Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Εργατικό Κέντρο Μήλου - Συμμετοχή στην απεργία και συνάντηση στις 19 Οκτωβρίου 2011

«Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης η κυβέρνηση ανέστειλε τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων για δύο χρόνια και διευκολύνει την σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και κάτω των 50 εργαζομένων.
Οι ενώσεις προσώπων, οι οποίες δεν θα είναι συνδικάτα και δεν θα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν. 1264/1982, θα μπορούν να συνάπτουν κάτι που θα μοιάζει με συλλογική συμφωνία και να συνομολογούν επιχειρησιακές ρυθμίσεις ανεξάρτητα από τα ισχύοντα προστατευτικά όρια άλλων συλλογικών συμβάσεων ή ακόμη και της εργατικής νομοθεσίας.
Λόγω της αναστολής της επέκτασης, υποβιβάζονται οι εργαζόμενοι που δεν καλύπτονται από την κλαδική στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από την άλλη, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τους εργοδότες να μην υπογράφουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Ευθεία ή έμμεση η παραγνώριση των συνδικάτων και της αυθεντικής συλλογικής διαπραγμάτευσης αποτελεί την αρχή του τέλους της νομοθεσίας που διέπει τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις (Ν.1264/1982, Ν. 1876/1990). Αναμένονται νέα μέτρα που σε συνδυασμό με την επικείμενη κατάργηση της κρατικής εγγύησης για την χρηματοδότηση των συνδικάτων θα σημάνουν πολύ σύντομα και το τυπικό τέλος των συνδικάτων με την σημερινή τους μορφή. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε πια να βασιζόμαστε στην νομοθεσία αλλά μόνο στις δικές μας δυνάμεις.
Δεν υπάρχει λόγος για απογοήτευση και φόβο από την δική μας την μεριά. Όσο είναι ακόμη καιρός πρέπει εμείς μόνοι μας να σχεδιάσουμε την νέα δομή της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης και τους νέους τρόπους υπεράσπισης των συμφερόντων μας απέναντι στους εργοδότες.
Καλούμε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011, όλους τους απεργούς από όλους τους εργασιακούς κλάδους, ημέρα Γενικής Απεργίας, στις 10 π.μ. για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου