Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Δεν αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών

Τέλος στα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014. Θα πρέπει να θεωρείται οριστικό ότι τόσο οι δημοτικές όσο και οι περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το ίδιο σύστημα που είχαν γίνει και το 2010.

Η σκέψη να υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και κοινό με όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, ώστε να δικαιούται ο ψηφοφόρος να κάνει ελεύθερα επιλογές, δεν προχωράει στην παρούσα φάση.

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να είχε την πρόθεση για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των νέων δημοτικών αρχών, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε. Μετά την επίσημη τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν πρόκειται οι βουλευτές του να ψηφίσουν τις προτεινόμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και στον Καλλικράτη, το υπουργείο έκανε πίσω.

Όπως μετάδωσε σήμερα το aftodioikisi.gr, ο μέχρι πρόσφατα υποστηριχτής της πρωτοβουλίας του Γ. Μιχελάκη για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ανακοίνωσε και επίσημα ότι «οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να μη το αλλάξει όπως μέχρι πρότινος συζητούσε».

Αυτό που διαρρέει πλέον από το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι οι αλλαγές στον Καλλικράτη θα επανεξεταστούν μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου ώστε να ισχύσουν για τις εκλογές του 2019.

Όπερ σημαίνει, ότι οι δημοτικές εκλογές του 2014 θα διεξαχθούν χωρίς αλλαγές. Θα υπάρχουν κανονικά οι δημοτικοί συνδυασμοί όπου ο επικεφαλής της παράταξης και οι υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι θα βρίσκονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Επίσης, δεν αλλάζει τίποτε ως προς τις έδρες του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου ο αριθμός των οποίων παραμένει ως έχει.

Τέλος, διατηρούνται ακέραιες χωρίς μεταβολές οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.

Πηγή: www.cyclades24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου