Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου για το Κατοχικό Δάνειο

Εστάλη στον πρωθυπουργό κ.Παπαδήμο ψήφισμα Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου με αντικείμενο την διεκδίκηση από την Ελληνική Κυβέρνηση των πολεμικών αποζημειώσεων και του κατοχικού δανείου, που οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας. Αναλυτικά το Ψήφισμα αναφέρει:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, καταθέτει στην Ελληνική Κυβέρνηση το αίτημα των αιρετών εκπροσώπων των Αιγαιοπελαγιτών, να ζητηθεί από την Γερμανική Κυβέρνηση, η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Γερμανίας προς τη Χώρα μας, υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από τις πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις και από την αναγκαστική λήψη του κατοχικού δανείου, αξιοποιώντας όλα τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας ως χώρα.

Η Ελλάδα δέχθηκε το 1940 βάρβαρη επίθεση από τη Γερμανία και μία τετραετή κατοχή, η οποία προκάλεσε την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων και την καταστροφή παραγωγικής βάσης της χώρας μας.

Επίσης το 1942 η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλλαν στην Ελλάδα αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5δις δολαρίων για τη συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής.
Ενώ η Ιταλία αποπλήρωσε το δάνειο της, καθώς επίσης κατέβαλλε στην Ελλάδα τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, η Γερμανία δεν έχει καταβάλλει τις υποχρεώσεις της μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται ότι η αξία του κατοχικού δανείου από το 1944 μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί στο ποσό των 164 δις δολαρίων, ενώ αυτή των πολεμικών επανορθώσεων – αποζημιώσεων στο ποσό των 330 δις δολαρίων.
Με βάση τα ανωτέρω σας καλούμε για μία ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία της χώρας μας να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά, ως ελάχιστη απαίτηση για την καταστροφή ανθρώπινη και υλική που είχαμε υποστεί αναίτια, την μαύρη περίοδο της Γερμανικής επιθετικότητας και κατοχής 1940-1944.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου