Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ελλείψεις σε προσωπικό στους Δήμους Νοτίου Αιγαίου


Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Υπουργό - Εσωτερικών.

ΘΕΜΑ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στους νησιωτικούς, "καλλικρατικούς" δήμους του Νοτίου Αιγαίου.
29.8.2011

"Κατά τη γνώμη μας οι νησιωτικοί Δήμοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», γιατί πέρα από τις αρμοδιότητες των ηπειρωτικών καλλικράτειων Δήμων, αποκτούν ακόμη περισσότερες, γίνονται έτσι Δήμοι - κυβερνεία, που συγκεντρώνουν ευρύτατες εξουσίες, αρμοδιότητες" δήλωνε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Απριλίου 2010 ο κ. Γιάννης Ραγκούσης. Και συμπλήρωνε σε άλλες δηλώσεις του ότι "στόχος του υπουργείου είναι οι νησιώτες να εξυπηρετούνται εκεί που διαμένουν και να μην χρειάζεται να ταξιδεύουν σε άλλα νησιά για τις τυχόν υποθέσεις τους" , ενώ διαβεβαίωνε ότι "ειδική πρόβλεψη για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους θα υπάρξει στο σχέδιο «Καλλικράτης» και για το προσωπικό τους, καθώς θα προβλέπεται η στελέχωση με εκπαιδευμένους και έμπειρους υπαλλήλους, οι οποίοι θα είναι σε θέση να εξυπηρετούν πολυεπίττεδα τους πολίτες

Ενάμιση χρόνο μετά, και κοντά ένα χρόνο από τη λειτουργία των νέων καλλικρατικών δήμων, οι δηλώσεις αυτές, οι βαρύγδουπες διαβεβαιώσεις, ακούγονται στα αυτιά των νησιωτών αλλά και των αιρετών της αυτοδιοίκησης, μάλλον σαν κακόγουστο ανέκδοτο. Οι Δήμοι-'κυβερνεία" Αγαθονησίου, Κάσου και Χάλκης λειτουργούν ή -μάλλον- "καλούνται" να λειτουργήσουν, με έναν έως δύο διοικητικούς υπαλλήλους. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό στον οιονδήποτε, όσο έμπειροι, καταρτισμένοι, πρόθυμοι και εργατικοί και εάν είναι αυτοί οι υπάλληλοι, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες και στο εύρος εργασιών του κάθε Δήμου, πολλώ δε μάλλον στις ανάγκες εξυπηρέτησης του πολίτη-δημότη.

Επειδή, η κατάσταση είναι γνωστή και δημοσιοποιημένη ευρέως εδώ και μήνες, χωρίς να έχει υπάρξει ουδεμία κίνηση από την πλευρά του υπουργείου.
Επειδή, η υπομονή των κατοίκων, ειδικά των ακριτικών, νησιωτικών περιοχών, έχει εξαντληθεί από τις αλλεπάλληλες "διαβεβαιώσεις".

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να στελεχωθούν άμεσα και επαρκώς οι υπηρεσίες των παραπάνω Δήμων αλλά και των λοιπών υπολειπόμενων σε προσωπικό νησιωτικών δήμων του Νοτίου Αιγαίου, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης ομαλή λειτουργία τους, να ανακτηθεί ο επιτελικός ρόλος των δημάρχων, αλλά κυρίως η αξιοπρέπεια των φορολογούμενων νησιωτών -και δη των ακριτών;

Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλης Μουλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου