Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μύκονος – Μια περιφερειακή ενότητα στα χαρτιά

Μπορεί η Μύκονος με τον Καλλικράτη να θεσμοθετήθηκε ως ξεχωριστή περιφερειακή ενότητα (διοικητική ενότητα) στα πλαίσια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, αφού μέχρι σήμερα, 14 μήνες από την έναρξη της θητείας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, το νησί παραμένει χωρίς περιφερειακές υπηρεσίες, χωρίς υπαλλήλους, χωρίς αρμοδιότητες.

Αυτό διεπίστωσε και από κοντά ο επικεφαλής της παράταξης μας Νίκος Συρμαλένιος κατά την επίσκεψη του στη Μύκονο την Παρασκευή 2/3 και μετά από τη συνάντηση που είχε με τον κτηνίατρο και μοναδικό υπάλληλο της μιάς και μόνης υπηρεσίας της Περιφέρειας, που κατά τα άλλα από το νόμο αποκαλείται Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Το τραγικό είναι ότι το γραφείο που στεγάζει την υπηρεσία έναντι ενοικίου 1000 € το μήνα, είναι ένα άθλιο οίκημα, που επί πολλά χρησιμοποιήθηκε ως κρατητήριο της ελληνικής χωροφυλακής, ενώ οι μέχρι σήμερα προτάσεις για μεταστέγαση του έχουν πέσει στο κενό.  
Το επίσης τραγελαφικό είναι ότι ο κτηνίατρος, πέραν των καθηκόντων του, τοποθετήθηκε τελευταία και ως υπέυθυνος πολιτικής προστασίας, σε ένα νησί που δεν υπάρχει ούτε πυροσβεστική υπηρεσία, ούτε βεβαίως αντίστοιχος εξοπλισμός και οχήματα, για να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον το ενδεχόμενο πυρκαϊάς. Όσο για άλλες υπηρεσίες ούτε λόγος, αφού ακόμα ο Οργανισμός της Περιφέρειας καρκινοβατεί και συνεχίζεται επίσης η αποψίλωση των υπηρεσιών με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, λόγω συνταξιοδοτήσων και λόγω της οικονομικής υποβάθμισης των υπαλλήλων εξαιτίας των διαδοχικών μνημονιακών πολιτικών.
 
Κατά τα λοιπά, στη συνάντηση αναδείχθηκε ως κρίσιμο θέμα, το σταμάτημα λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου, για την επαναλειτουργία του οποίου απαιτούνται από πλευράς του Δήμου, σειρά ενεργειών που θα αποκαταστήσουν τις νόμιμες και υγιεινές συνθήκες λειτουργίας του.
Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε στο Δημαρχείο του νησιού με τον Δήμαρχο κ. Κουσαθανά-Μέγα, όπου συζητήθηκαν τα βασικά θέματα της Μυκόνου. Στο θέμα του σφαγείου ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε για την ταχεία προώθηση των απαραίτητων ενεργειών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το σφαγείο θα λειτουργήσει και πάλι μετά από 10 μέρες, ενώ εκτεταμένη συζήτηση έγινε γύρω από το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, όπου κατά τον Δήμαρχο, βρισκόμαστε σε μια καλή πορεία επίλυσης του, αφού καταρχήν εγκρίθηκε η ένταξη της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στο ΕΣΠΑ, ενώ και η ανακύκλωση προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς μέσω της σύμβασης του Δήμου με την Εταιρεία Ανακύκλωσης και παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της κομποστοποίησης και της διαλογής, που μπορεί να γίνει από ιδιωτική εταιρεία σε παρακείμενο προς το ΧΥΤΑ χώρο. Επίσης ο Δήμαρχος επεσήμανε ως κεντρικό πρόβλημα την έλλειψη οικονομικών πόρων που μειώνονται συνεχώς, καθώς και τις δυσκολίες έγκρισης κονδυλίων από την επίτροπο της Σύρου, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η υποστελέχωση υπηρεσιών, όπως η πολεοδομία, που στελεχώνεται αποκλειστικά από τον προϊστάμενο της. Τέλος ο Δήμαρχος εξέφρασε το παράπονο του, για τη συκοφάντηση της Μυκόνου από μερίδα των μμε, που συνεχίζουν να παρουσιάζουν το νησί ως πέτρα των σκανδάλων.

Από την πλευρά του ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι πράγματι η στενότητα των πόρων, ως αποτέλεσμα των ασκούμενων πολιτικών, στερούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στοιχειώδη κονδύλια για τη λειτουργία αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί, ενώ για το θέμα των σκουπιδιών τόνισε ότι η θέση μας, που συζητήθηκε και στο περιφερειακό συμβούλιο, είναι να προχωρήσει απόλυτα η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση και εναπόθεση στους ΧΥΤΥ, του ελάχιστου όγκου υπολλειμάτων.

Σε ότι δε αφορά τη Μύκονο, διέκρινε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που ζεί και εργάζεται εκφράζοντας τις αυθεντικές παραδόσεις του νησιού, από μια μικρή μερίδα που διαπλεκόμενη με μεγάλα κατά κύριο λόγο εισαγόμενα συμφέροντα, διαιωνίζει την παρανομία και τη δυσοσμία που συνεχίζει να αμαυρώνει το νησί.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου