Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Η εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στη νησιωτική Ελλάδα στην πράξη ιδιωτικοποιεί πλήρως την πρωτοβάθμια υγεία

Συναδέλφισσες/οι
Από την αρχή του χρόνου ο ΟΠΑΔ, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, και ο ΟΓΑ ενσωματώθηκαν σε ένα φορέα (ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει πια 9,5 εκ. ασφαλισμένους!
Mε συνέπεια:
α. Ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, πανελλαδικά είναι μόνο 5.000 μέχρι στιγμής, δηλαδή 1 ανά 2.000 ασφαλισμένους!
β. Οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά και τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας τις πρωινές ώρες, μετά από ραντεβού, είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση. Επίσκεψη σε μη συμβεβλημένο γιατρό, δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
 
γ. Ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει μέγιστο αριθμό επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μέχρι 200 το μήνα και 50 την εβδομάδα!!! Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, δεν του επιτρέπεται να «μπει» στο σύστημα κι έτσι ο ασθενής πρέπει να πληρώσει! Δηλαδή ο ασθενής δεν μπορεί να έχει το γιατρό του και ο γιατρός δεν μπορεί να έχει ασθενή! Αν κάποιος ασθενής αρρωστήσει στο τέλος της εβδομάδας, έχασε! Αν είναι το νούμερο 51 και πάνω πρέπει να ψάξει άλλο γιατρό που να έχει ελεύθερα νούμερα κάτω από 50, πράγμα αδύνατον έτσι και αλλιώς στη νησιωτική Ελλάδα,
δ. Η αποζημίωση του κάθε γιατρού θα είναι 6,5 ευρώ καθαρά ανά επίσκεψη! Ποσό που απαξιώνει τον ίδιο ως επιστήμονα και καθιστά για εμάς επικίνδυνη την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Καθόλου τυχαία το σύνολο των γιατρών στη Σύρο αρνείται να μπει στο νέο φορέα,
ε. Την ίδια στιγμή περικόπτει τα επιδόματα των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, καθιερώνει 15% συμμετοχή σε όλους τους ασφαλισμένους και σε όλες τις παρακλινικές εξετάσεις, κόβει μέσω της «αρνητικής λίστας» πολλά φάρμακα ευρείας χρήσης, ανοίγει το δρόμο για επιβολή συμμετοχής στη νοσηλεία στο ΕΣΥ και θεσμοθετεί την κάλυψη από τον ασφαλισμένο της ιατρικής αμοιβής,
στ. Η εφαρμογή του νέου συστήματος στη νησιωτική Ελλάδα στην πράξη ιδιωτικοποιεί πλήρως την πρωτοβάθμια υγεία – με δεδομένη και την εγκατάλειψη ή την ανυπαρξία των νοσοκομειακών παροχών. Άρα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που υπήρχαν και με το προηγούμενο σύστημα με τους γιατρούς στα νησιά, διογκώνονται δημιουργώντας τις προϋποθέσεις πλήρους εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε περίοδο μάλιστα συρρίκνωσης του εισοδήματός μας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 5 γιατροί στη Σύρο έχουν δεχτεί να ενταχθούν στο νέο φορέα, με συνέπεια ο μεγαλύτερος ο αριθμός των ιατρικών ειδικοτήτων να μην εντάσσονται στο σύστημα.
 
Η κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου και η πολιτική της Ε.Ε και του ΔΝΤ με την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ διαμορφώνουν ένα δραματικό τοπίο στο επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Την ίδια στιγμή που οι εισφορές μας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που καταβάλλουμε αδιάλειπτα, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ τα ήδη καταβεβλημένα έχουν κάνει φτερά σε «δομημένα ομόλογα» και υπέρογκες προμήθειες φαρμακευτικού υλικού, με ευθύνη των κυβερνήσεων. Αυτό, λοιπόν, το αίσχος ονομάζεται «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».
Η υγεία δε θα γίνει εκβιασμός ανασφάλειας, φόβου και υποταγής των εργαζομένων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου . Όλοι μαζί ενωμένοι μαζί με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας στον αγώνα για ένα αληθινά δημόσιο, λαϊκό, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα δημόσιας υγείας.
 
Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ – ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
 
ΠΗΓΗ: Σύλλογος Δασκάλων και νηπιαγωγών Σύρου - Τήνου - Μυκόνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου