Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Συνεχίζει να νοσεί ο τομέας της υγείας στα νησιά

Τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της υγείας θα είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στη Ρόδο με συμμετοχή όλων των βουλευτών του νομού μας.
Στη σύσκεψη θα γίνει ακόμη μια προσπάθεια για να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις δομές υγείας της Ρόδου και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου.
Επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ρόδου και στο νοσοκομείο του νησιού μας πραγματοποίησε χθες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης συνοδευόμενος και από στελέχη του κόμματος.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με τον διευθυντή της Υγειονομικής Ομάδας του ΙΚΑ κ. Γιώργο Συμεωνίδη και με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Βασίλη Παπανικόλα για τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στο ΙΚΑ όσο και στο νοσοκομείο του νησιού μας.
«Είχαμε χρήσιμες συζητήσεις τόσο στο ΙΚΑ, όσο και στο νοσοκομείο. Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τα θέματα υγείας στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης . Θα επιδιώξω να εστιάσω  την ομιλία μου στη Βουλή στα προβλήματα του τομέα υγείας που νοσεί στη νησιωτική Ελλάδα», δήλωσε στη «δ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης.
 
Στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Βασίλη Παπανικόλα έγινε συζήτηση για την έλλειψη προσωπικού, που έγινε αφορμή να κλείσει η μια από τις δύο χειρουργικές αίθουσες που ήταν σε λειτουργία, αλλά και για το πρόβλημα που υπάρχει με τις προμήθειες διαφόρων υλικών.
Στο ΙΚΑ η συζήτηση είχε να κάνει με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, που έχει γίνει πηγή ταλαιπωρίας για χιλιάδες ασφαλισμένους.
«Ήταν εποικοδομητικές οι συναντήσεις που έγιναν. Ζήτησα να μου δοθούν τα σχετικά έγγραφα τόσο από το ΙΚΑ όσο και από το νοσοκομείο, προκειμένου να γνωρίζω τις ανάγκες που υπάρχουν», τόνισε ο κ. Γάκης.

Το Νοσοκομείο Ρόδου
Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο της Ρόδου η διοίκηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών απάντησε εγγράφως στα όσα προσφάτως δημοσιοποίησε ο διοικητής κ. Βασίλης Παπανικόλας. Αναλυτικά στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Αρχίζουμε με μία ρήση του Κουμφούκιου «μη στεναχωριέστε, κάντε τη δουλειά σας, όπως πρέπει και όλα θα πάνε καλά».
Οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Ρόδου και αναφερόμαστε στους συνάδελφους ιατρούς ούτε διοικούν ούτε εκπροσωπούν το νοσοκομείο. Εργάζονται σε αυτό κάτω από τις συνθήκες που "εσείς" δημιουργήσατε που διοικείτε και εκπροσωπείτε το νοσοκομείο, παράγοντας έργο το οποίο επικαλείστε ως παρακαταθήκη για να πορευτούμε ως ίδρυμα, έως ότου ο νέος Υπουργός Υγείας πράξει τα δέοντα. Ιδιαίτερα οι συνδικαλιστές πέραν από την συνήθη άποψη ότι εργάζονται για να προωθούν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου τους, εργάζονται για την καθημερινή παροχή δημόσιας υγείας η οποία βέβαια απέχει από την αξιοπρεπή αυτή τη στιγμή καθώς δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς. Επίσης όταν παρέλθετε της θητείας σας θα εργάζονται στον συγκεκριμένο χώρο με την ελπίδα να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους με αξιοπρέπεια.

Πιστεύουμε ότι γνωρίζετε τον όρο burn out. Αν όχι αναζητήστε τον και θα καταλάβετε γιατί από δύο αίθουσες χειρουργείου, όχι τρεις, φτάσαμε στην μία. Φαίνεται ότι ακόμα και λύσεις εκ των ενόντων δεν υπάρχουν, όσο για τις λύσεις των φωστήρων της 2ης Υ.ΠΕ., μένουν ασχολίαστες. Σαφώς δεν πρόκειται να σας υποδείξουμε πώς να διοικήσετε, δεν είναι η δουλειά μας αυτή, όμως η λειτουργία των χειρουργείων, όπως και κάθε άλλου χώρου στο νοσοκομείο, διέπεται από κανονισμούς τα λεγόμενα guide lines, των οποίων βεβαίως και δεν πρέπει να είστε γνώστης πρέπει όμως να είστε κάτι περισσότερο από απλός επικυρωτής. Στην αναφορά σας στο θέμα των υλικών και την δυστροφία του δημόσιου λογιστικού απαντάμε ξανά ότι δεν διοικούμε εμείς το νοσοκομείο, εμείς είμαστε γιατροί και ως γιατροί λειτουργούμε.

Επίσης στην ιστορία εκείνου που σκότωσε τον πατέρα και μετά παρακαλούσε για την επιείκεια του Δικαστηρίου επειδή ήταν ορφανός, εμείς απαντάμε ότι υπάρχει ένα δημόσιο νοσοκομείο στο νησί μας το οποίο αποψιλώνεται συνεχώς και βέβαια δεν μπορούμε να καταλάβουμε ούτε εμείς, όπως και εσείς, το γιατί. Από την απάντησή σας καταλαβαίνουμε ότι δεν κινείστε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της αποψίλωσης και σας τιμά αυτό. Συμφωνείται υποθέτουμε, ότι η τοπική κοινωνία έχει λόγο σε αυτό διαμέσου των εκπροσώπων της όταν μάλιστα από την παροχή υγείας εξαρτάται και ο τουρισμός. Όσο για τα πρωτεία αρνητικής διαφήμισης λόγω αδυναμίας κάποιων στελεχών να αντισταθούν στην μαγεία του φακού και του μικροφώνου απαντάμε ότι δεν είμαστε "τηλεπερσόνες", θα βγαίνουμε και θα μιλάμε όποτε κρίνουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο, άλλωστε είμαστε συνδικαλιστές, όπως λέτε, και ως εδώ. Κλείνοντας, δεν μας καλέσατε την Παρασκευή 29/06 γιατί θα ήμασταν εκεί και όχι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης όπου ανέβηκε και το δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεστε αλλά προηγήθηκε του δικού σας Δ.Σ. και δεν ακολούθησε όπως μας λέτε. Το blog της ένωσης αναφέρει την ώρα, δείτε τη.«Πρέπει να έχετε θάρρος, γιατί το αύριο ίσως είναι καλύτερο».

Κραυγή αγωνίας για το νοσοκομείο Λέρου
Σε κρίσιμη κατάσταση είναι όμως και το νοσοκομείο της Λέρου καθώς υπάρχουν ελλείψεις, σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες. Επιστολή ετοιμάζεται να στείλει για το θέμα αυτό μάλιστα στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας.
Ο δήμαρχος Λέρου επικοινώνησε χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και ζήτησε την παρέμβασή του για την επίλυση του προβλήματος. Η κατάσταση, όπως τόνισε ο δήμαρχος, έχει φθάσει στο απροχώρητο και πρέπει να δοθεί λύση. Διαφορετικά τον λόγο θα έχουν οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις στο νησί.
«Ενώ στο νησί υπάρχουν καταπληκτικές υποδομές, υπάρχει έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο Λέρου. Με ενημέρωσε για το θέμα αυτό, ο διοικητής του Νοσοκομείου κ.. Γ. Αντάρτης και ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Το πρόβλημα, όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης, προσέλαβε διαστάσεις γιατί μετατέθηκαν σε άλλες δομές πριν από τις εκλογές, ο ορθοπεδικός και ο ακτινολόγος.
«Οι ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται από γιατρούς που μεταβαίνουν στη Λέρο από τα νοσοκομεία της Ρόδου και της Καλύμνου. Δεν είναι όμως θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν και μονήρεις ειδικότητες. Αν οι επιστήμονες αυτοί πάρουν έστω και μια ημέρα άδεια υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Κατά την επίσκεψή του στη Λέρο ο αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε και το Κρατικό Θεραπευτήριο, που φιλοξενεί ακόμη αρκετά άτομα, που πάσχουν από διάφορα ψυχικά νοσήματα.
«Διαπίστωσα πως υπάρχουν πολύ καλές κτηριακές εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν, σε συνεργασία με άλλες κλινικές ακόμη και του εξωτερικού. Αυτό μπορεί να γίνει, με συμβάσεις που θα συναφθούν και με πόρους του ΕΣΠΑ. Έδωσα εντολή στους συνεργάτες μου να ερευνήσουν το θέμα και να μου καταθέσουν σύντομα μια πρόταση», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Πηγή: dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου