Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η Μυκονιάτισα Μαρίνα Πετρή ζωγραφίζοντας ΣΤΑ ΑΚΡΑ σε διεθνή συνάντηση ζωγράφων στην Μπολόνια - Ιταλία

 
Δελτίο Τύπου
Στα Άκρα τιτλοφορείτε η Διεθνής Έκθεση «μικροί θησαυροί» σε μορφή 20x20 εκατοστά στην Galleria De 'Marchi στην Μπολόνια της Ιταλίας, με οργάνωση της Paola Trevisan η οποία επιλέγει καλλιτέχνες με διεθνές κύρος και προσωπικότητα.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 19 Νοέμβριου έως τις 1 Δεκέμβριου 2011
Κάθε καλλιτέχνης που συμμετάσχει παρουσιάζει τέσσερα έργα μέσα από την ομπρέλα του συγκειμένου θέματος
Η Μαρίνα Πετρή παρατηρώντας τα Άκρα της σημερινής κατάστασης του ανθρώπινου πολιτισμού μας την ανοχή,  την παθητική σιωπή και ανικανότητα μιας αποτελεσματικής αντίδρασης επανάστασης, παρουσιάζει τα αρχέτυπα σύμβολα των τεσσάρων θεοσοφικών κινημάτων από τα οποία για αιώνες ενδυνάμωσαν το απλοϊκό μέχρι τον πολύ μορφωμένο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Ποσειδώνας (θεός του κάτω και πάνω κόσμου – τριαδικής υπόστασης), αστέρι του Δαβίδ ( η ένωση των δύο συμβόλων σύμβολα που προϋπήρχαν που σηματοδοτεί την ένωση δυο ενεργειών θετική – αρνητική,  αρσενική – θηλυκή), Βούδας (η φιλοσοφία μέσα από την αποδοχή του κάρμα για την ειρηνική μας επίγεια διάβαση), Χριστός (μια αξία δημοκρατική για τον άνθρωπο και τη σχέση με το Θείο). τα τέσσερα έργα της Μαρίνας Πετρή είναι μικτή τεχνική σε χαρτί.
Η ίδια γράφει για τη δουλειά της
-Όταν μπαίνεις στην μέση ηλικία, υπάρχει ένας κόσμος μπροστά και ένας πίσω και στους δύο υπάρχει το γέλιο και το δάκρυ, το πραγματικό, το συνειδητό, το ασυνείδητο και το σύνορο που αρχίζει το όνειρο.
Θυμάμαι τα παιχνίδια των παιδικών μου χρόνων στα πλακόστρωτα, στις πεζούλες, στις σκάλες, στις ξερολιθιές, στην αμμουδιά, στον ήλιο και τα αστέρια της Μυκόνου.
Σπούδασα τα χρώματα, τη φόρμα, τη σύνθεση, την έκφραση της ιστορίας της τέχνης, όλα αυτά που στοιχειοθετήθηκαν και επιβλήθηκαν τους τελευταίους αιώνες στην καρδιά της Ευρώπης και στην Αμερική. Ξεκίνησα από τη χώρα μου, περιηγήθηκα στην Ευρώπη, πήρα τον απόηχο της Αμερικής. Σε αυτό που εκ-παιδεύτηκα κάτω από κάθε σινιάλο γνώσης και κατάκτησης, συναντούσα το παρελθόν μου την Ελλάδα.
Προσπάθησα να αποτινάξω από πάνω μου την αρρωστημένη προγονολατρεία που συχνά κρύβει τον κίνδυνο να παραδοθείς σε μια μοιρολατρία, το τι να κάνω αφού όλα έχουν γίνει πριν.... Όμως η δική μου ζωή ήταν τώρα- Και όλα αυτά ήταν ζωντανά τώρα...
Γεννήθηκα να είμαι ζωγράφος, Αιγαία Μυκόνια. Η δύναμη του έργου μου έχει αυτό το φως σε κάθε μου επιπρόσθετη εκπαίδευση.
Στο τελάρο των έργων μου που εκθέτω εδώ, κατοικεί το χάος που τακτοποιεί η γεωμετρία με τον ίδιο τρόπο που κατοικεί στη Μύκονο. Ο ρεαλισμός είναι τα πρόσωπα των ανθρώπων, τα μάτια τους - Ο εξπρεσιονισμός, οι κινήσεις τους, οι μυς των προσώπων τους. Η σύνθεση, στην τακτοποίηση διαφορετικών κόσμων και ύφους.
Στο ύφος της δουλειάς μου μπορεί κανείς να αναγνωρίσει στοιχεία ρεαλισμού, εξπρεσιονισμού, κυβισμού, σουρεαλισμού κ.α. ανάλογα με το τι επιζητεί να δώσει νοηματικά στο έργο. Συνυπάρχουν δημοκρατικά, απλά δεν ενοχλούν, όπως δεν ενοχλεί το πέρασμα της πανσπερμίας φυλών που περνάνε από το κοσμοπολίτικο νησί μου. Οι πράξεις που συμβαίνουν στα έργα μου, είναι μια καθημερινή φιγούρα, με ένα εκφραστικό πρόσωπο, στολισμένο με κτερίσματα συμβόλων που στιγματίζουν ένα έθιμο μια καθημερινή συνήθεια, που κάνει μια τρύπα σ' αυτό που λέμε χρόνος, γιατί τελικά είναι τωρινό όσο και αρχαίο. Οι καθαρές σκιές, που γράφονται μόνο σε χώρες που έχει δυνατό ήλιο για να ξεκουράζονται οι θεοί, δίνουν φως στη σκέψη και στη φιλοσοφία. Ποιος Πήτερ Παν έζησε ποτέ χωρίς τη σκιά του; Στην έκθεση μου συμμετοχής με πρόσκληση της οργανώτριας και Πάολας Τρεβιζάν, στην γκαλερί στην Μπολόνια τον Νοέμβριο του 2011 εκθέτω τους τέσσερεις αρωγούς πίστης και συμβόλων θεοτήτων η φιλοσοφικών κινημάτων που ακούμπησαν οι άνθρωποι την ψυχή τους, και το πνεύμα παγκόσμια : ΠΟΣΕΙΔΟΝΑ – ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΑΒΙΔ- ΒΟΥΔΑ- ΧΡΙΣΤΟ. Με άξονα σκέψης ότι σε κάθε εποχή που η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια διακυβεύεται,  αυτός ο Άνθρωπος θα επιστέψει μόνο εκεί πού θα υπάρχουν τα κλειδιά σύμβολα των εθνικών του καταβολών. Με τη σειρά τους τα κλειδιά σύμβολα παγκόσμια και διαχρονικά, κρατάν τα μυστικά της ζωής μας στο επίγειο και κοσμικό μας πέρασμα.
Θα συναντήσει κανείς, σ' αυτά τα έργα μου τη Μύκονο, με όλα αυτά που συμβαίνουν στο χρόνο που έφτιαξε ο άνθρωπος, για να θεαθεί κάτω από τους θεούς και ημίθεους.
ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΗ
Ο οργανισμός που οργανώνει την έκθεση συνάντησης διεθνών καλλιτεχνών, Trevisan Διεθνής τέχνη, πρόκειται για μια επιλογή από καλλιτέχνες που, ξεκίνησα από το 2003, έχουν επιλεγεί ειδικά για να εκθέτουν τα έργα τους το Κάστρο Estense στη Ferrara, και άλλους χώρους σε όλη την Ιταλία. Στόχος είναι να παρέχει ένα ισχυρό δίκτυο διαλόγου για αυτούς τους καλλιτέχνες, όπου μια «συνάντηση των μυαλών» μπορεί να επικοινωνεί από πολλές διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.
Υπό την καθοδήγηση και επιμέλειας των δεξιοτήτων των Paola Trevisan αυτούς τους καλλιτέχνες θα απολαύσουν μια πολύτιμη πηγή του διεθνούς επικοινωνίας καθώς και ένα ισχυρό έναυσμα για την παγκόσμια προβολή. Η δύναμη σε αυτό το εγχείρημα έγκειται στην ποικιλία των χαρακτήρων, ευαισθησία και το ταλέντο στις διαφορετικές ατομικοτήτων των καλλιτεχνών. Μέσα από τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις στην γλώσσα τους και πολιτισμικό υπόβαθρο, που θα διευρύνει τις γνώσεις τους σχετικά τέχνης σε διεθνές επίπεδο και να εμπλουτίσει την κατανόησή τους για το σκοπό της.
Από το 2008 Paola Trevisan έχει ξεκινήσει ένα πολύτιμο συνεργασία με Alessio Boschi στο Marchi η De 'Gallery, στην Μπολόνια, λίγα βήματα από την Piazza Maggiore - την κεντρική πλατεία της πόλης - επιτρέποντας της να δείξει έργα τέχνης τόσο στην Φερράρα και της Μπολόνια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΛ: 6978064528
Η Μαρίνα Πετρή κατάγεται από τη Μύκονο.
Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. και παρακολούθησε γλυπτική. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. έκανε μεταπτυχιακά στο Royal College of Art του Λονδίνου. Επίσης, ασχολείται με κινηματογράφο, θέατρο, illustration, λαογραφία, ραδιοφωνικές εκπομπές, ποίηση και οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Έχει βραβευτεί στην ποίηση σε διαγωνισμό της Ένωσης για τη διεθνή Ύφεση και Ειρήνη από τους Γιάννη Ρίτσο, Τάκη Σινόπουλο, Νικηφόρο Βρεττάκο. Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα Γερμανικά.
Έχει εκδώσει διασκευή του Μυκονιάτικου παραμυθιού «Αλεοφάισα», τα παραμύθια «Καλή Καλό», «Παλτό» και «Σκιά», «Αλφαβητάρι» (Ολυμπιακών Αγωνισμάτων), «Εκκλησιά η Αγγελοχτισμένη», «Παναγία η Τουρλιανή» «Ο Πειραιούλης», «Η Παναγία του Θεοτοκόπουλου στη Σύρο». κ.ά.
Ζωγραφικό της έργο φιλοξενούν οι κάρτες της Unicef. Έργα της βρίσκονται στις κυριότερες ελληνικές και ξένες συλλογές.
Σήμερα ζει μεταξύ Βερολίνου, Πειραιά, Μυκόνου και Λονδίνου.
Δημιούργησε στη Μύκονο την Γκαλερί «Μόνο Ένα», την πολιτιστική εταιρεία «Παραμυθόδραμα το Ελληνικόν» και τον εκδοτικό οίκο Μυκόνιο Φως».
Οργάνωσε το εορταστικό πρόγραμμα του Millennium του Δήμου Μυκονίων, παιδική παράσταση των νηπιαγωγείων του Δήμου Πειραιά στο Βεάκειο Θέατρο, α) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και β) για τα 170 χρόνια του Πειραιά.κ.α. Οργανώνει ειδικά τμήματα μαθημάτων Τέχνης για παιδιά, στη Μύκονο.
Ασχολείται γενικότερα με την πολιτική και τον πολιτισμό του τόπου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου