Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Οι εκλογές στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων

Τις απόψεις τους εν όψει της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Δ.Σ. της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων εξέφρασαν σε συνεντεύξεις τους στον τοπικό Τύπο ο πρόεδρός της Μάρκος Καφούρος και ο Γιώργος Χάλαρης πρώην πρόεδρος κοινότητας της Οίας ως υποψήφιος με τον αντίπαλο συνδυασμό.
Στην συνέντευξή του ο κ. Καφούρος αναφέρθηκε στο έργο που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση κατά την διάρκεια της 4ετούς θητείας του ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Στην συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση, στην κατάσταση των εγκαταστάσεών της καθώς και στο πεδίο των δραστηριοτήτων της, την περίοδο που ανέλαβε πρόεδρός της, τομείς, που όπως είπε, όλοι τους αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν την τελευταία 4ετία.

Πιο συγκεκριμένα και σε ότι αφορά τα οικονομικά της Ένωσης ανέφερε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του η Ένωση είχε οφειλές και δανειακές υποχρεώσεις ύψους 4 εκ. 200 χιλιάδων ευρώ οι οποίες και καλύφθηκαν από τον 2ο κιόλας χρόνο στο διάστημα της 4ετίας που μεσολάβησε, ως αποτέλεσμα της καλή οικονομικής της διαχείρισης. Στο θέμα των εγκαταστάσεών της αναφέρθηκε στην κακή κτηριακή κατάσταση που βρισκόταν το οινοποιείο καθώς και στην άμεση ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού της εξοπλισμού, εργασίες που όπως είπε πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την διατήρηση και επέκταση των δραστηριοτήτων της Ένωσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και οι επιλογές που έγιναν στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Οινοποιείου θα καλύψουν τις ανάγκες του για τα επόμενα 20 χρόνια.
Στο ίδιο θέμα ανέφερε ότι ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε και στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας ντομάτας στον Μονόλιθο, τόσο σε ότι αφορά τους χώρους του όσο και τα μηχανήματά του.
Σχετικά με τις σχέσεις του αλλά και τα όσα ενδεχομένως έχουν ακουστεί για τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης κ. Σκοπελίτη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε διαγράφηκε καθώς και ότι οι προσωπικές τους σχέσεις είναι άριστες, στο πλαίσιο των σαφών και συγκεκριμένων διαφωνιών τους σχετικά με την διαχείριση της Ένωσης. Χαρακτηριστικά, και στο ίδιο θέμα συμπλήρωσε ότι το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ τους αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ η οποία δικαίωσε τον πρώην πρόεδρο σε ηθικό και οικονομικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τους στόχους της Ένωσης είπε ότι προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, ενώ σχετικά με την πώληση των κρασιών ανέφερε ότι ο στόχος για την παραγωγή και διάθεση ποιοτικών προϊόντων εξελίσσετε προς στην σωστή κατεύθυνση, κάτι που αποδεικνύουν και οι πωλήσεις της. Σε ότι αφορά την φάβα ανέφερε πως η αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεών της σε 2 χιλιάδες στρέμματα σήμερα είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ένωσης με στόχο την δυναμικότερη προώθηση του προϊόντος στην αγορά, στο ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει μετά και την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών πολλών ετών για την πιστοποίησή της. Ο κ. Καφούρος ανέφερε ότι πάγιος στόχος του Συνεταιρισμού είναι η διατήρηση και η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, κάτι που όπως είπε έχει επιτευχθεί παρά την κρίση που υπάρχει στην αγορά και που έχει φανεί από το 2008.
Στην συνέντευξή του ο κ. Καφούρος αποκάλυψε ότι βρίσκεται στα "σκαριά" καμπάνια για την προώθηση των κρασιών καθώς και όλων των προϊόντων του Συνεταιρισμού ενώ ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του για την συνεργασία του σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μερίδιο επιτυχίας οφείλετε σε αυτό.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης πήρε σαφείς αποστάσεις από απόψεις τις οποίες χαρακτήρισε λαϊκίστικες και δημαγωγικές, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει διανομή του αποθεματικού της στους παραγωγούς "μετόχους" της, αναφέροντας ότι είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η Ένωση έχει χρήματα στα ταμεία της, πλην όμως αυτά της είναι απαραίτητα για την ομαλή της πορεία καθώς λειτουργούν ως ασφάλεια για την κάλυψη των υποχρεώσεών της, τακτικών αλλά και των έκτακτων σαν αυτές που έχουν προκύψει τελευταία και έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος ύψους 440 χιλιάδων ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "στην σημερινή εποχή εάν γίνει ένα λάθος και δεν πληρωθούν οι υποχρεώσεις, τότε κανείς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας".
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κατήγγειλε το γεγονός της φύτευσης ξένων ποικιλιών αμπελιών στον αμπελώνα της Σαντορίνης που όπως είπε μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν, ενώ δεν δίστασε να κρίνει τις πολιτικές στην χώρα που έχουν οδηγήσει πολλές συνεταιριστικές ενώσεις σε μαρασμό.
Τις απόψεις του εν όψει της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων εξέφρασε σε συνέντευξή του ο Γιώργος Χάλαρης πρώην πρόεδρος κοινότητας της Οίας ως υποψήφιος με τον αντίπαλο συνδυασμό στην εκλογική διαδικασία.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Χάλαρης άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων αναφερόμενος στο ασυμβίβαστο των ιδιοτήτων του, ως προέδρου της Ένωσης παράλληλα με το ότι διατηρεί την θέση του στο τμήμα αγροτικής ανάπτυξης του Επαρχείου.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ανέφερε ότι εξ αιτίας των επιλογών της Ένωσης υπάρχουν προβλήματα με την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων, ενώ έκανε λόγο για κακή διαχείριση των εσόδων της, για πτώση στις πωλήσεις των κρασιών της, για παρατυπίες στην εμφιάλωση των κρασιών, ενώ πρότεινε την διανομή στους αγρότες - παραγωγούς μέρους του αποθεματικού από το ταμείο του Συνεταιρισμού.
Τέλος ανέφερε ότι η Ένωση θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει καλύτερα εάν συνεργαζόταν με περισσότερους και νέους οινολόγους με στόχο την παραγωγή ποιοτικότερων κρασιών τονίζοντας ότι και στο θέμα των πωλήσεων θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερες επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου