Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Aναστολή λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων Ε.Π.Α.Ψ.Υ. από 10/10/2012 έως 10/11/2012

Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. από το 1988 έχει την επιστημονική και διοικητική ευθύνη λειτουργίας 14 συνολικά στεγαστικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα), 2 Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες και ενός Κέντρου Ημέρας στα Μελίσσια που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 1800 άτομα ανά έτος. Ο φορέας μας ελέγχεται για το έργο του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, το ΣΔΟΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ειδικές ομάδες αξιολόγησης, ορκωτούς λογιστές.
Όπως γνωρίζετε, οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε 11 νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία 8 χρόνια, έχοντας εξυπηρετήσει περισσότερα από 6.295 άτομα, 4667 ενήλικες και 1628 παιδιά. Επιπλέον σε όλα τα νησιά έχουν γίνει πολλές δράσεις προαγωγής ψυχικής υγείας, ενημερωτικές ημερίδες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομάδες εκπαιδευτικών, γονέων, εφήβων, σεμινάρια κατά της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ σε πολλά νησιά με πρωτοβουλία των Κινητών Μονάδων έχουν συσταθεί τοπικές επιτροπές ψυχικής υγείας, ομάδες εθελοντών και ομάδες δημιουργικής απασχόλησης εξυπηρετούμενων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα, η κοινωνική υπηρεσία των Κινητών Μονάδων τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εισαγγελία και την Πρόνοια Σύρου και Αθήνας έχει αναλάβει τη διενέργεια κοινωνικών ερευνών στα νησιά (για σοβαρά περιστατικά που αφορούν κυρίως ανήλικους).
 
Οι Κινητές Μονάδας ΒΑ και Δ Κυκλάδων, όπως και οι 216 Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν με ευθύνη των ΝΠΙΔ, στα οποία το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει την υλοποίηση μέρους του Εθνικού Προγράμματος Ψυχαργώς, αντιμετωπίζουν σήμερα μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Η χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των 65 ΝΠΙΔ είναι ιδιαίτερα μειωμένη για το 2012 και συγκεκριμένα οι μονάδες θα χρηματοδοτηθούν με μόλις με 40 εκατ. ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και με 4 εκατ. ευρώ περίπου έως σήμερα από την παρακράτηση του 2% επί των προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, αντί των 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται (συνυπολογίζοντας και τα 8 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του 2011).

Δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο 2012 έχει εξασφαλιστεί για την ΕΠΑΨΥ μόλις το 50% των πόρων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι δαπάνες φιλοξενίας ψυχικά πασχόντων που διαβιούν στις στεγαστικές δομές, η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συμπολίτες μας ψυχικά πάσχοντες (Κινητές Μονάδες, Κέντρο Ημέρας), η μισθοδοσία 210 επαγγελματιών ψυχικής υγείας και τα λειτουργικά έξοδα 17 Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Με τα δεδομένα αυτά είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες λειτουργίας των Μονάδων. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητημάτων, η έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των εξυπηρετούμενων μας, η συσσώρευση τεράστιων χρεών.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Κινητή Μονάδα, τα προβλήματα αυτά αφορούν την αδυναμία κάλυψης μισθών των ειδικών που παρέχουν υπηρεσίες, καθώς και λειτουργικών εξόδων της Μονάδας (εισιτήρια, διαμονή των ειδικών, ενοίκιο γραφείων κλπ). Για το λόγο αυτό αναστέλλεται η λειτουργία των Κινητών Μονάδων ΒΑ και Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ από 10/10/2012 έως 10/11/2012.

Η ΕΠΑΨΥ και το Δίκτυο ΑΡΓΩ, με συναίσθηση της δυσκολίας της οικονομικής κρίσης, έχουν προειδοποιήσει με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του έτους. Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της. Η ευθύνη όμως για την εξεύρεση λύσης ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έως τώρα έχει αντιμετωπίσει τους φορείς, αδιάκριτα του έργου τους, με ψευδείς υποσχέσεις και συκοφάντηση.

Ως διοίκηση του φορέα, εργαζόμενοι, λήπτες των υπηρεσιών και συγγενείς των ασθενών, σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας για τη συνέχιση της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας στα νησιά. Εκ μέρους της Διοίκησης της ΕΠΑΨΥ και των εργαζομένων των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων

Παναγιώτης Χονδρός
Πρόεδρος ΕΠΑΨΥ
Στέλλα Παντελίδου
Επιστημονική Υπεύθυνη Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Βορειοανατολικών και Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου