Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

15η (3η) Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά και να επεξεργαστούμε ένα Πλαίσιο Στρατηγικών Διεκδικήσεων με νησιωτικές πολιτικές σε όλους τους τομείς
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στη Σύρο στις 5/3/2012, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:
α) στο θέμα του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων επεσήμαναν:
“...Στην ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, ο Περιφερειάρχης συμπυκνώνει τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χάν και τους συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, χωρίς ομως να έχει προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, για τη χάραξη στρατηγικής και αντίστοιχης διεκδίκησης στόχων.
Η ενημέρωση για την πολιτική της Ε.Ε. για την επόμενη προγραμματική περίοδο μέχρι το 2020, περιλαμβάνει για μια ακόμα φορά για τη νησιωτική Ελλάδα τους πάγιους στόχους της εδαφικής συνοχής (εμείς θα προσθέταμε της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής), της μείωσης των ανισοτήτων, της άρσης της απομόνωσης κ.α. Κατά τη γνώμη μας, οι στόχοι αυτοί, όχι μόνο δεν έχουν επιτευχθεί, παρά τα διαδοχικά χρηματοδοτικά πακέτα, αλλά σήμερα έχουν οξυνθεί μετά τη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών. Βεβαίως ούτε πριν είχαν επιτευχθεί, εξαιτίας της στρεβλής ανάπτυξης, που έγινε χωρίς την ισόρροπη στήριξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, αλλά και χωρίς τη λογική της βιωσιμότητας, που θα έπαιρνε υπόψη και την οικολογική ισορροπία.

Έτσι οδηγηθήκαμε στο Στόχο II, δηλαδή στη μειωμένη χρηματοδότηση, και έτσι σήμερα θα εξαιρεθούμε από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής, επειδή θεωρούμαστε από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ε.Ε (ΑΕΠ πάνω από 90% του μέσου όρου). Και όπως προχθές πληροφορηθήκαμε, για τον ίδιο λόγο εξαιρούμαστε Ν. Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα, από τα προγράμματα “Δια Βίου Μάθηση”. Για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, δεν μπορούμε να μείνουμε στη φραστική διεκδίκηση, αλλά να διεκδικήσουμε αγωνιστικά και να επεξεργαστούμε ένα Πλαίσιο Στρατηγικών Διεκδικήσεων με νησιωτικές πολιτικές σε όλους τους τομείς.

Γι' αυτό φωνάζουμε για το ΦΠΑ (δεν αρκούν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς), για το Ακτοπλοϊκό (δεν πρόκειται απλά για παρέμβαση μας για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος, αλλά για τη χάραξη συνολικής πολιτικής με πρόταση για σύσταση Δημόσιου-Κοινωνικού Φορέα, με διεκδίκηση ναυπήγησης πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία και ειδικότερα στο Νεώριο), για την Υγεία (προσχηματική η αντίδραση του Πειφερειάρχη στην επιστροφή των αρμοδιοτήτων των ΔΥΠΕ από τις Περιφέρειες στο Υπουργείο), για την Παιδεία, το Περιβάλλον, την Ενέργεια κλπ.
Από αυτή τη σκοπιά, πρέπει να διεκδικήσουμε την υιοθέτηση και άλλων δεικτών, που δεν θα είναι μόνο το ΑΕΠ (απρόσωποι αριθμοί που συνθλίβουν τις κοινωνίες), αλλά οι δείκτες της ανεργίας, της κατανομής του πλούτου, των παραγωγικών δυνατοτήτων, συνολικά γεωγραφικά, πληθυσμιακά και κοινωκά κριτήρια.

Με αυτές τις προϋποθέσεις και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των κοινωνικών φορέων, οφείλουμε να διαμορφώσουμε μεγάλες συναινέσεις, για την επεξεργασία και την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας".
β) στο θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και της μείωσης των εσόδων από τους ΚΑΠ, ψήφισαν κατά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η συρρίκωνση του προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των θέσεων του προσωπικού, οδηγεί την Περιφέρεια σε διάλυση.
γ) στο θέμα της παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων των τουριστικών περιοχών, ψήφισαν παρών, συνυπολογίζοντας τόσο το κριτήριο επιβίωσης των χιλιάδων επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση και τις πολιτικές ισοπεδωτικής λιτότητας, όσο και το δικαίωμα των εργαζομένων, που δεν μπορεί είναι θύματα αυθαιρεσίας και ασυδοσίας (λειτουργία σούπερ-μάρκετ τις Κυριακές και αργίες).
δ) Παρών επίσης ψήφισαν και στο θέμα της συμμετοχής της Περιφέρειας στο Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”, με το σκεπτικό ότι ένας προϋπολογισμός της τάξης του 1 εκατ ευρώ, ελάχιστα θα κατευθυνθεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες αναφέρεται το Πρόγραμμα και πολύ περισσότερο στις ενδιάμεσες συμπράξεις που θα οργανώσουν τα σχετικά προγράμματα κατάρτισης. Όταν μάλιστα στη διακαιοδοσία των εργοδοτών, επαφίεται η απάσχοληση των ατόμων των ευάλωτων ομάδων το πολύ για ένα τρίμηνο.
ε) Στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν κατά κύριο λόγο προγραμματικές συμβάσεις της Περιφέρειας, ψήφισαν θετικά.
στ) Για τον τόπο της επόμενης συνεδρίασης, που αποφασίστηκε να είναι η Ρόδος, αντιπρότειναν την Κω, την Κάλυμνο ή τη Σαντορίνη, ενώ πρότειναν επίσης στη διάρκεια του καλοκαιριού για συμβολικούς λόγους να διοργανωθεί συνεδρίαση στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Τέλος εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση στην αγωνία των εργαζομένων και συνταξιούχων στη Δ.Ε.Η όπως αυτή εκφράστηκε από τους εκπροσώπους των στην αρχή της συνεδρίασης και κάλεσαν τον Περιφερειάρχη να μην αρκεστεί -όπως αρχικά δήλωσε- στην απλή διαβίβαση των αιτημάτων τους στα αρμόδια Υπουργεία αλλά το Περ.Συμβούλιο με ψήφισμά του που να αντικατροπίζει την αγωνία αλλά και τον πόνο πλέον των εργαζομένων και συνταξιούχων να σταθεί αρωγός στα αιτήματα των. Το αίτημα έγινε δεκτό από το Π.Σ και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου