Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πολίτες Κόντρα στον Καιρό - Για τις προτάσεις διοικητικών αλλαγών στην Περιφέρεια

Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα στην εφημερίδα της Σύρου “ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ” και γενικότερα και από άλλα ΜΜΕ του Ν. Αιγαίου ότι ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης σε επαφές και παρεμβάσεις που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσε σειρά βελτιωτικών προτάσεων για να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο – σκούπα για τροποποιήσεις του Καλλικράτη.
Ο κ. Μαχαιρίδης κατά την προσφιλή του συνήθεια και χωρίς να ζητά αποφάσεις του συλλογικού οργάνου (περιφερειακού συμβουλίου) του οποίου ηγείται, συμπεριφέρεται για άλλη μια φορά ως διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης και όχι ως εκλεγμένος από το λαό του Ν. Αιγαίου. Φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποποιηθεί εύκολα τις συνήθειες του από τότε που υπηρέτησε ως Γ.Γ. του Υπουργείου Αιγαίου. Αν το ήθελε δεν θα αρκούνταν σε μια δεκάλεπτη εκ των υστέρων ενημέρωση στην αρχή των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και μάλιστα χωρίς αντίλογο, αλλά θα επιζητούσε τις συλλογικές αποφάσεις για να είναι οι διεκδικήσεις του πιο ισχυρές και να ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν στη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας στο Ν. Αιγαίο. Και μάλιστα αν ήθελε πολύ περισσότερο να σεβαστεί το ρόλο του, θα επεδίωκε στις συναντήσεις του στα υπουργεία ή με τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γενικότερα, να εκπροσωπείται όχι μόνο μονοπρόσωπα από τον εαυτό του, αλλά από αντιπροσωπείες του περιφερειακού συμβουλίου ή και των φορέων, των οποίων τα αιτήματα επιδιώκει να προωθήσει, έτσι ώστε να πετυχαίνει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Ως προς την ουσία: Είναι ευχάριστο ότι επιτέλους και μετά σχεδόν δύο χρόνια, γίνεται κατανοητή η πρόταση της παράταξης μας για την αυτοτέλεια και τη διοικητική αυτονομία των δύο πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Θα θυμίσουμε ότι από τότε στην επεξεργασία της διαμόρφωσης του Καλλικράτη αλλά και προεκλογικά, είχαμε προτείνει στα πλαίσια της ενιαίας Περιφέρειας και του ενιαίου περιφερειακού συμβουλίου, την παράλληλη λειτουργία δύο οργάνων που θα αποτελούνταν από τους εκλεγμένους συμβούλους των δύο πρώην νομαρχιών αντίστοιχα. Και αυτό με το πολύ απλό σκεπτικό ότι, δεν είναι δυνατόν το ενιαίο περιφερειακό συμβούλιο να μπορεί να συζητά και να αντιμετωπίζει ενδελεχώς τα μύρια όσα ζητήματα και προβλήματα υπάρχουν και αναφύονται στα 48 κατοικημένα νησιά της περιοχής μας. Τότε η πρόταση μας είχε απορριφθεί μετ' επαίνων, διότι υποτίθεται ότι συγκρουόταν με τη λογική της σύστασης της ενιαίας Περιφέρειας.

Σε ότι αφορά την επανασύσταση του θεσμού των Επάρχων, αποδείχθηκε ότι οι υπηρεσίες των πρώην Επαρχείων και νυν των Περιφερειακών Ενοτήτων όχι μόνο υπολειτουργούν, αλλά βρίσκονται μισό βήμα από τη διάλυση. Το τελειωτικό πλήγμα το δέχθηκαν με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου το περασμένο καλοκαίρι, όπου η μνημονιακή πλειοψηφία, στο όνομα της εξοικονόμησης δημόσιων δαπανών, ψήφισε μεταξύ των άλλων καταστροφικών διατάξεων και την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων στις Δημόσιες Υπηρεσίες και βεβαίως στις Περιφέρειες της χώρας. Με αυτό τον τρόπο έγινε ένα μεγάλο βήμα προς τη διάλυση των υπηρεσιών, αφού στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου υπήρχαν κενά οργανικών θέσεων πάνω από 65 % και μάλιστα στα νησιά πλην Σύρου και Ρόδου και ίσως Κω και Νάξου, τα κενά είναι τέτοια που είναι κωμικό να μιλάμε πλέον για υπηρεσίες. Όταν μάλιστα το ζήτημα τέθηκε και στην επιτροπή κατάρτισης του νέου Οργανισμού και βεβαίως στο περιφερειακό συμβούλιο από τους συλλόγους των εργαζομένων, είχαμε ζητήσει μαζί με τους εργαζόμενους το επ' αόριστο κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, μέχρις ότου ο αρμόδιος υπουργός “κατανοήσει” το θέμα. Δυστυχώς αντ' αυτού ο Περιφερειάρχης μόνος συνεχίζει τις επαφές του, υποστηρίζοντας ότι με τις προτάσεις του θα λυθούν τα προβλήματα.... Ως προς το θέμα των Επάρχων, εμείς το συζητάμε, αλλά μόνο στη βάση της αιρετότητας τους από τους πολίτες των περιοχών ευθύνης τους και όχι του διορισμού τους από την εκάτοτε πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση μπροστά μας είναι το διήμερο του ετήσιου απολογισμού και της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου στη Ρόδο. Θα ήταν για μας ευχάριστη έκπληξη αν ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή, αλλάξουν νοοτροπία και συμπεριφορά και δεχτούν επιτέλους κάτι και από τις προτάσεις των μειοψηφιών...


Και πάλι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους!

5/1/ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου