Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Κυκλάδες: Στο φως αρχαιολογικοί θησαυροί

Ολοκληρώθηκε η φετινή ανασκαφική περίοδος στη θέση Μάντρα, του ακατοίκητου νησιού, Δεσποτικό Αντιπάρου, όπου από το 2001 ανασκάπτεται ένα εκτεταμένο αρχαϊκό ιερό, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα...

Έως τώρα έχουν αποκαλυφθεί δώδεκα κτίρια στο Δεσποτικό και άλλα πέντε στο μικρό νησάκι Τσιμιντήρι, το οποίο τότε ενωνόταν με το Δεσποτικό με ισθμό, όπως μαρτυρά η ύπαρξη βωμού αφιερωμένου στην Εστία Ισθμία. Παράλληλα, ανασκάφηκαν κι άλλα κτίρια και πραγματοποιήθηκε ευπρεπισμός του χώρου και ταξινόμηση των πολυάριθμων αρχιτεκτονικών μαρμάρινων μελών του ναού και του εστιατορίου, που ήταν διάσπαρτα στον χώρο.

Στο δάπεδο του προστώου του εστιατορίου αποκαλύφθηκε μαρμάρινος τελετουργικός βόθρος σύγχρονος με την πρώτη φάση του λατρευτικού Κτιρίου Α (γύρω στο 550 π.Χ.), παρόμοιος με εκείνον που είχε βρεθεί στο αρχαϊκό ιερό των Υρίων Νάξου.

Ιδιαίτερα σημαντική και αναπάντεχη ήταν η αποκάλυψη ελεύθερης ταφής ενήλικα στην εξωτερική γωνία του ναού, στο επίπεδο της θεμελίωσής του. Ο νεκρός είχε τοποθετηθεί σε συνεσταλμένη στάση χωρίς κτερίσματα.

Προβληματισμό προκαλεί η θέση της ταφής σε άμεση γειτνίαση με το κατεξοχήν λατρευτικό δωμάτιο του ναού. Αν αποδειχθεί ότι ο σκελετός χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο, ίσως πρόκειται για κάποιον εργάτη που δούλευε στο ιερό και ο οποίος σκοτώθηκε εκεί και θάφτηκε ακριβώς δίπλα στα θεμέλιά του. Αν είναι μεταγενέστερος, πιθανότατα ανήκει σε εκείνους που στην ύστερη αρχαιότητα, ή στους βυζαντινούς χρόνους, κατέστρεψαν τον ναό, για να πάρουν το οικοδομικό υλικό του.

Μεταξύ άλλων ανασκαφικών ευρημάτων είναι πληθώρα οστράκων χρηστικών και αποθηκευτικών αγγείων, όπως και ένας μαρμάρινος αρχαϊκός κούρος φυσικού μεγέθους με ιδιαίτερα μυώδη διάπλαση.

Το εύρημα αυτό προστίθεται στα δεκάδες θραύσματα μαρμάρινων αρχαϊκών κούρων που έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια και αποδεικνύουν τον πλούτο του μεγάλου κυκλαδίτικου ιερού που ιδρύθηκε από την Πάρο στα αρχαϊκά χρόνια με σκοπό την εδραίωση της κυριαρχίας της στο Αιγαίο.

Πηγή: grafida.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου