Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

S.O.S. εκπέμπει το Κέντρο Υγείας Πάτμου

Για αδυναμία λειτουργίας του Κ.Υ. Πάτμου μας μίλησε ο διευθυντής παθολογίας του Κ.Υ. Πάτμου κ. Ασλάνογλου, "γιατί έληξε η δίμηνη απόσπαση γιατρού στο Κ.Υ. Πάτμου, και έμεινε με δύο γιατρούς που προ πολλού έχουν καλύψει τις υπερωρίες τους.

Αποτέλεσμα από Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 δεν θα υπάρχει εφημερία γιατρού στο Κ.Υ. Πάτμου ούτε οδηγού ασθενοφόρου τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.
Επίσης δεν θα υπάρχει νοσηλευτής για νυχτερινή βάρδια από 11-7 παρά μόνο πρωί και απόγευμα.

Το πρόβλημα αυτό, συνέχεια των προηγουμένων μηνών έχει επιδεινωθεί τελευταία, ενώ οι γιατροί αδυνατούν να εφημερεύσουν (απαγορεύεται και είναι βιολογικά αδύνατο) 24 ώρες μέρα παρά μέρα και με καθημερινό ωράριο. Οι γιατροί ως οφείλουν έχουν εκτελέσει τις νόμιμες και υποχρεωτικές τους εφημερίες ενώ επί μήνες εκτελούσαν παραπάνω επί πλέον εθελοντικές εφημερίες (μη αμειβόμενες).

Βέβαια αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται και θα πρέπει να σταλούν δύο γιατροί γενικής ιατρικής και παθολόγος ή δύο το πολύ τρεις αγροτικοί για να καλύψουν τις θέσεις που είναι κενές αντίστοιχα.
Επίσης είναι σοβαρότατη η έλλειψη ενός νοσηλευτή και ενός παρασκευαστή μικροβιολογικού, ενώ δεν υπάρχει 8 χρόνια παιδίατρος και τα τελευταία χρόνια μικροβιολόγος».


Για τα σοβαρά αυτά προβλήματα, και την αδυναμία του κράτους να δώσει λύση, ο διευθυντής παθολογίας ενημέρωσε και τη Δημοτική αρχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου 2013.
«Θα πάμε μαζί του πρότεινε ο κ. δήμαρχος, στο υπουργείο να επισκεφθούμε τον υπουργό και να του εκθέσουμε την κατάσταση παρότι του στέλνω επανειλημμένα έγγραφα για τις ελλείψεις».
Στην παραπάνω συνεδρίαση αναφέρθηκε και στην κατάληψη θέσεων από ιατρικό και άλλο προσωπικό, που βρίσκονται με απόσπαση εκτός Πάτμου και δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλους ενώ ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι έχει κάνει τις σχετικές ενέργειες.

Ο διοικητής του Κ.Θ. Λέρου Δημήτρης Καρανικόλας με τον οποίο επικοινωνήσαμε ανέφερε, "ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και αξεπέραστα και ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού κ., Άδωνη Γεωργιάδη τα οποία εξέθεσε σε συνέδριο στην Κρήτη από το οποίο μόλις γύρισε, θα λυθούν μετά από δύο μήνες που θα ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για την υγεία και το οποίο θα επαναφέρει την υποχρεωτική θητεία των αγροτικών γιατρών στις παραμεθόριες περιοχές και τα μόρια για την πρόσληψη τους στο ΕΣΥ.

Όσο αφορά δε τις εφημερίες, ο υπουργός με εγκύκλιο που έστειλε, χαρακτηρίζει όλες τις βραδινές εφημερίες ετοιμότητας από ενεργείς και τις διπλασιάζει ώστε να μη μένει κανένα κενό.
Για τις οργανικές θέσεις που καλύπτουν αποσπασθέντες και είναι πολλές, ο κ. Καρανικόλας υπογράμμισε, ότι δεν υπογράφει καμία από τις αιτήσεις που του έχουν στείλει για ανανέωση ακόμα και αυτή της οδηγού ασθενοφόρου που υπέγραψε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Κ.Υ. Πάτμου κ. Ν. Τσαμπαλάκης και αυτό το κάνει με την ελπίδα ή να επιστρέψουν ή να τις αφήσουν".



Ο κ. Καρανικόλας μας είπε χαρακτηριστικά:

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,, γιατί τα προβλήματα δεν είναι μόνο στην Πάτμο. Είναι στους Λειψούς που ο μοναδικός παθολόγος φεύγει. Στο Αγαθονήσι που και κει έληξε η σύμβαση της μοναδικής γιατρού και έφυγε.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αδυνατούμε να ανταποκριθούμε σαν Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου παρά τις εκκλήσεις μας στη ΔΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας.
Η Λέρος έχει 65 οργανικές θέσεις γιατρών και έχει μόνο 16.
Οι θέσεις των αγροτικών είναι 15 και δεν έχει ούτε έναν.
Η Λέρος έχει 300 ψυχασθενείς και έχει μόνο 2 ψυχιάτρους.
Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι όλα πλέον εξαρτώνται από τον πατριωτισμό των Ελλήνων τους δύο αυτούς μήνες.
Θα λήξει όμως το πρόβλημα σε δύο μήνες, ή θα υπάρξουν παρεμβάσεις και το νομοσχέδιο θα διαφοροποιηθεί στα επίμαχα σημεία που μας αφορούν;

Πηγή: http://patmostimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου