. Δεσμεύτηκε όμως, ότι άμεσα θα καταθέσει διατάξεις σε νομοσχέδιο του Υπουργείου του, οι οποίες θα προβλέπουν:

Α) την υποχρεωτικότητα θητείας για τους αγροτικούς γιατρούς.

Β) οι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι θα υπηρετήσουν στη νησιωτική Ελλάδα, θα λαμβάνουν περισσότερα μόρια από το ΑΣΕΠ.

Γ) θα δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στους δήμους να αντιμετωπίζουν δαπάνες στέγασης και σίτισης των αγροτικών γιατρών, οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών από ετήσιες θα μετατραπούν σε τριετείς και τέλος

Δ) θα δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να συνυπηρετούν στο ίδιο νησί με το σύζυγο ή τη σύζυγο τους.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό εκτός από τον κο Δεκαβάλλα, από τις Κυκλάδες παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης Εμμανουήλ, Τήνου κος Κροντηράς Παναγιώτης, Μήλου κος Δαμουλάκης Γεράσιμος, Σίφνου κος Μπαμπούνης Ανδρέας, και Σερίφου κος Αντωνάκης Αντώνιος, καθώς και η δημοτική σύμβουλος Ρενέρη Φανή. Ενώ από τα Δωδεκάνησα παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Λέρου, Λειψών και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κω, κ.κ. Νικηταράς και Κυρίτσης.

Από το Γραφείο Τύπου του Τ. Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου