Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

«Ποιόν εξυπηρετεί το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό;»

Την περασμένη Πέμπτη, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό που καταργεί ακόμα και τους περιορισμούς του Χωροταξικού Σουφλιά (ΦΕΚ 1138Β/11-12-209).


Συγκεκριμμένα:

* Καταργείται στα αναπτυσσόμενα νησιά κάθε περιορισμός στο ποσοστό της ετήσιας αύξησης κλινών και επιτρέπονται παντού νέα πολυτελή ξενοδοχεία 4 & 5 αστέρων όπως και η χωροθέτηση υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων. Στα νησιά αυτά συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων και η Κως, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Λέρος, Πάτμος (για το συγκρότημά μας).


* Πριμοδοτεί τον τουρισμό κρουαζιέρας, όμως με γιγαντιακές λιμενικές υποδομές. Στις περιοχές αυτές η συμπεριλαμβάνονται Κως και η Πάτμος.

* Επιτρέπει την δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ που συνδυάζονται με ξενοδοχειακά καταλύματα ή εντάσσονται σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων. Στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνεται η Κως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οριζόντιες αυτές ρυθμίσεις γίνονται πριν την από την αναθεώρηση των 12 περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μπαίνουν λοιπόν τα ερωτήματα. Ποιόν εξυπηρετούν αυτά τα σχέδια;

Πάντως όχι Τοπικές Κοινωνίες. Που δεν έχουν λόγο για τον τόπο τους και ακόμα χειρότερα έρχονται σε αντίθεση με την θέλησή και τους σχεδιασμούς των τοπικών φορέων που κάνουν περιφερειακά συνέδρια, χαράσουν πολιτική, για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, για ποιότητα και όχι γιγαντισμό για προστασία του περιβάλλοντος, για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.ά.

Όλα αυτά έρχεται η μνημονιακή πολιτική που ξεπουλά τα πάντα (για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων) και τα ανατρέπει.

Να γιατί παίρνει ιδιαίτερη σημασία η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Η αναγκαιότητα της σύνδεσης των τοπικών προγραμμάτων με την κεντρική πολιτική των κυβερνήσεων.

Να γιατί είναι ανάγκη να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Να ανατρέψουμε την συγκυβέρνηση του μνημονίου και να αναδείξουμε Κυβέρνηση της Αριστεράς που θα δώσει τον πρώτο λόγο στις τοπικές κοινωνίες και θα οργανώσει με εξειδικευμένα σχέδια την περιφερειακή ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας που θα καρπώνονται τον πλούτο του τόπου τους, τον αγώνα τους και θα δουλεύουν σαν σκλάβοι για να πλουτίζουν οι λίγοι.

Ν.Ε. Βόρειας Δωδ/σου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου