Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Aνοιχτή επιστολή του Συντονιστικού Υγείας της Θήρας

Επιστολή συνέταξε και έστειλε (12.12) στον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Υγείας το "Συντονιστικό Υγείας Θήρας" με αίτημα την άμεση στελέχωση και χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Θήρας καθώς και στην άμεση λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας με Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

οι Έλληνες πολίτες δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση, αποτέλεσμα των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τον Μάιο του 2010. Οι δαπάνες για την Υγεία και τη Κοινωνική περίθαλψη έχουν μειωθεί πάνω από 40% από το 2010. Τα Δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, εξοπλισμό, φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Εσείς υποστηρίζετε ότι κάνετε αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υγείας. Εμείς βιώνουμε καθημερινά τη διάλυση και το ξεπούλημά της σε ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι κάθε φορά που θέλετε να πληρώσετε μια δόση στους δανειστές, επιλέγετε να υπηρετήσετε εκείνους, κόβοντας μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές και όχι εμάς, τους πολίτες.

Η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρωταρχική ανάγκη, πολύ περισσότερο για περιοχές όπως τα νησιά μας που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Επιπλέον, η Σαντορίνη οφείλει να έχει άριστες υποδομές Υγείας αφού είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός.

Το συντονιστικό των φορέων, συλλόγων και σωματείων της Θήρας συναντήθηκε τη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 για να καταγράψει τα οξύτατα προβλήματα που έχουν εκδηλωθεί στο Κέντρο Υγείας Θήρας. Τα προβλήματα αυτά, αφορούν την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την έλλειψη βασικού εξοπλισμού και την έλλειψη υγειονομικού υλικών και φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ενώ υπάρχουν εννέα (9) θέσεις αγροτικών ιατρών, έχουν καλυφθεί μόνο οι δύο (2) με αποτέλεσμα τόσο την σωματική και ψυχική τους εξουθένωση, λόγω των συνεχών εφημεριών όσο και το κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων της Θήρας που παρείχαν στο Θηραϊκό λαό βασικές υπηρεσίες φροντίδας και συνταγογράφησης.

2. Λείπει ένας(1) ορθοπεδικός γιατί ενώ υπάρχει οργανική θέση, αυτή είναι κατειλημμένη από γιατρό αποσπασμένο στη Τήνο, με αποτέλεσμα η Θήρα να καλύπτεται ενίοτε με συμβασιούχο ορθοπεδικό.

3. Η θέση του καρδιολόγου καλύπτεται από συμβασιούχο ενώ υπάρχει κενή οργανική θέση.

4. Λείπει ένας (1) αναισθησιολόγος.

5. Λείπουν οδηγοί ΕΚΑΒ.

6. Όσο αφορά τον ιατρικό και νοσηλευτικό εξοπλισμό χρειάζονται: ένα (1) μηχάνημα(κομπρεσέρ) παραγωγής ιατρικού οξυγόνου ή φιάλες οξυγόνου 50lit και 10lit, ένας (1) απινιδωτής τροχηλατός, ένα (1) οξύμετρο, τρία (3) ωτοσκόπια, ένα (1) οξύμετρο παιδιατρικό, ένα (1) ωτοσκόπιο παιδιατρικό, ένας (1) οδηγός διασωλήνωσης, δύο (2) στηθοσκόπια, σετ χειρουργικά εργαλεία για τα ΤΕΠ και Π.Ι., τρία (3) πιεσόμετρα, αντλία ηλεκτρονική για χορήγηση φαρμάκων, μπαταρία προσωρινού βηματοδότη, εμφανιστήριο ψηφιακό, ανολοσολογικό-ορμονολογικό αναλυτή, μία (1) γυναικολογική καρέκλα, σετ τοκετού, σετ αποξέσεων, ένα (1) κλίβανο γυναικολογικό, ένας (1) καρδιοτοκογράφος, ένα (1) μηχάνημα Doppler, ένα κρεβάτι τοκετού, ένας (1) υπέρηχος 3D, ένα φορείο σπαστό.

7. Όσο αφορά τον υπόλοιπο εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας χρειάζονται: τέσσερις (4) Η/Υ, τέσσερις (4) εκτυπωτές δικτύου πολλαπλών εκτυπώσεων και να γίνει επέκταση του δικτύου Internet.

8. Όσο αφορά τα αναλώσιμα χρειάζονται: ιματισμός (σεντόνια, κουβέρτες κ.λπ.), είδη καθαριότητας και ευπρεπισμού, αντιδραστήρια μικροβιολογικού εργαστηρίου και αναλώσιμα του αντίστοιχου τμήματος, είδη όπως γλωσσοπίεστρα, διχτυωτή επίδεσμοι, ουροδοχεία, ρινογαστρικοί καθετήρες.

9. Χρειάζεται πετρέλαιο θέρμανσης.

10. Είναι απαραίτητη η συντήρηση και η επισκευή του υπάρχοντος ιατρικού, ηλεκτρονικού, ηλεκτρολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

Επιπλέον, οι αεροδιακομιδές των ασθενών γίνονται με δικά μας χρήματα, μέσω του ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, αφού το ΕΚΑΒ απορρίπτει συνεχώς τα αιτήματα επείγουσας μεταφοράς ασθενών.

Αντιμετωπίζουμε το θέμα της Υγείας ως ένα ενιαίο πρόβλημα και συνδέουμε τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας με την εκκρεμότητα λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Θήρας.

Ένα νοσοκομείο που ο Θηραϊκός λαός συνεχίζει να είναι αντίθετος στις λύσεις (παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ ή ιδιωτικοποίηση) που παρουσίασε ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας κ. Θ. Πλεύρης στο πρόσφατο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας.


Ένα νοσοκομείο που ενώ χτίστηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού (στοίχισε 14.000.000 ευρώ) και είναι έτοιμο για λειτουργία, η μη λειτουργία του στοιχίζει καθημερινά στο Θηραίο πολίτη. Να σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ενώ στην Θήρα ζουν νεφροπαθείς που χρειάζονται καθημερινά υπηρεσίες αιμοκάθαρσης και ενώ το νέο νοσοκομείο έχει το κατάλληλο εξοπλισμό, εξαιτίας του ότι είναι κλειστό, οι συμπολίτες μας κρατούνται στη ζωή μέρα με την μέρα μέσω των χρημάτων του Δήμου και μέσω δωρεών.


Για όλα τα παραπάνω εκφράζουμε την απογοήτευση, την έντονη αγανάκτηση και την οργή μας, για την αδυναμία σας να εξασφαλίσετε τα αυτονόητα. Σας ενημερώνουμε, επομένως, ότι η υπομονή μας έχει ήδη εξαντληθεί και αναμένουμε τις κινήσεις σας μέχρι το τέλος του 2013.


Σε αντίθετη περίπτωση, ο Θηραϊκός λαός είναι αποφασισμένος να προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις από το νέο έτος. Δεν είμαστε κλέφτες, μπαταχτσήδες, τεμπέληδες, όπως επανειλημμένως οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δηλώσει. Στους φόρους που συνεχώς ΕΣΕΙΣ επιβάλετε, αν και μας έχουν γονατίσει, συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε! Απαιτούμε, όμως, την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που δίνουμε στο κράτος.


Ήρθε η ώρα, οι πολίτες να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τις πολιτικές που μας επιβάλετε. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα σε ΔΩΡΕΑΝ και ΔΗΜΟΣΙΑ Υγεία!


Απαιτούμε την άμεση στελέχωση και χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Θήρας!


Απαιτούμε την άμεση λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας


με ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ χαρακτήρα!


Το Συντονιστικό Θήρας για την Υγεία


Δήμος Θήρας, ΕΛΜΕ Θήρας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Θήρας, Σύλλογος Πολυτέκνων Θήρας, Πολίτες της Οίας, Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων “Η Ατλαντίδα”


Πηγή: http://www.exoumekaileme.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου