Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Π.Ε.Δ.: «Απαράδεκτα τα σενάρια κατάργησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης»

Στον στραγγαλισμό και τον αφανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα οδηγήσει περαιτέρω κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και λοιπών υπηρεσιών των δήμων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης και πρόεδρο του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος -με αφορμή δημοσιεύματα που προανήγγειλαν την κατάργηση δεκάδων δημοτικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ΔΕΥΑ και Κοινωφελών- έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον κ. Δεκαβάλλα, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης είναι αυτοδιοικούμενες επιχειρήσεις κοινωφελούς σκοπού, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν τον επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ. Επίσης, οι επιχειρήσεις αυτές καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες, υλοποιώντας στο παρελθόν, αλλά και τώρα σημαντικότατα έργα επένδυσης στον τομέα του περιβάλλοντος και της ύδρευσης, ενώ αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρηματοδοτικά κεφάλαια κύρια, προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) λειτουργούν εδώ και 35 χρόνια περίπου με μεγάλη επιτυχία, ειδικότερα στο νησιωτικό μας χώρο, όπου η έλλειψη υδάτινων πόρων μας οδήγησε στην κατασκευή μονάδων εργοστασίων αφαλάτωσης, λιμνοδεξαμενών κ.λπ., η συμβολή των επιχειρήσεων αυτών, μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού τους ήταν και είναι καθοριστική. Επίσης, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος οι Δ.Ε.Υ.Α. δημιούργησαν και λειτουργούν σημαντικότατες υποδομές, όπως είναι αποχετευτικά δίκτυα, βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το έργο των Δ.Ε.Υ.Α. δεν μπορεί σήμερα να επιτελέσει κανένας άλλος φορέας με την ίδια επιτυχία και με το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών που παρέχουν σήμερα οι κοινωφελείς αυτές επιχειρήσεις μας» επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας και καλεί τους υπουργούς να διαψεύσουν αυτά τα σενάρια και να στηρίξουν ακόμη περισσότερο την λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α., διότι το έργο που προσφέρουν είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Πηγή: http://www.naxosnow.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου