Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ημερίδα με θέμα “Κοινωνικές – Συνεταιριστικές και Δημοτικές Επιχειρήσεις στην παραγωγή και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”

Από την επίσκεψη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου κ. Κωνσταντίνου
Σούλη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη συμμετοχή του στην ημερίδα “Κοινωνικές –
Συνεταιριστικές και Δημοτικές Επιχειρήσεις στην παραγωγή και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών
Ενέργειας” (8 Μαρτίου 2012) Στις 8.3.2012 παρακολούθησα, προσκεκλημένος από τον Ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο, στις Βρυξέλλες, ημερίδα που αφορούσε στις Κοινωνικές –Συνεταιριστικές και Δημοτικές Επιχειρήσεις στην παραγωγή και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
Με κεντρική ιδέα τη σύσταση συνεταιριστικών οργανώσεων παραγωγής και εκμετάλλευσης Α.Π.Ε., οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε πρακτικές αλλά και σε χρηματοδοτικά εργαλεία επίτευξης των οργανώσεων αυτών.

Συγκεκριμένα, η ημερίδα ξεκίνησε με πρώτο ομιλητή τον Tom Howes, Αναπληρωτή Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε , ο οποίος μας εισήγαγε στην ιδέα της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής με εθνικά σχέδια δράσης και στην περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά η ζητούμενη εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη των Α.Π.Ε.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Mathieu Fichter, από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., ο οποίος αναφέρθηκε σε προγράμματα της Ε.Ε για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
 
Τα προγράμματα αυτά αφορούν κυρίως στην εκμετάλλευση και παραγωγή της αλιείας και γεωργίας ενός τόπου, για τη χρηματοδότηση των οποίων θα πρέπει να συσταθούν σύλλογοι με μέλη διάφορες ενώσεις και επαγγελματίες, όπου στο 49% μπορούν να ακολουθούν δική τους στρατηγική δράσης. Άμεσος στόχος είναι η συνεργασία των τοπικών ομάδων. Αυτή τη στιγμή η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει λύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Dirk Vansintjan, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών και Μικροπαραγωγών Α.Π.Ε. REScoop.eu, ο οποίος μίλησε για την εξοικονόμηση της ενέργειας και της κατανάλωσης μέσω τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων, που αφορούν σε μικρά υδροηλεκτρικά, αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα. Οι συνεταιριστικές αυτές επιχειρήσεις είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εξυπηρετούν ήδη 32.000 πελάτες, χάρη στις οποίες, πέρα από το μειωμένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση ενέργειας. Έδωσε παραδείγματα φωτοβολταϊκών μονάδων με μέλη 10-20 άτομα, εγκαταστημένων σε ταράτσες σπιτιών . Επίσης, είπε ότι για την εξοικονόμηση, παραγωγή και εκμετάλλευση των Α.Π.Ε θα
πρέπει οι συνεταιρισμοί αυτοί να συνεργάζονται και με άλλους συνεταιρισμούς.

Έπειτα, το λόγο πήρε ο Horst Kluttig, εκπρόσωπος του δημοτικού αιολικού πάρκου στο Aachen της Γερμανίας. Επισήμανε τη σπουδαιότητα της Αποκεντρωμένης Ανάπτυξης Α.Π.Ε. από μικρούς παραγωγούς, αφού αφενός μεν ωφελούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής ως προς τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, αφετέρου το Πάρκο αυτό έχει γίνει τουριστικός προορισμός, οπότε εξοικονομούνται κέρδη και για το λόγο αυτό.

Μετά μίλησε ο Joachim Hacker, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο της Ανανεώσιμης Ενέργειας. Αυτός αναφέρθηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Αυστρίας, στο Gussing, 4.000 κατοίκων σήμερα (με παλιότερο πληθυσμό 437 κατοίκων), όπου η εκμετάλλευση της γεωργίας γινόταν σε πολύ μικρή κλίμακα, η ανεργία μάστιζε την περιοχή και οι κάτοικοι αναγκάζονταν να μεταναστεύουν σε άλλα μέρη. Τότε έγινε σύμπραξη των κατοίκων δημιουργώντας τοπικούς συνεταιρισμούς. Οι κάτοικοι έψαξαν και βρήκαν προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατάφεραν, εκμεταλλευόμενοι τη βιομάζα και την ηλιακή ενέργεια, να μειώσουν το κόστος του πετρελαίου. Το βασικό είναι ότι τα χρήματα που εξοικονομούν τα επενδύουν στο χωριό τους. Δημιουργήθηκαν επίσης νέες θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι το χωριό αυτό σήμερα, όχι μόνο να ευημερεί αλλά να έχει συγχρόνως και τουριστική ανάπτυξη.

Μετά μίλησε ο Timo Gensel, μηχανικός, ειδικός σύμβουλος Συνεταιρισμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Γερμανία. Αναφέρθηκε με κάποιες λεπτομέρειες στην πρακτική σύστασης και οργάνωσης σχετικά με την τεχνογνωσία, τις δεξιότητες και τη νομική βάση αυτών. Τόνισε την ωφέλεια της αποκεντρωμένης παραγωγής Α.Π.Ε.

Έπειτα, το λόγο πήρε η Βασιλεία Αργυράκη, υπεύθυνη για προγράμματα Α.Π.Ε. στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε., τη λεγόμενη «Ευφυή Ενεργειακή Ευρώπη». Μίλησε για τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης των Α.Π.Ε. Σε γενικές γραμμές τα στάδια είναι πέντε. Το πρώτο αφορά στην Ενεργειακή Αποδοτική Δημόσια Δαπάνη με προκηρύξεις και προμήθειες.

Το δεύτερο στην τοπική πρωτοβουλία, που απαιτεί το συντονισμό και την οργάνωση σε Εθνικό και Περιφερειακό Επίπεδο, και τον οργανισμό Πολεοδόμων, που απαιτεί την απόκτηση τεχνογνωσίας των υπαλλήλων. Το τρίτο στην προετοιμασία μικρών σχημάτων για επενδύσεις, όπου συμπεριλαμβάνεται μια μικρή τεχνική βοήθεια που μπορεί να γίνει από ένα κράτος μόνον. Μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών πρέπει να γίνει η επένδυση. Το τέταρτο αφορά στη χρήση των Α.Π.Ε και της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια, με στόχο τη βελτίωση της κατανάλωσης για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Τέλος, το πέμπτο στάδιο, στην τεχνογνωσία και εκπαίδευση των τεχνικών στην κατασκευή αυτών σε εθνικό επίπεδο.

Σημείωσε ότι η πρώτη φάση τώρα ξεκινά για την Ελλάδα με το λεγόμενο «ενεργειακό οδικό χάρτη» και την υλοποίηση του χάρτη αυτού τον Απρίλιο του 2014. Η κα Αργυράκη έδωσε για περισσότερες πληροφορίες το web side www.managenergy.net.
Στη συνέχεια μίλησε ο Maud Skaringer, πολιτικός αναλυτής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Εκείνος μίλησε για συγχρηματοδότηση. Δηλαδή η Ε.Ε. χρηματοδοτεί τα κράτη – μέλη της μαζί με εθνική χρηματοδότηση για υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων διάρκειας 7 ετών. Μίλησε για το σύστημα της επιμερισμένης διαχείρισης. Σχετικά με την Ελλάδα έδωσε παραδείγματα για την αφαλάτωση και ενημέρωσε ότι υπάρχουν 400 επιχειρησιακά τέτοια προγράμματα.

Μετά το λόγο πήρε ο Pe Verhoeven, σύμβουλος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας των Επενδύσεων. Αναφέρθηκε στο πώς οι συνεταιρισμοί μπορούν πρακτικά να προωθήσουν τις Α.Π.Ε. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι τράπεζα που χορηγεί μόνο δάνεια και δε χορηγεί επιδοτήσεις. Προϋποθέσεις δανειοδότησης αποτελούν η περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα και η βιώσιμη ενέργεια. Η χρηματοδότηση γίνεται είτε άμεσα είτε έμμεσα, δηλ. είτε με οικονομικά εργαλεία είτε με διαρθρωτικά προγράμματα.

Μπορεί να δανειοδοτηθεί το 50% του σχεδίου. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται επίσης με παροχή συμβουλών στις Τοπικές και Εθνικές Αρχές. Η Τράπεζα συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δανειοδότηση αφορά κυρίως σε Δημόσια ή Ιδιωτικά κτίρια που χρειάζονται ανακαίνιση και σε φωτισμό δρόμων με υποστηρικτικές τεχνικές (E.L.E.N.A).

Τέλος, μίλησε ο Andreas Kappas, εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (DGRV), ο οποίος στάθηκε στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων σχετικά με τις Α.Π.Ε., καθώς και στη διαφάνεια και δημοκρατικότητα στη λήψη αποφάσεων του επιχειρηματικού μοντέλου.
Καθώς η οικονομική κρίση έχει πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη και είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί την ελπίδα του μέλλοντος, ιδιαίτερα δε η προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης των Α.Π.Ε., πιστεύω, ότι θα πρέπει να συσπειρωθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το μοντέλο των περιφερειακών συνεταιριστικών οργανώσεων στην παραγωγή και εκμετάλλευση των Α.Π.Ε. αποτελεί τη σύγχρονη μορφή εξοικονόμησης ενέργειας, με άμεσο αποτέλεσμα και στον τουρισμό. Η συνταγή είναι η οργάνωση, η συνεργασία, η διαφάνεια και η δημοκρατικότητα.

Συνδετικό κρίκο αποτελεί η κ. Αργυράκη, υπεύθυνη των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ε.Ε., τα οποία, ενώ βέβαια παλαιότερα χορηγούνταν ευκολότερα, σήμερα και, ενόψει των τεκταινόμενων στη χώρα μας, χορηγούνται πλέον με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά, επειδή ο αέρας, ο ήλιος και η θάλασσα του νησιού μας είναι αγαθά πολύτιμα όχι μόνο για απόλαυση, αλλά και για εκμετάλλευση, θα μπορούσαμε, πιστεύω, να αδράξουμε την ευκαιρία και με σταθερότητα να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε επάξια να αντιμετωπίσουμε την κρίση της εποχής, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσής μας, αλλά και ο τόπος να αποτελέσει ευρύ τουριστικό προορισμό.

Στις Βρυξέλλες, όλοι οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των συνεταιρισμών εξέφρασαν την αγάπη τους προς τους Έλληνες και τη διάθεσή τους να βοηθήσουν, μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες για να στηρίξουν ανάλογες προσπάθειες. Μένει, λοιπόν, η δική μας πρωτοβουλία και η στήριξη αυτής απ’ όλους μας, με δουλειά και συνεργασία όχι μόνον ανάμεσά μας αλλά και μεταξύ των συναρμόδιων περιφερειακών φορέων, ώστε να φτάσει οργανωμένα η φωνή μας στην Κεντρική Διοίκηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή απορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου