Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Το έγκλημα με τον ΦΠΑ έχει ήδη συντελεσθεί»!

Συνέντευξη του Νίκου Συρμαλένιου στη “Δημοκρατική της Ρόδου”

"Η χώρα όχι μόνο δεν θα σωθεί, αλλά θα οδηγηθεί ακόμα γρηγορότερα και στην τυπική χρεοκοπία.Τα επαχθή μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ακροδεξιάς, θα οδηγήσουν από οικονομικής άποψης για μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο, διότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και επιπλέον τίποτα δεν διασφαλίζει την ανάπτυξη, που αποτελεί όρο για να ξεκολλήσουμε από τη διαρκή ύφεση»

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ», ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» κ. Νίκος Συρμαλένιος υπογραμμίζοντας, πως ακόμη και αν γίνουν οι εκλογές την Άνοιξη κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ενώ η τρόικα απεργάζεται διάφορα σενάρια και για την κυβέρνηση που θα προκύψει. Ερωτηθείς για τον απολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου απάντησε πως και εξαιτίας του Καλλικράτη είναι αρνητικός. Αναφερόμενος στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ο κ. Συρμαλένιος υπογραμμίζει πως το έγκλημα έχει συντελεστεί ! 

«Δυστυχώς πιστεύω ότι το έγκλημα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στο χώρο του Αιγαίου, έχει πλέον συντελεστεί. Όσο και αν οι βουλευτές που ψήφισαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, θέλουν να χρυσώσουν το χάπι και να μας παρουσιάσουν ότι έχουμε ακόμα περιθώρια μέχρι τέλος Ιουνίου, δεν μας πείθουν», τονίζει.

Η συνέντευξη του κ. Νίκου Συρμαλένιου, αναλυτικά:

 
* Πού θα οδηγήσουν τελικά όλα αυτά τα επαχθή μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα;

Τα επαχθή μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ακροδεξιάς, θα οδηγήσουν από οικονομικής άποψης για μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο, διότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και επιπλέον τίποτα δεν διασφαλίζει την ανάπτυξη, που αποτελεί όρο για να ξεκολλήσουμε από τη διαρκή ύφεση. Προφανώς θα συνεχιστούν οι δραματικές επιπτώσεις για το μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, το βάθεμα της ύφεσης θα αυξήσει ακόμη περαιτέρω τα λουκέτα και την ανεργία, η φτωχοποίηση όλο και περισσότερων στρωμάτων του πληθυσμού θα ενταθεί, το δε ξεπούλημα (ιδιωτικοποιήσεις) της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής, θα θέσει σε αμφιβολία αυτή καθεαυτή την υπόσταση της χώρας.

* Θα συγκεντρωθούν οι πόροι που απαιτούνται, όπως υποστηρίζεται, για να σωθεί η χώρα, γιατί εδώ και δύο χρόνια η μέθοδος δεν έχει αποδώσει αλλά οι αδύναμοι καλούνται να καλύψουν τα κενά;

Οι μόνοι πόροι που διασφαλίζονται είναι εκείνοι των τοκογλύφων πιστωτών, αφού όπως προκύπτει από τη νέα δανειακή σύμβαση, θα δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός και μάλιστα με συνταγματική κατοχύρωση, ο οποίος θα προορίζεται αποκλειστικά για την αποπληρωμή των δανείων. Είναι προφανές ότι η χώρα όχι μόνο δεν θα σωθεί, αλλά θα οδηγηθεί ακόμα γρηγορότερα και στην τυπική χρεοκοπία. Διότι τι άλλο πρέπει να γίνει σ' αυτή τη χώρα για να λέμε ότι δεν έχουμε χρεοκοπήσει;

Αν διαβάσατε πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η σύγκριση των οικονομικών δεικτών της Ελλάδας του σήμερα, με την Αργεντινή όταν χρεοκόπησε είναι συντριπτική: πτώση του ΑΕΠ και μόνο μέχρι τέλος του 2011, 16% (Ελλάδα) έναντι 20% (Αργεντινή), μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος πάλι μέχρι τέλος του 2011, 23% (Ελλάδα) έναντι 24% (Αργεντινή), ανεργία μέχρι σήμερα 21% (Ελλάδα) έναντι 24% (Αργεντινή), μείωση κρατικών δαπανών 34% (Ελλάδα) έναντι μόλις 7% (Αργεντινή). Για ποιά σωτηρία λοιπόν μας μιλάνε;

* Θα δώσουν διέξοδο οι εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη ή και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια οδό; Θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα επικρατεί και πάλι κάποιο σχήμα συνεργασίας;

Αν τελικά οι εκλογές γίνουν την Άνοιξη (γιατί υπάρχουν ήδη πολλά σενάρια για παράταση της μη νομιμοποιημένης αυτής πλειοψηφίας), σίγουρα δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος. Όμως πολύ φοβάμαι ότι, αντί να έχουμε αυτό που έχουμε σήμερα (δηλαδή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ολίγη ΝΔ και ακροδεξιά), θα έχουμε κυβέρνηση ΝΔ με ολίγο ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και με συμμετοχή της Ντόρας ή άλλων "υπεύθυνων" για τη σωτηρία της χώρας παραγόντων. Προφανώς αυτή θα είναι η καλλίτερη επιλογή για την Τρόικα που απεργάζεται παρόμοιες λύσεις.
* Ποιος είναι τελικά ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να εξέλθει η χώρα από το αδιέξοδο;

Εδώ είναι και η τεράστια ευθύνη του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς, να προτείνουν διέξοδο και εναλλακτική πρόταση εξουσίας στον ελληνικό λαό. Είναι εύκολο ο καθένας να είναι κλεισμένος στο καβούκι του και να απολαμβάνει την ικανοποίηση των υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών του. Το δύσκολο και το υπεύθυνο είναι, να αρθούν όλοι στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης και να αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο την πρόκληση με την ιστορία. 
Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απευθύνει την πρόσκληση-πρόκληση προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής, αυτές που αποδεσμεύονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, για τη συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού-αντινεοφιλελεύθερου μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία και θα βγάλει το λαό και τη χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της χρεοκοπίας.

Σίγουρα οι λύσεις δεν είναι στρωμένες με ροδοπέταλα, γιατί μαζί με μας, απαιτούνται και μια σειρά αλλαγές σε επίπεδο Ευρώπης, που θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές των γενικότερων συσχετισμών των δυνάμεων. Όμως η διέξοδος υπάρχει και αναλαμβάνουν ιστορική ευθύνη όσοι δεν ανταποκριθούν. Δεν τους καλούμε να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό εδώ και τώρα, τους καλούμε να σώσουμε τη χώρα από τη μέγγενη της καταστροφής και να οδηγήσουμε τα ασθενέστερα στρώματα σε άμεση ανακούφιση και τη χώρα στην παραγωγική ανασυγκρότησηή της.

Ενδεικτκά το πρόγραμμα άμεσης διεξόδου θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:
α) αποδέσμευση από τις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων
β) τριετή αναστολή πληρωμών, διαγραφή του επαχθούς (απεχθούς) μέρους του χρέους στη βάση του λογιστικού ελέγχου του και επαναδιαπραγμάτευση του υπολοίπου
γ) κοινωνικοποίηση-δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας
δ) αναδιανομή του πλούτου στη βάση ενός κοινωνικά δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος
ε) παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στήριξη και ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων (αγροτική οικονομία, ποιοτικός τουρισμός, ορυκτός πλούτος, αξιοποίηση των ΑΠΕ, στήριξη των μικρομεσάιων επιχειρήσεων, διαφύλαξη και βιώσιμη ανάδειξη του φυσικού πλούτου κλπ.)
ε) επαναθεμελίωση της δημόσιας παιδείας και υγείας ως αδιαπραγμάτευτων κοινωνικών αγαθών 
στ) δρομολόγηση των διαδικασιών για συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικού συστήματος ουσιαστικής δημοκρατίας και ανάδειξης του λαϊκού παράγοντα ως καθοριστικού ρυθμιστή των εξελίξεων, καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος. 

* Ήταν θετικός ο απολογισμός του πρώτου έτους λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σε ποια σημεία θα στεκόσασταν περισσότερο;

Για το πρώτο έτος λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μιλήσαμε αναλυτικά στο δημόσιο απολογισμό που έγινε στη Ρόδο, πριν λίγο διάστημα. Συνοπτικά να επαναλάβουμε ότι ο απολογισμός ήταν αρνητικός και γιατί το θεσμικό πλαίσιο (Καλλικράτης), υπονόμευσε ευθύς εξαρχής τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ονειρευτήκαμε και γιατί η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης λειτούργησαν συγκεντρωτικά, αυταρχικά, δεν προσπάθησαν να συνδιαμορφώσουν μαζί με το περιφερειακό συμβούλιο ένα στρατηγικό σχέδιο για όλο το Νότιο Αιγαίο, δεν διεκδίκησαν δυναμικά την αποψίλωση της Περιφέρειας και από αρμοδιότητες και από υπηρεσίες και προσωπικό, άφησαν μέχρι σήμερα έξω από τη συζήτηση κρίσιμους τομείς, όπως το ακτοπλοϊκό, ενώ διαφάνηκε καθαρά ότι τους ενδιαφέρει η κάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής, έστω και αν αναγκάζονταν λεκτικά να παίρνουν κάποιες αποστάσεις, εξαιτίας φυσικά της καταιγίδας των αντιλαϊκών μέτρων που σαρώνουν τη χώρα. Η όποια επιτυχία στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πολύ μεγάλο ποσοστό του άξονα που απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (πάνω από 70%), ενώ τα δημόσια έργα εν πολλοίς καρκινοβατούν.

* Σε ποιους τομείς θα πρέπει να δώσει έμφαση η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ειδικά τώρα που σοβεί η κρίση; 

Η έμφαση πρέπει να δοθεί καταρχήν στη διασφάλιση της ύπαρξης αυτής καθεαυτής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κινδυνεύει με διάλυση, λόγω της ελάχιστης στελέχωσης που της έχει απομείνει, κυρίως στις περιφερειακές ενότητες εκτός Σύρου και Ρόδου. Επίσης πρέπει να υπάρξει συλλογική επεξεργασία ενός μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας. Σ΄αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία μετέχουν όλοι οι βασικοί κοινωνικοί φορείς της Περιφέρειας και η οποία μέχρι σήμερα παραμένει σε νάρκη. Τέλος με βάση τα προηγούμενα, θα πρέπει ο προγραμματισμός μας, να γίνει με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις που θα αφορούν και διεκδικήσεις προς το συγκεντρωτικό κράτος, αλλά και υλοποίηση σε τοπικό επίπεδο πάντα με τη δημοκρατική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να υπάρξουν στόχοι-αγωνιστικές διεκδικήσεις στο όνομα εφαρμογής της νησιωτικότητας, που μέχρι σήμερα παραμένει κενό γράμμα.
* Ειδικά για τον τουρισμό ποιες είναι οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν;

Ο Τουρισμός βεβαίως εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού βιώσιμης - ισόρροπης ανάπτυξης, ως βασικός αναπτυξιακός πυλώνας, όχι όμως συνεχίζοντας την πεπατημένη λογική. Χρειαζόμαστε ποιοτικό τουρισμό, που σημαίνει αρμονική και όχι καταστροφική σχέση με το περιβάλλον, ποιοτικές υπηρεσίες που καθιστούν τα νησιά της Περιφέρειας μας ανταγωνιστικά προς τις άλλες περιοχές, σεβασμό του ανθρώπινου δυναμικού και των εργαζομένων στις τουριστικές υπηρεσίες, έμφαση στις εναλλακτικές μορφές που αναδεικνύουν στην πράξη και όχι θεωρητικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νησιού. Τέλος άμεση σχέση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε αυτός να αποτελεί πλέον οργανικό στοιχείο της τουριστικής ανάπτυξης.

* Λειτουργεί θετικά τελικά η συνύπαρξη της Δωδεκανήσου με τις Κυκλάδες;

Είναι κωμικό να βάζουμε σε αντιπαράθεση τα νησιά μεταξύ τους, ή μεταξύ των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Είναι άλλο πρόβλημα οι διοικητικές δυσκολίες που προκύπτουν από την πληθώρα και από το διάσπαρτο των νησιών μας και άλλο η έξαρση των τοπικιστικών αντιθέσεων, που παράγονται και πολλές φορές αναπαράγονται σκόπιμα από μικροτερτίπια.
Από εκεί κι' έπειτα οι ευθύνες για τα σημερινά προβλήματα οφείλονται στη νομοθετική καχεξία του Καλλικράτη, που ο μόνος στόχος που ήθελε να υπηρετήσει ήταν η λογική των περικοπών, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και τίποτα άλλο. Αν οι αρμοδιότητες των Δήμων και των Περιφερειών είχαν πραγματικά αποδοθεί από το κεντρικό κράτος μαζί με τους αντίστοιχους πόρους και τις υπηρεσίες και αν το κράτος έμενε καθαρά επιτελικό, τότε πιστεύω ότι πολλά προβλήματα θα είχαν αντιμετωπιστεί και δεν θα αναπαραγόταν η μιζέρια της ένδειας που διακατέχει τη σημερινή Αυτοδιοίκηση.

* Θα πρέπει να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και για ποιους λόγους;

Δυστυχώς πιστεύω ότι το έγκλημα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στο χώρο του Αιγαίου, έχει πλέον συντελεστεί. Όσο και αν οι βουλευτές που ψήφισαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, θέλουν να χρυσώσουν το χάπι και να μας παρουσιάσουν ότι έχουμε ακόμα περιθώρια μέχρι τέλος Ιουνίου που έχουν συμφωνήσει να ψηφιστεί ο νέος φορολογικός νόμος, τόσο αυτό δεν μας πείθει, αν προσεκτικά διαβάσει κάποιος τις γραμμές, αλλά και κάτω από τις γραμμές του μνημονίου 2.
Ίσως δεν είναι τυχαίο που ακόμα η Επιτροπή που σχηματίστηκε στη μαζική συγκέντρωση των φορέων όλου του Αιγαίου την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, δεν έχει καταφέρει να δεί τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Οικονομικών.

Σε ό,τι μας αφορά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Κριτσωτάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεσμευόμαστε να καταψηφίσουμε οποιαδήποτε τέτοια διάταξη, όπως καταψηφίσαμε και το μνημόνιο 2. Αν καταργηθεί και αυτό, τότε καταργούμε μαζί και το μοναδικό μέχρι σήμερα στοιχείο εφαρμογής της νησιωτικότητας. Είναι για μας αυτονόητο ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελεί προνόμιο, αποτελεί το ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο, απέναντι στις δυσκολίες μετακίνησης και διαβίωσης των νησιωτών και ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου γενικότερα.

Και ένα τελευταίο: Δεν πρέπει να μας διαφύγει της προσοχής ότι με το μνημόνιο 2, μαζί με τις καταργήσεις των φοροαπαλλαγών, καταργούνται και οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις ίσχυαν, για τα μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Και αυτό για την περιοχή μας είναι πολύ σοβαρό. Για την απόκρουση όλων των παραπάνω, απαιτείται πανστρατιά, στην οποία οι δυνάμεις μας θα δώσουν τον καλλίτερο εαυτό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου