Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Στη Βουλή: Να ακυρωθεί κάθε σχέδιο και διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Γελαλής, Ηρώ Διώτη, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό είναι «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα». Περαιτέρω, η ιδιωτικοποίηση του νερού απέτυχε όπου εφαρμόστηκε, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να είναι χαρακτηριστικές ευρωπαϊκές περιπτώσεις όπου οι εταιρείες ύδρευσης επιστρέφουν στους δήμους. Δια στόματος Όλι Ρεν, η Κομισιόν δήλωσε ότι δεν υποχρεώνει τα κράτη-μέλη σε ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ύδρευσης. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική στην ιδιωτικοποίηση θα είναι η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ.

Με βάση τα παρατιθέμενα στοιχεία, οι Υπουργοί ερωτώνται αν προτίθενται να ακυρώσουν κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς θα είναι πασιφανώς βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία και το δικαίωμα της πρόσβασης σε ένα από τα ζωτικότερα αγαθά για τον άνθρωπο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Στις 28 Ιουλίου 2010 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε ανακήρυξε την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό σαν «θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξαν σε αποτυχία, εις βάρος της ποιότητας του νερού και του κόστους για τον πολίτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επαναδημοτικοποιήσεις πολλών δικτύων ύδρευσης τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας. Όμοίως, το Βερολίνο βρίσκεται στην τελευταία φάση πλήρους επαναδημοτικοποίησης του νερού του.

Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Κομισιόν «δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης», καθώς επίσης ότι «η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών- μελών, και γι’ αυτόν το λόγο έχει πάρει ουδέτερη θέση επί του θέματος της δημόσιας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με το άρθρο 345 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΣτΕ έχει αποφανθεί αρνητικά στην μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, απόφαση που αναμένεται να καθαρογραφεί οσονούπω.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

– Προτίθενται να ακυρώσουν οριστικά κάθε διαδικασία που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δεδομένου ότι είναι πασιφανώς βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία και το δικαίωμα της πρόσβασης σε ένα από τα ζωτικότερα αγαθά για τον άνθρωπο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου