Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό, με ερώτηση Ν. Χουντή

* «Ανάλογο επεισόδιο με ελικόπτερο της FRONTEX πάλι στο Φαρμακονήσι είχε γίνει και το 2009. Η FRONTEX να βεβαιώσει ότι έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όταν δέχτηκε παρενόχληση από το τουρκικό σκάφος» 
* «Η Ε.Ε. να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να πάψει η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας»

Ερώτηση για το επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό που έλαβε χώρα χθες στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο Φαρμακονήσι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής προς την Επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ και αρμόδια για την FRONTEX κ. Malmström.

Στην αρχή της ερώτησης του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, περιγράφει το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες 26/9/2012 στις 3 τα ξημερώματα όταν «τουρκική ακταιωρός που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, απαίτησε από σκάφος της FRONTEX με πλήρωμα από την Σλοβενία, που περιπολούσε κοντά στο Φαρμακονήσι, να απομακρυνθεί, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Μετά από ενημέρωση των ελληνικών αρχών από την FRONTEX κατέπλευσε ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής και υπήρξε μετωπική σύγκρουση των δύο σκαφών, απασφαλίστηκαν όπλα κι από τις δύο πλευρές, και ευτυχώς δεν είχαμε θερμότερο επεισόδιο».

Στη συνέχεια της ερώτησης του ο Ν. Χουντής αναφέρθηκε σε ανάλογο επεισόδιο που είχε σημειωθεί στις 8.9.2009, όταν «ελικόπτερο της Frontex με δύο Λετονούς χειριστές που πάλι στο Φαρμακονήσι δέχτηκε παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από το τουρκικό ραντάρ της Ντάτσα, με απαίτηση να αποχωρήσει από την περιοχή και να υποβάλλει σχέδιο πτήσης», και σημείωσε ότι στην απάντηση που έδωσε τότε η ίδια η κα. Malmström ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου (Σουηδική Προεδρία) είχε τονίσει, μεταξύ άλλων ότι, «στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων... ΕΕ έχει ζητήσει από την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλών, πηγές συγκρούσεων ή μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις και τη δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης διαφορών».

Καταλήγοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, ζητά από την κα. Malmström «να αποφανθεί με βάση τις αναφορές που ασφαλώς έχει υποβάλλει ο κυβερνήτης του σκάφους της FRONTEX, αν το σκάφος έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα όπως όφειλε, αφού περιπολεί εντός των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων», τόνισε ότι το επεισόδιο αποτελεί «νέα προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας εκ μέρους της Τουρκίας» και «κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να πάψει η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας»

Ακολουθούν τα Πρακτικά της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 20/10/2009 με την συζήτηση Χουντή- Malmström για το ανάλογο επεισόδιο με το ελικόπτερο της FRONTEX

Το Γραφείο Τύπου

Συζητήσεις

Προειδοποίηση

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009 - Στρασβούργο

Έκδοση ΕΕ

Ερωτήσεις προς το Συμβούλιο

Ερώτηση αριθ. 7 Νικoλάου Χουντή

Θέμα: Παρενόχληση της Τουρκίας σε βάρος εναέριων μέσων της υπηρεσίας ελέγχου εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex)

Από τον Μάιο 2009 έχουν σημειωθεί έξι περιστατικά παρενόχλησης εναέριων μέσων της υπηρεσίας ελέγχου εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex), είτε από τουρκικά αεροσκάφη είτε μέσω ασυρμάτου. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σημειώθηκε στις 8.9.2009, όταν ελικόπτερο της Frontex με δύο λετονούς χειριστές πραγματοποιούσε δρομολόγιο από τη νήσο Κω προς τη νήσο Σάμο. Πάνω από το Φαρμακονήσι δέχτηκε παρενόχληση μέσω ασυρμάτου από το τουρκικό ραντάρ της Ντάτσα, απαιτώντας αποχώρηση από την περιοχή και υποβολή σχεδίου πτήσης.

Ερωτάται το Συμβούλιο: Γνωρίζει το περιστατικό; Πώς το σχολιάζει; Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει απέναντι στην Τουρκία

Cecilia Malmström, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. – (SV) Ναι, το Συμβούλιο γνωρίζει τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται ο βουλευτής. Η Προεδρία θα ήθελε να δηλώσει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, πρέπει να μοιράζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις συνθήκες. Η ξεκάθαρη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών αποτελεί καίρια και σημαντική απαίτηση για την ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ έχει ζητήσει από την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλών, πηγές συγκρούσεων ή μέτρα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις και τη δυνατότητα ειρηνικής επίλυσης διαφορών.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον αξιότιμο βουλευτή ότι το θέμα των σχέσεων καλής γειτονίας εγείρεται συστηματικά από την ΕΕ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης στις 19 Μαΐου και τη συνάντηση της τρόικας της ΕΕ και των πολιτικών αρχηγών της Τουρκίας στη Στοκχόλμη τον φετινό Ιούλιο.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο σημείο για το αεροσκάφος της Frontex, θα ήθελα να αναφέρω ότι η Frontex συντονίζει διάφορες κοινές επιχειρήσεις και πιλοτικά προγράμματα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των θαλάσσιων, χερσαίων και εξωτερικών εναέριων συνόρων της Ένωσης.

Μια από τις επιχειρήσεις είναι η επιχείρηση «Ποσειδώνας 2009», την οποία φιλοξενεί η Ελλάδα. Στόχος είναι η αποτροπή της μη επιτρεπόμενης διέλευσης των συνόρων από άτομα που έρχονται ή διέρχονται από την Τουρκία και χώρες της Βόρειας Αφρικής και προσπαθούν να εισέλθουν στις ελληνικές ακτές. Ο αξιότιμος βουλευτής, φυσικά, το γνωρίζει αυτό. Η επιχείρηση «Ποσειδώνας» περιλαμβάνει επίσης την τοποθέτηση τεχνικών εγκαταστάσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο κατά μήκος των συνόρων των ελληνικών ακτών. Η Τουρκία, βεβαίως, έχει ενημερωθεί για την επιχείρηση.

Όσον αφορά την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ της Frontex και των αρμόδιων τουρκικών αρχών, επί του παρόντος διεξάγονται διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μεθόδους εργασίας, γεγονός το οποίο είναι θετικό. Μια συμφωνία θα περιελάμβανε την ανταλλαγή πληροφοριών και τις δυνατότητες συμμετοχής για τις τουρκικές αρχές σε κοινές επιχειρήσεις της Frontex. Μια τέτοιου είδους δράση θα αποτελούσε σημαντικό τμήμα του έργου για την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης και θα συνέβαλλε στη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας.


Νικόλαος Χουντής (GUE/NGL). - Κύρια Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, αφού σας επαναλάβω για άλλη μια φορά την εκτίμησή μου για τη φιλότιμη προσπάθεια που κάνετε για να δίνετε απαντήσεις σε αυτά που ρωτάμε, επιτρέψτε μου να σας πω ότι από αυτά που λέτε, το περιστατικό σας είναι γνωστό. Με την Τουρκία συνεργαζόμαστε, αλλά δεν μου δώσατε σαφή απάντηση και για αυτό εστιάζω και επαναλαμβάνω την ερώτηση εάν πράγματι, κατά την αποστολή FRONTEX, έγιναν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας όπως η ίδια ισχυρίζεται.


Γιατί το λέω αυτό; Γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία διερευνάται αν η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Συμπληρωματικά σας λέω ότι ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, ο κ. Fernandez, σε πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι δεν γίνονται τέτοιες παραβιάσεις παραπέμποντας το θέμα σε αναφορές των πιλότων. Επανέρχομαι λοιπόν, υπάρχουν ή όχι οι παραβιάσεις τις οποίες ισχυρίζεται η Τουρκία με βάση την αποστολή FRONTEX και τι κάνετε απέναντι σε αυτό;

Cecilia Malmström, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. – (SV) Είναι πολύ δύσκολο για τη σουηδική Προεδρία να καθορίσει με ακρίβεια πότε πραγματοποιείται παραβίαση και πότε όχι. Έχουμε ενημερωθεί πολλές φορές για την ανησυχία την οποία αισθάνονται πολλοί εκ των ελλήνων συναδέλφων μου. Έχουμε συζητήσει το θέμα και επίσης έχουμε ζητήσει, και διεξάγει, σχετικές συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές και τους τούρκους ομολόγους μας και τους έχουμε ζητήσει να εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεων γειτονίας. Είναι πολύ δύσκολο για μια Προεδρία να καθορίσει με ακρίβεια πότε πραγματοποιείται παραβίαση και πότε όχι. Αυτό, βεβαίως, βασίζεται σε διεθνείς συμβάσεις και πρόκειται για διμερές ζήτημα μεταξύ των δύο κρατών μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου