Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Γάκης: Προϋπολογισμός φορολεηλασίας και αποδόμηση του κράτους στη νησιωτική Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Ο Δημήτρης ΓΑΚΗΣ στην Ολομέλεια της Βουλής: «Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι εικονικός. Μια μνημονιακή συνταγή γενικευμένης φορολεηλασίας, υποτίμησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και αποδόμησης του κράτους – ειδικά στη νησιωτική χώρα, που θα πρέπει να ανατραπεί».


Για τον αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό, φορο-επιδρομικό και αντι-νησιωτικό χαρακτήρα του «προσωρινού» προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, μίλησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, την Παρασκευή 06.12.13.


Στην αρχή της τοποθέτησης του ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πλημμύρες στη Δωδεκάνησο και στις συνέπειες τους στον κοινωνικό ιστό των νησιών που επλήγησαν. Ο βουλευτής Δ/νήσου ζήτησε μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες από την πρωτοφανή καταστροφή στη Ρόδο, στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο. Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί στήριξης για την ανακούφιση των πληγέντων και για την επανόρθωση των ζημιών από φυσικές καταστροφές στη νησιωτική μας περιφέρεια.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του Προϋπολογισμού 2014 στη νησιωτική χώρα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, «οι οδηγίες χρήσης της μνημονιακής συνταγής για τα νησιά, προβλέπουν δραστικές μειώσεις κοινωνικών δαπανών, την υποβάθμιση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, την αποδόμηση μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την κατάργηση των νησιωτικών Δ.Ο.Υ., και τέλος τη συνέχιση της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των μικρών νησιωτικών ΟΤΑ». Οι νησιώτες ανησυχούν με τα επικοινωνιακά "επιτεύγματα" της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, δεν μένουν αδρανείς και μαζί με την πλειοψηφία του λαού, θα δώσουν σύντομα και "εκκωφαντικά", τη δική τους αναπτυξιακή απάντηση στα μνημόνια και την υποταχτική πολιτική της συγκυβέρνησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του βουλευτή Δ/νήσου στην ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2014.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ:

Κύριοι συνάδελφοι, η Ψέριμος, ένα μικρό νησί δίπλα στην Κάλυμνο που κατοικείται από εκατόν τριάντα ανθρώπους και σχεδόν όλο το νησί της Ρόδου, βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τα τελευταία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανέδειξε μερικά ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε να τα έχουμε αντιμετωπίσει πριν φτάσουμε σ’ αυτή τη δυσμενή κατάσταση, πριν φτάσουμε σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει να κάνει με τις υποδομές, που δεν άντεξαν σ’ αυτές τις καιρικές συνθήκες που ομολογουμένως ήταν ακραίες. Όμως, οι υποδομές θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες ώστε για αντέχουν σε έντονα καιρικά φαινόμενα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει επίσης να κάνει με τον επιφανειακό προγραμματισμό του ελληνικού κράτους. Με έναν σχεδιασμό, ο οποίος δίνει βαρύτητα στο «θεαθήναι», στην επιδερμική εικόνα και στη βιτρίνα για τον τουρισμό. Με στόχο, να δείχνει προς τα έξω ότι είμαστε μία χώρα η οποία αντέχει, ότι είμαστε μια όμορφη χώρα… Αλλά σε κάθε δύσκολη περίπτωση, αποδεικνύουμε ότι όλα αυτά στηρίζονται σε «πήλινα πόδια». Έκτακτη ανάγκη, κύριε υπουργέ του Πολιτισμού, είναι να αντιμετωπίσει κανείς τα προβλήματα που δημιούργησε στον πολιτισμικό μας πλούτο, τόσο αυτή η επιδερμική αντιμετώπιση, όσο και αυτή η θεομηνία.

Μπορεί ο προϋπολογισμός να αντιμετωπίσει σήμερα αυτή την κατάσταση; Είναι το εργαλείο αντιμετώπισης αυτών των δυσκολιών; Εμείς νομίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό που κινείται στη λογική της γενικευμένης φορολεηλασίας και της περαιτέρω υποτίμησης ακόμα και των πιο στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και αναγκών και αυτό είναι «φως φανάρι».

Αρκεί κανείς να ρίξει μία μόνο ματιά στα βασικά του μεγέθη, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, για να οδηγηθεί αβίαστα σε μία τέτοια αυτονόητη διαπίστωση. Το ότι έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό που η κεντρική ιδέα του έρχεται καθ’ υπαγόρευσιν των δανειστών είναι, επίσης, «φως φανάρι». Πρόκειται για τη γνωστή μνημονιακή συνταγή, την οποία εκτελούν πρόθυμα και μάλιστα με υπερβάλλοντα πολλές φορές ζήλο, οι κατά καιρούς συγκυβερνώντες.

Το σχετικό φαρμακευτικό σκεύασμα είναι αυθεντικό και όχι γενόσημο. Η ακριβής περιγραφή των βασικών ουσιών του, είναι προϊόν ανάλυσης αφηνιασμένων νεοφιλελεύθερων συνταγογράφων με επίσημη εργοστασιακή έδρα άλλοτε στις Βρυξέλλες, άλλοτε στη Φραγκφούρτη και άλλοτε εκεί που κάνουν ‘τρομοκρατικές ασκήσεις’ επί χάρτου με λάθος πολλαπλασιαστές. Όσο για την παρασκευή του φαρμάκου, αυτή γίνεται σε δικά μας εργαστήρια, έτσι, για να υπάρχει κάποια εγχώρια προστιθέμενη αξία, προκειμένου να επιστρέφεται αμέσως και ατόφια στους διεθνείς τοκογλύφους μαζί, φυσικά, με τους τόκους υπερημερίας.

Ένα τέτοιο ακριβώς φάρμακο μας προτείνει και ο φετινός προϋπολογισμός. Ανοίγοντας, λοιπόν, το «κουτί» αρχίζουμε να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης. Είναι στα ελληνικά, προφανώς για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις από πιθανά λάθη στη μετάφραση. Στο σχετικό κείμενο δεν αναγράφεται τίποτα για αντενδείξεις ή παρενέργειες, παρά μόνο σαφείς και αυστηρές παροτρύνσεις. Διαβάζω μερικές από αυτές:

Σαρώστε, χωρίς αναστολές τα εναπομείναντα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Κουρέψτε», με την ψιλή μισθούς και συντάξεις.

Φορολογήστε, ό,τι κινείται και βάλτε να πληρώσουν πανάκριβο ενοίκιο σε όσους τόλμησαν ν’ αποκτήσουν δικό τους ακίνητο. Αν δεν είναι συνεπείς, τους το παίρνουμε πίσω σε τιμή που θα χρωστάνε και από πάνω.

Κατεδαφίστε, με συνοπτικές διαδικασίες οτιδήποτε έχει σχέση με δημόσιο χώρο: υγεία, παιδεία, πρόνοια, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, νερό, ορυκτό πλούτο, μεταφορές και άλλα. Για τον αέρα και τον ήλιο θα φροντίσει το επόμενο μνημόνιο.

Μην καθυστερείτε καθόλου και αν κάτι πάει στραβά στην πορεία εκτέλεσης της συνταγής, μην ανησυχείτε. Σε μερικούς μήνες θα ενισχύσουμε τη δόση όσο χρειαστεί. Εάν παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν κάποιοι να διαμαρτύρονται και σας κάνουν δύσκολη τη ζωή, βάλτε τα μεγάλα μέσα, ενημέρωσης και άλλα. Ξέρετε από αυτά: δυνάμεις καταστολής, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, διαπλεκόμενη λάσπη, μονταζιέρες και άλλες παρόμοιες πρόσθετες ουσίες.

Πηγή: http://www.verena.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου