Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βουλή για τα την καταβολή των δεδουλευμένων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, γραπτή ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης Πρόνοιας και Τουρισμού, με θέμα: «Καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας».

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Θέμα:  «Καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας»
Καθώς πλησιάζει το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου, πυκνώνουν καθημερινά οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα στον τύπο, ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Ρόδου, δεν πληρώνονται σύμφωνα με την τοπική συλλογική σύμβαση, η οποία προβλέπει μείωση μισθών σε ποσοστό 13%. Η πραγματική μείωση μισθών σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι της τάξης του 40% ή και περισσότερο.

Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι – εργοδότες, επικαλούμενοι τη γενικότερη κρίση δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες δεν έχουν καταβάλει ή καταβάλουν με μεγάλες καθυστερήσεις τους ήδη πενιχρούς και “κουτσουρεμένους” μισθούς στο σύνολο σχεδόν των εργαζομένων.

 Πέραν της μη καταβολής των “δεδουλευμένων”, παραβιάζεται συστηματικά το ωράριο εργασίας με συνέπεια οι εργαζόμενοι να δουλεύουν υπερωριακά, αλλά χωρίς αμοιβή, επί δύο και τρείς ώρες καθημερινά, ενώ στις διαμαρτυρίες τους οι εργοδότες τους απειλούν με απόλυση. Τα γεγονότα αυτά έχουν υποχρεώσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νησιού να προβούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και δημόσια να καταγγείλουν ότι στα ξενοδοχεία της Ρόδου, με πρόσχημα την κρίση, έχει επιβληθεί ένας “εργασιακός μεσαίωνας” που προκαλεί απογοήτευση, απόγνωση και απελπισία σε χιλιάδες εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

Η ίδια μελανή εικόνα επικρατεί στις πολυεθνικές και στις μεγάλες ελληνικές εμπορικές αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου καθώς και στις ναυτιλιακές εταιρείες με τους ναυτικούς όπου καταστρατηγούνται οι κλαδικές τους συμβάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι τα ξενοδοχεία, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν επιδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ μέσω των κατά καιρούς αναπτυξιακών νομών, τόσο για την ανέγερση όσο και για τον εκσυγχρονισμό ή αναβάθμισή τους, με μόνη υποχρέωση την εξασφάλιση και κατοχύρωση των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας. Αντ’ αυτού όμως, οργιάζει απαράδεκτα η “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία, σε βάρος των επαγγελματιών του κλάδου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Επειδή πλησιάζει η λήξη της τουριστικής περιόδου και τα περισσότερα ξενοδοχεία πρόκειται κλείσουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι και να εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες διεκδικώντας τα δεδουλευμένα,

Επειδή επικρατεί καθεστώς αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και εκβιασμού σε βάρος των εργαζομένων.

Επειδή, για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, έρχονται αντιμέτωποι με τα επακόλουθα των σκληρών και αντεργατικών μέτρων των μνημονίων.

Επειδή η καταπάτηση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων  στους κλάδους του τουρισμού και επισιτισμού είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και η Επιθεώρηση Εργασίας καθώς είναι υποστελεχωμένη αδυνατεί να ανταποκριθεί  στα  καθήκοντά της.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα και πότε, προτίθενται να πάρουν ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα δίχως άλλες καθυστερήσεις στους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό;

2. Σε ποιές άμεσες ενέργειες, προτίθενται να προβούν, ώστε να υπάρξει έλεγχος  για την διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, με στελεχιακό δυναμικό και με τα αναγκαία μέσα;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Γάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου