Τα προβλήματα που δημιουργεί η μη επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με την διαχείριση της ύδρευσης, των αποχετεύσεων και της ανακύκλωσης, είναι «θανατηφόρα» και για τους μεγάλους τόπους, αλλά πολύ περισσότερο, για τα μικρά νησιά μας, τις επονομαζόμενες Μικρές Κυκλάδες. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι μικροί τόποι, είναι ασύγκριτα ποιο ευάλωτοι, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.
Επίσης είναι γνωστό ότι τα μικρά νησιά, δεν έχουν δυνατότητες να κρατήσουν τον νεότερο σε ηλικία πληθυσμό τους, γιατί δύσκολα βρίσκονται θέσεις εργασίας και αντικειμενικά ο ενεργός αυτός πληθυσμός αναζητεί την βελτίωση της ζωής του σε άλλους τόπους.
Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των κατοίκων των νησιών μας στράφηκε προς τον τουρισμό, δραστηριότητα, που πραγματικά προσφέρει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας για τους μικροεπαγγελματίες, για τους μισθωτούς και εν μέρει και για τους αγρότες. Το μειονέκτημα είναι ότι η τουριστική περίοδος για τα μικρά νησιά είναι πολύ μικρή από 1 ½ έως 2 μήνες ετησίως.
Οι δυσκολίες για την πραγματική ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού στα μικρά νησιά μας και για την παράταση της τουριστικής περιόδου, οφείλονται εκτός άλλων και στην ατελή ύδρευση, στο ανύπαρκτο αποχετευτικό δίκτυο και στα σκουπίδια.
Η ύδρευση σήμερα γίνεται κυρίως με μεταφορά νερού κακής ποιότητας και υψηλού κόστους, με ιδιωτικά καραβάκια, που δεν πίνεται και πολλοί δεν το θεωρούν κατάλληλο και για μαγειρική, με μεγάλα προβλήματα ως προς τον επαρκεί εφοδιασμό των νησιών μας, για πολλούς λόγους, όπως αδυναμία έγκαιρου εφοδιασμού, λόγω φόρτου εργασίας ή ακόμα λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι π.χ. η Σχοινούσα έμεινε κατά τον μήνα Αύγουστο 4-5 φορές χωρίς νερό. Το κόστος για το νερό επιβαρύνεται, για τους κατοίκους και επισκέπτες, επί πλέον με το κόστος αγοράς εμφιαλωμένου, για πόση και για μαγείρεμα.
Από την άλλη μεριά ο Δήμος, ως νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την Δημοτική αρχή, αντικειμενικά δεν είναι ικανός και δεν διαθέτει σύγχρονη τεχνογνωσία για να
επιλύσει με σωστούς και σύγχρονους τεχνολογικά τρόπους,τα προβλήματα ύδρευσης αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
Η ΕΥΔΑΠ αποτελεί ως γνωστό ΔΕΚΟ δηλαδή επιχείρηση που ανήκει ουσιαστικά στο Δημόσιο. Η εμπειρία της, η τεχνογνωσία της και η προσφορά της, στον Ελληνικό λαό είναι τεράστια. Η ανάληψη της κατασκευής των ανωτέρω έργων στον Δήμο μας και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά μας, θεωρείται από την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, ευεργετική και από χρόνια πολλά οι Σύλλογοι και οι κάτοικοι, ζητούσαν από την πολιτεία, να δοθεί αυτή η λύση, που εφ όσον τηρηθούν όσα λέγονται για παροχή άφθονου και καθαρού πόσιμου νερού και για κατασκευή αποχετεύσεων, βιολογικών καθαρισμών και ανακύκλωσης, είμαστε ικανοποιημένοι και απολύτως σύμφωνοι.
Το κόστος κατανάλωσης του νερού και χρήσης των εγκαταστάσεων πρέπει οπωσδήποτε να είναι προσιτό στους χρήστες και πάντως να μην αποτελεί αντικίνητρο για τους γεωργοκτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες τουρισμού, με επιχορήγηση από το κράτος, όπως γίνεται και σήμερα με το νερό.
Ο ισχυρισμός ότι το νερό είναι πολύτιμο αγαθό μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.
Δεν συμφωνούμε με τον ισχυρισμό ότι το γλυκό νερό που αποτελεί το 3% των φυσικών αποθεμάτων, είναι σπάνιο. Όχι δεν είναι σπάνιο, γιατί ο πλανήτης μας αποτελείται κατά 75% από νερό, που σήμερα με την κατάλληλη επεξεργασία, που όλο και βελτιώνεται, γίνεται κατάλληλο για κάθε χρήση και βέβαια ποτέ δεν χάνεται.
Ο ισχυρισμός ότι η ΕΥΔΑΠ, μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, έχει πραγματική βάση,όμως εμείς πρέπει να είμαστε σταθερά αντίθετοι σ’αυτή την έκβαση και την αντιμαχόμαστε.
Τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας από τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό του Δήμου, τον συμμεριζόμαστε, όμως πρέπει να απαιτήσουμε στις εγκαταστάσεις αυτές, να απασχολούνται κατά προτεραιότητα, οι εργαζόμενοι του Δήμου και στις τοπικές κοινωνίες των Μικρών Νησιών, να προσληφθούν νέα ντόπια παιδιά, μετά από σχετική εκπαίδευση και με διαφανείς διαδικασίες.
10-9-2011
Ισίδωρος Νερούτσος - Αντιπρόεδρος Συλλόγου Σχοινουσιωτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου