Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Θα ενταθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα; - Τι λέει ο Χρήστος Ζερεφός αλλά και ο Δημήτρης Γάκης

Στην προχθεσινή συζήτηση που έγινε στο Δημ. Συμβούλιο Ρόδου για τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσαν οι πρόσφατες θεομηνίες στο νησι της Ρόδου είχα επισημάνει τους κινδύνους που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές.

Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας αν θέλουμε να σχεδιάσουμε σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.

Το σημερινό άρθρο του καθηγητή Φυσικής της ατμόσφαιρας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χρήστου Ζερεφού επιβεβαιώνει την εκτίμηση μου.

Δημήτρης Γάκης επικεφαλής ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΟ.

Θα ενταθούν τα ακραία φαινόμενα

Συνέντευξη του Χρήστου Ζερεφού, ακαδημαϊκού, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, στη Mail

* Καταστροφικές πλημμύρες υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Το ερώτημα είναι αν έχουμε έξαρση του φαινομένου και αν υπάρχει ένα είδος αποσταθεροποίησης στο κλίμα;

Υπάρχει μια αποσταθεροποίηση του κλίματος, που είναι σημαντική και αφορά σε όλο τον πλανήτη. Το κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί και από τον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος έχει προσθέσει έναν απροσδιόριστο παράγοντα στις φυσικές μεταβολές, με αποτέλεσμα ορισμένα φαινόμενα να γίνονται ολοένα και πιο χειρότερα και πιο συχνά.

* Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο άνθρωπος για αυτή την εξέλιξη;

Η συχνότητα αυτών των φαινομένων αυξάνεται, πολλές φορές και η έντασή τους. Όμως, δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος απλώς «ερεθίζει», ώστε να συνεισφέρει κατά ένα 20-30% στην ολική μεταβολή που θα γινόταν ούτως ή άλλως, αλλά αυτή τη στιγμή επιταχύνεται από την παρέμβασή του. Επιταχύνονται τα φαινόμενα και τα γεγονότα, μέσα σε 100 χρόνια, ενώ η φύση θέλει χιλιάδες χρόνια για τις ίδιες μεταβολές.

* Τι είναι αυτό που ενεργεί στην ενίσχυση της έντασης του φαινομένου, πέρα από τον άνθρωπο;

Είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύξαμε την ευημερία της ανθρωπότητας, της μακροζωίας του 20ού και 21ου αιώνα, υποθέτω. Είναι τα ορυκτά καύσιμα που υποκατέστησαν άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας, τους οποίους τώρα ο άνθρωπος προσπαθεί, σιγά σιγά, να επαναφέρει. Ο πληθυσμός του πλανήτη είναι ένα μείζον πρόβλημα, η αύξησή του είναι επίσης ένα πρόβλημα, και η πίεση που συμβαίνει στο περιβάλλον έχει ξεπεράσει κάθε όριο που είχε προβλεφθεί όταν αναπτυσσόταν η τεχνολογία με βάση τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Η απεξάρτηση από αυτά τα δύο είναι ένας από τους στόχους της σημερινής παγκόσμιας κοινότητας.

* Τι θα γίνει με την Ελλάδα; Και εδώ τα φαινόμενα είναι έντονα πλέον.

Η Ελλάδα, βρισκόμενη στη Μεσόγειο έχει όλα τα μειονεκτήματα που έχουν οι χώρες της Μεσογείου στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, έχει συχνούς καύσωνες, θα έχει ακόμα πιο συχνούς τα επόμενα χρόνια που έρχονται. Η επικίνδυνη περίοδος για δασικές πυρκαγιές θα επιμηκυνθεί. Επίσης, θα έχουμε συνέχιση της μείωσης των βροχοπτώσεων κατά περίπου 10-15% στα προσεχή 50 χρόνια στην ανατολική Μεσόγειο, και στην Ελλάδα βέβαια! Για παράδειγμα, στη δυτική Ελλάδα για την Ελλάδα, στη δυτική Ιταλία για την Ιταλία και ούτω καθεξής.

* Θα ενταθούν φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε πρόσφατα στη Ρόδο;

Αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ ακραία και, βεβαίως, μπορεί να τα έχουμε συχνότερα. Εκεί, όμως, δεν έπαιξε ρόλο η ένταση του φαινομένου, αλλά η κακή ενημέρωση του πληθυσμού, σχετικά με τα ακραία φαινόμενα. Αν οι 4 που χάθηκαν γνώριζαν ότι δεν βγαίνουμε έξω όταν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, και ότι αποφεύγουμε να διασχίσουμε ποτάμι σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν θα είχαν χαθεί.

* Υπάρχουν περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο στη χώρα μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Είναι οι περιοχές στις οποίες έχει γίνει άναρχη δόμηση, έχουν κλείσει ρέματα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι άνθρωποι έχουν χτίσει πάνω σε ρέματα. Αυτοί κινδυνεύουν.

* Με ποιες μορφές αναμένονται άλλα ακραία φαινόμενα;

Είτε με τη μορφή πλημμύρας είτε με τη μορφή ξηρασίας. Θα έχουμε αυτές τις εναλλαγές συχνότερα απ’ ό,τι τις είχαμε στο παρελθόν.

Πηγή: http://www.verena.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου