Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Στη Βουλή από το Δημήτρη Γάκη το πρόβλημα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά της Δωδεκανήσου

«Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βουλή για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δωδεκάνησος από το νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών και της έλλειψης υποδομών στα ακριτικά νησιά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης, κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, γραπτή ερώτηση που απευθύνεται στους Υπουργούς: Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Εθνικής Άμυνας και Υγείας, με θέμα: «Άμεσα μέτρα για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων στη Σύμη, στην Λέρο, στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι, από την έλλειψη υποδομής για την αντιμετώπιση του νέου κύματος εισόδου μεταναστών και προσφύγων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση, το κύμα οικονομικών μεταναστών και προσφύγων εμπόλεμων περιοχών που έχουν εισέλθει παράνομα στα μικρά νησιά του Αιγαίου, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου, λόγω της έντασης των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία, κυρίως, μετά την 20η Αυγούστου 2012. Αυτή τη στιγμή στην Λέρο, στη Σύμη, στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι, είναι συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια. Η διαμονή τόσων ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, ακόμα και βρεφών λίγων μηνών, σε εντελώς ακατάλληλους χώρους, δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στη διαβίωση και στην υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών, και απειλεί την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των κατοίκων και των αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα που τους ξεπερνά και για το οποίο δεν ήταν προετοιμασμένοι.


Όπως επίσης τονίζεται στην ερώτηση, στη Σύμη, έχει προκύψει και ένα ακόμα ζήτημα ουσίας, που καταδεικνύει της αδιαφορία της Πολιτείας στις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά μας νησιά. Το θέμα αφορά στο παροπλισμένο εδώ και 6 μήνες παλαιό σκάφος, που διαθέτει το υπολιμεναρχείο Σύμης. Το σκάφος αυτό, που εκτός από την αποστολή του σαν πλωτό μέσο του λιμενικού σώματος, έχει και κοινωνικό ρόλο, σαν σκάφος «επειγουσών ιατρικών μεταφορών» για τους κατοίκους του νησιού, χρήζει άμεσης αντικατάστασης από νέο, πιο σύγχρονο πλοίο, όπως έχει ζητηθεί αρμοδίως από τον τοπικό δήμο.


Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να δώσουν άμεσα απαντήσεις και λύσεις για τα φλέγοντα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου.


Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί ερωτώνται αν:
1. Προτίθενται και αν ναι, πώς, να επιλύσουν άμεσα το θέμα της εξασφάλισης στοιχειωδών ανθρώπινων συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα;
2. Προτίθενται να ενεργοποιήσουν άμεσα την υπηρεσία πρώτης υποδοχής;
3. Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών και προσφύγων στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και να εξασφαλισθεί η υγεία και των κατοίκων των νησιών αλλά και των αστυνομικών που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη τους.
4. Προτίθενται να αντικαταστήσουν άμεσα το σκάφος του υπολιμεναρχείου Σύμης με άλλο, σύγχρονο, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής;

Πηγή: http://www.grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου