Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη Παύλου Χρυσαφίδη στην εφημερίδα "Λόγος των Κυκλάδων"

'Έχουμε ήδη μπει στον 9ο μήνα λειτουργίας του Θεσμού του Καλλικράτη στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, έχει πλέον επιβεβαιωθεί με τον χειρότερο τρόπο ότι φτιάχτηκε ένας θεσμός όχι για να υπηρετήσει τις ανάγκες μιας αποκεντρωμένης δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και άμεσης συμμετοχής και ελέγχου των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν, αλλά καθαρά για να εξυπηρετήσει την περιοριστική δημοσιονομική οικονομική πολιτική που επιβάλλουν τα διαδοχικά μνημόνια.

Οι αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν ενισχύθηκαν με επιπλέον πόρους -ήδη υπάρχει μείωση πόρων σε σχέση με τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις- και αυτό καθιστά προβληματική την λειτουργία του θεσμού. Όσον αφορά το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο αρμοδιοτήτων. Θέματα που άπτονται του περιφερειακού σχεδιασμού, π.χ. η Υγεία παρ' ό,τι συζητήθηκε όσο διεξοδικά επέτρεπε ο χρόνος, δεν απέτρεψε τη συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, δεν διόρθωσε τίποτα σε υπολειτουργούντα Κέντρα Υγείας. Μόνο γραφειοκρατικά θέματα διαχείρισης εισάγονται προς συζήτηση με απώτερο σκοπό να υφαρπάσουν τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι πέριξ αυτών, με παράνομες εξουσιοδοτήσεις. αρμοδιότητες που ανήκουν καθαρά στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μέχρι σήμερα δεν έχω νοιώσει, αν και μέλος του Π.Σ., πιο κοντά στην λήψη των αποφάσεων, φανταστείτε ο πολίτης, ο οποίος με μαθηματική ακρίβεια αποξενώνεται όλο και περισσότερο από αυτές.

Αντί να δυναμώνει η δημοκρατία, ενισχύεται ο συγκεντρωτισμός. Δεν έφτανε το ασφυκτικό καπέλο της διορισμένης υπερ-περιφέρειας. Δεν έφτανε η ανυπαρξία της απλής αναλογικής στις εκλογές. Ήρθε και ο περιορισμός των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, ειδικά στη δική μας περιφέρεια, με επικεφαλής έναν -θα μπορούσα να πω- χαρισματικό περιφερειάρχη, που όμως με τον συγκεντρωτισμό του και την αλαζονεία του, πολλές φορές καθιστά το Π.Σ. στα μάτια πολλών διακοσμητικό όργανο.
Στο τελευταίο συμβούλιο στη Ρόδο αναφερθήκαμε σε 2 σοβαρά θέματα.

Ο Κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που τον εισηγήθηκε δια του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Ρόδου και υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, έρχεται να ενισχύσει τη διάθεση της περιφερειακής αρχής για συγκεντρωτισμό, ανεξέλεγκτη άσκηση εξουσίας και για καθαρή υποβάθμιση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και για να μην πει κάποιος ότι υπερβάλλω, αναφέρομαι στο μοναδικό σχεδόν δικαίωμα άσκησης ελέγχου των περιφερειακών συμβούλων προς τον Περιφερειάρχη κλπ με επερωτήσεις που. ενώ ο πρότυπος κανονισμός απαιτεί να απαντώνται αυτές άμεσα από τον Περιφερειάρχη στην αρχή κάθε συνεδρίασης (δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα ), με το νέο κανονισμό η υποχρέωση αυτή μετατίθεται στο τέλος της κάθε συνεδρίασης, δηλαδή δεν θα γίνεται πιο ΠΟΤΕ από το σημερινό ποτέ….. Για το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά και για τυχόν άλλα του Κανονισμού, θα προσφύγουμε και πάλι στην αρμόδια επιτροπή κατά της απόφασης. Δυστυχώς, είναι δομημένη έτσι η Περιφερειακή αρχή που ο Περιφερειάρχης -αδεία των θεσμοθετημένων οργάνων, αντιπεριφερειαρχών και προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου- δρα ανεξέλεγκτα. πολλές φορές κατά το δοκούν, κάνοντας μικροκομματική πολιτική εξαργύρωσης παρελθουσών υποσχέσεων και καθαρά προσωπικής του προβολής ειδικά στην Ρόδο.

Αν τα πιο πάνω όργανα δεν υπάκουαν πειθήνια στη πολιτική του, θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Ειδικά ο Πρόεδρος, ο κ. Γκούφας, που θα έπρεπε να λειτουργεί ως θεσμοφύλακας και πρόεδρος όλων των παρατάξεων, με την μέχρι σήμερα συμπεριφορά του καθίσταται καθαρά παραταξιακός πρόεδρος με υποβόσκουσα φασίζουσα νοοτροπία και -μετά από το πρόσφατο παραλήρημά του σε συνέντευξή του- τολμώ να πω με καθαρά βοσκούσα πλέον φασίζουσα συμπεριφορά.
Ένα δεύτερο θέμα ήταν η εκπροσώπηση της περιφέρειας στο πιο αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας που προβλέπει ουσιαστικά- όπως και έγινε - την παρουσία μόνο των δυνάμεων του δικομματισμού. Δυστυχώς θέματα όπως η παραθεριστική τουριστική κατοικία, η αύξηση ΦΠΑ και άλλα που καίνε το νησιώτη, δεν συζητήθηκαν. Όλα δείχνουν λοιπόν πως το Περιφερειακό Συμβούλιο το θέλουν άβουλο ώστε να παίξει το ρόλο αναχώματος των μαζικών και έντονων αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα τους περάσει.

Όμως κ. Χαραλάμπους, χωρίς να είμαι σωβινιστής -κάθε άλλο μάλιστα- διαπιστώνω πόσους ενάντιους έχει η Σύρα και σιγοψιθυρίζω Καυμένη Σύρα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να γίνονται περιφερειακά συμβούλια και σε άλλα νησιά. Αυτό, αν και για πολλούς συμπατριώτες μας, υποβαθμίζει την έδρα της περιφέρειας, στην πραγματικότητα φέρνει τον κόσμο των νησιών μέσα στα πράγματα και αναβαθμίζει τη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Όμως εδώ, έχουμε να κάνουμε με καταστρατήγηση του νόμου και με μία πραξικοπηματική επιθυμία ορισμένων γνωστών και μη εξαιρετέων. Η Σύρος απέκτησε την έδρα αρχικά και την διατήρησε και με τον Καλλικράτη με Πολιτική απόφαση. Αυτό δεν έγινε τυχαία. Η οικονομική της ανάπτυξη έχει διαχρονικά δομηθεί εν πολλοίς στην παροχή υπηρεσιών, διοικητικών, δικαστικών, θρησκευτικών κλπ. Τα άλλα νησιά, και ειδικά η Ρόδος, είναι δομημένη ως ναυαρχίδα του τουρισμού και νομίζω ότι ποσώς ενδιαφέρει τον απλό Ροδίτη αν είναι εκεί η έδρα η στη Σύρο. Όμως αν δεν ενδιαφέρει τον απλό Ροδίτη, ενδιαφέρει άλλους που έχουν καθαρά προσωπικά συμφέροντα. Προσπαθούν να μας πουν ότι φέρνουμε ένα θέμα που δεν είναι της παρούσης ... αυτό το «της παρούσης» είναι το ... ζουμί.

Θεωρώ ανεπίτρεπτη την τακτική του περιφερειάρχη να χρησιμοποιεί το Π.Σ και την πασίδηλη εκ μέρους του υποβάθμιση της Σύρου (εξ άλλου τα γραπτά μένουν …) για να δείξει στο Ροδίτικο λαό ότι τηρεί τις υποσχέσεις του και ότι η περιφέρεια του Ν. Αιγαίου έχει 2 καρδιές και έναν «εγκέφαλο». Άραγε αν αποφασίσει ποτέ ο κ. Μαχαιρίδης να εκλέξει το Περ. Συμβούλιο συμπαραστάτη του πολίτη, αν ερωτηθεί ο συμπαραστάτης για τις επιλογες αυτές αν είναι σύμφωνες με το πνεύμα και τις διατάξεις του Νόμου, τι θα αποφανθεί; Δυστυχώς, στη προσδοκία μιας θεσούλας, κανείς από την πλειοψηφία Συριανός περιφερειακός Σύμβουλος αντιδρά, πόσο μάλλον Κυκλαδίτης. Και πάλι επαναλαμβάνω, δεν είμαι σωβινιστής, απλά λεω τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη.
Πέρα από τα πιο πάνω, λίγα προβλήματα μπρος στα μύρια που υπάρχουν, θέλω να είμαι αισιόδοξος.

Οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό αγωνιζόμαστε ώστε ο θεσμός να λειτουργήσει όπως τον είχαμε όλοι ονειρευτεί. Θέλει ίσως το χρόνο του, έγινε βλέπετε στο άρπα κόλα το νομοθετικό πλαίσιο του. Αυτό που είναι απαραίτητο σε έναν οργανισμό είναι να φροντίζει ο νομοθέτης να συμμετέχουν στα όργανα σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις. Η Αυτοδιοίκηση δε θα πρέπει να είναι μία ακόμη συνταγή του δικομματισμού σε βάρος της απλής αναλογικής και της ευρύτερης συμμετοχής. Σκοπός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και μάλιστα του δεύτερου βαθμού, πρέπει να είναι η υγιής Ανάπτυξη της Περιφέρειας με σεβασμό στο περιβάλλον και το σύνταγμα και η εξυπηρέτηση του πολίτη. Δεν μπορεί να αναφερόμαστε στην συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα κάθε λίγο και λιγάκι και στη Μύκονο αλλά και σε πόσα άλλα νησιά να μην υπάρχει ούτε για δείγμα υπηρεσία της περιφέρειας. Δεν μπορεί να καταργούν το στρατολογικό γραφείο στη Ρόδο και να μην αντιδρά έντονα το περιφερειακό συμβούλιο. Σε λίγο ακολουθούν οι Δ.Ο.Υ. και τόσα άλλα που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή των συμπολιτών μας. Πρέπει η Περιφέρεια απαραίτητα να βαδίσει με γνώμονα πάντα τα προβλήματα του πολίτη ακόμη και κόντρα στη κυβερνητική πολιτική. Να είναι στυλοβάτης του τόπου μας και όχι δεκανίκι της κυβέρνησης και των στυγνών επιλογών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου