Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Νίκος Συρμαλένιος: «Η Επιτροπή να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για την επεξεργασία και εξειδίκευση πολιτικών για την νησιωτική ιδιαιτερότητα»

Ο Νίκος Συρμαλένιος ως μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειών στην πρώτη συνεδρίαση της μεταξύ των άλλων τόνισε: «…Συμμετέχω στην Επιτροπή αυτή ως εκπρόσωπος της νησιωτικής περιοχής των Κυκλάδων, με την ελπίδα ότι η Επιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την επεξεργασία και εξειδίκευση πολιτικών για τη νησιωτική ιδιαιτερότητα. Αν δεν υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα, μπορεί η υποεπιτροπή νησιωτικών περιοχών να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει ξεχωριστή Επιτροπή, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε η νησιωτική ιδιαιτερότητα έχει αναγνωριστεί θεσμικά τόσο από τις ευρωπαϊκές συνθήκες όσο και από το Σύνταγμα. Είναι προφανές ότι στόχος της Επιτροπής μας είναι η επεξεργασία πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη. Το αίτημα για Περιφερειακή Ανάπτυξη –εμείς προσθέτουμε με Αποκέντρωση και Αυτοδιοίκηση- υποτίθεται ότι τέθηκε για πρώτη φορά αμέσως μετά την μεταπολίτευση.

Όμως, ακόμη, έχουμε ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη στην Ε.Ε., ενώ ο Καλλικράτης, αντί να πετύχει το στόχο της αποκέντρωσης, στην ουσία θεσμοθετεί τις ίδιες συγκεντρωτικές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες. Θεωρούμε αυτονόητη τη σχέση της Επιτροπής τόσο με την Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε. όσο και με την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και τους κοινωνικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών. Για να μην έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα, θα πρέπει στα σημεία που έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα όλες οι πλευρές της βουλής, να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές και να μην μείνουμε σε επίπεδα συζητήσεων ακαδημαϊκού χαρακτήρα….».

27/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου