Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Νέες δραστηριότητες για το «Μεσαιωνικό Ρόδο»

Το διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου – Γιορτές των Κάστρων, όπως οι περισσότερες πολιτιστικές δράσεις, διέρχονται από μία δυσχερή περίοδο αυτή την εποχή, αποτέλεσμα της γενικότερης κρίσης και αυτό γεννάει την ανάγκη για τη δημιουργία ευρηματικών δράσεων και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοργάνωσης.

Παρουσίαση σε Συνέδριο: Την προοπτική του Διεθνούς Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, ως εγχείρημα για μία εναλλακτικής μορφής επιχειρηματική και τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου, είδαν και οι διοργανωτές του συνεδρίου: Start Ups που προσκάλεσαν το «Μεσαιωνικό Ρόδο» να παρουσιάσει το Φεστιβάλ την Πέμπτη, 23/02/12 στο πλαίσιο της "Επιχειρηματικής Εβδομάδας", στη θεματική: "Πολιτισμός, Τουρισμός και Συμβολικό Κεφάλαιο: Δημιουργώντας μία βιομηχανία παγκόσμιας ηγεσίας για την Ελλάδα". Διοργανωτές ήταν: η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων και ο Αμερικανικός Οργανισμός "Enterpreneur Week", με την ενεργό υποστήριξη της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών.  Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται στην Ευρώπη η "Enterpreneur Week" και έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η μεταφορά τεχνογνωσίας  σε θέματα επιχειρηματικότητας και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με έμφαση στη νέα & καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τόσο σε επίπεδο επενδυτικών ευκαιριών όσο και σε προώθηση εμπορικών συναλλαγών.

Η παρουσίαση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου άφησε θετικές εντυπώσεις και ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι μέρος του κοινού ήδη γνώριζε τη διοργάνωση ενώ υπήρξε ενδιαφέρον για φιλοξενία δημιουργικών ομάδων του «Μεσαιωνικού Ρόδου» - όταν και εφόσον δημιουργηθούν – σε εκδηλώσεις στο Κάστρο της Καβάλας, πράγμα που κάνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας τους.

Δημιουργικά Εργαστήρια: Το «Μεσαιωνικό Ρόδο», αναδιαμορφώνει το ρόλο του, δίνοντας πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων, που θα αποτελέσουν το ντόπιο έμψυχο δυναμικό του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, με δημιουργικό ρόλο τόσο στον ψυχαγωγικό όσο και στον εκπαιδευτικό του τομέα. Οι ομάδες αυτές θα προκύψουν μέσα από εργαστήρια, όπως: Σκηνικής Ξιφομαχίας, Ιστορικών Χορών, Δημιουργίας Μεσαιωνικών Κοστουμιών, Κρουστών Εποχής, Καλαθοπλεκτικής κλπ.

Σκοπός της ύπαρξης των δημιουργικών ομάδων είναι να πλαισιώσουν την ευρύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ, μειώνοντας την ανάγκη φιλοξενίας μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών πολιτιστικών σχημάτων, άρα μειώνεται και το κόστος της διοργάνωσης. Επίσης, κινητοποιείται η τοπική πολιτιστική παραγωγή, προωθείται η έρευνα και διατηρείται η γνώση των παλιών τεχνών ενώ προάγεται ο εθελοντισμός. Στόχος είναι οι ομάδες που θα δημιουργηθούν να ταξιδέψουν και σε άλλα κάστρα της Ελλάδας ή σε φεστιβάλ της Ευρώπης για να παρουσιάσουν την τέχνη τους και κυρίως να εκπροσωπήσουν και να προβάλουν τη Ρόδο.

Στη συνέχεια ο σύλλογος θα ανακοινώσει την έναρξη περισσότερων εργαστηρίων και προς το τέλος Μαρτίου, θα δημοσιευτεί το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει Γιορτές στα Κάστρα της Ρόδου, της Κρητηνίας και της Μονολίθου.

Πρόσκληση Συμμετοχής
 
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος το «Μεσαιωνικό Ρόδο» ξεκινάει Εργαστήρι Σκηνικής Ξιφομαχίας, το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν αρχάριοι αλλά και παλιοί εκπαιδευόμενοι από 18 χρονών και άνω. Η συμμετοχή επιτρέπεται και για νέους ηλικίας 16-18 ετών, με την υπογραφή κηδεμόνα. Το εργαστήρι θα έχει διάρκεια 1 ώρας και θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη με τη διδασκαλία του ηθοποιού Νίκου Βασιλάκη και εισαγωγή, σχετικά με την ενδυμασία και τον εξοπλισμό των Ιπποτών της Ρόδου, από την πρόεδρο του
«Μεσαιωνικού Ρόδου», Άννα Αχιολά.
Σκοπός είναι η δημιουργία ομάδας Σκηνικής Ξιφομαχίας που θα συμμετέχει στα δρώμενα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, σε θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε πολιτιστικές ανταλλαγές που θα γίνονται με μεσαιωνικά φεστιβάλ της Ευρώπης καθώς και σε αποστολές εκπροσώπησης της Ρόδου σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε άλλα Κάστρα της Ελλάδας, με τη συνεργασία, σε κάποιες περιπτώσεις, της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι τις 10 Μαρτίου, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου Αντρέα Κακλιό στο τηλ. 6942 466842 και στο email: secretariat@medievalrose.org

Κόστος συμμετοχής: 15ευρώ/μήνα για τα μη μέλη και 10ευρώ/μήνα για τα μέλη του «Μεσαιωνικού Ρόδου».

Για την υλοποίηση του εργαστηρίου απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 12 ατόμων, σε διαφορετική περίπτωση το «Μεσαιωνικό Ρόδο» διατηρεί το δικαίωμα ακύρωσης του εργαστηρίου και επιστροφής των χρημάτων σε όσους δήλωσαν συμμετοχή.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου