Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

«O Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου»


«Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου» είναι ο τίτλος του σημαντικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Σαντορίνη το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 6 και7 Ιουλίου 2012.

Το συνέδριο είναι μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου.
Στο φετινό συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 40 προσκεκλημένοι ομιλητές, Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ερευνητές, στελέχη αγροτικών Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κ.α. οι οποίοι έχουν προετοιμάσει πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για να παρουσιάσουν στο κοινό του συνεδρίου.
Με το τέλος των ομιλιών της πρώτης ημέρας, της Παρασκευής 6 Ιουλίου, στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί ο γνώριμος και κάθε φορά πολυαναμενόμενος «διαγωνισμός ντοματοκεφτέδων» στο πλαίσιο του οποίου ντόπιες νοικοκυρές πλάθουν και τηγανίζουν τους παραδοσιακούς ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης τους οποίους στην συνέχεια .. κρίνουν οι συμμετέχοντες και παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση!


Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών,

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines, στον Πύργο.
Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο Θήρας και τη Santo Wines.

Το AGRIC 2012 είναι μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου. Από τα αγροτικά συνέδρια της Σαντορίνης ξεκίνησε η επιτυχημένη προσπάθεια ανάδειξης για τη «Φάβα Σαντορίνης» και για το «Τοματάκι Σαντορίνης» ως προϊόντων ΠΟΠ, όπως επίσης η διαρκής αναφορά του νησιού ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προορισμού που αξιοποιεί και προβάλει τη γαστρονομική του ταυτότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικότερων τουριστών.

Σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι η παρουσίαση και συζήτηση του Φυτογενετικού Πλούτου και της Αγροτικής Παράδοσης των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Αιγαίου. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί στα θέματα που καλύπτουν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Πολλά και πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα που θα αναλυθούν στο συνέδριο και μεταξύ άλλων:
-Η σημασία των Αιγαιακών Τοπικών Προϊόντων και Πόρων στην συγκρότηση του Τουριστικού Προϊόντος της Περιοχής, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Aιγαίου κ. Πάρι Τσάρτα
-Προστασία και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, από το Μάρκο Καφούρο, Πρόεδρο της SantoWines
-Αιγαιοπελαγίτικη διατροφή: Όχημα για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, από το Γιώργο Καλώστο, Project Manager του Aegean Cuisine
-Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για τη διατήρηση των τοπικών φυτoγενετικών πόρων, από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης κα

Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, ώρα 20.00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανοιχτή, πανηγυρική εκδήλωση, για το κοινό η οποία θα περιλαμβάνει:
-κεντρική ομιλία με θέμα «Επιστροφή στη γη και στις αγροτικές καλλιέργειες» από το Δημήτρη Μιχαηλίδη, Δημοσιογράφο και Τεχνικό Σύμβουλο της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών)
-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Γαστρονομία και Τουρισμός στην εποχή της κρίσης»
-τιμητική βράβευση)
-τον ετήσιο διαγωνισμό τηγανίσματος του καλύτερου τοματοκεφτέ από ντόπιες νοικοκυρές που θα συντονίσει η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου
-«Μουσικομαγειρέματα» με τον παρουσιαστή και συγγραφέα μαγειρικής οικονομίας Ευτύχη Μπλέτσα
-προσφορά τοπικών εδεσμάτων

Αναλυτικά για το συνέδριο μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση: http://agric2012.conferences.gr.
Για επιπλέον πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής για την παρακολούθηση του συνεδρίου επικοινωνήστε με τον Ηλιότοπο στο τηλ. 22860 24758.


Το πρόγραμμα των ομιλιών και εκδηλώσεων του συνεδρίου έχει ως εξής :

Παρασκευή 6 Ιουλίου,

09.00 – 09.30 Έναρξη εργασιών
09.30 – 10.00 Η σημασία των Αιγαιακών Τοπικών Προϊόντων και Πόρων στην συγκρότηση του Τουριστικού Προϊόντος της Περιοχής
«The importance of the Aegean Local Products and Resources in the formation of the area’s Tourism Product» by Paris Tsartas, Rector, University of the Aegean

10.00-11.30
Greece: Cradle of European Plant Genetic Diversity and Hotspot for Conservation Action
Nigel Maxted, University of Birmingham, UK

Η σημασία της βιοποικιλότητας και των παραδοσιακών ποικιλιών στην εποχή της γονιδιωματικής ως πηγή πολύτιμων χαρακτήρων στα φυτά: Το παράδειγμα της ντομάτας
«The role of biodiversity and the local traditional varieties in the era of genomics as a valuable source of genes in plants: the example of tomato» by Athanasios Tsaftaris, Institute of Applied Biosciences

«Η συμβολή της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού στη διάσωση και ανάδειξη του φυτογενετικού πλούτου των νησιών του Αιγαίου»
«The contribution of the Greek Genebank to the preservation and exploitation of the phytogenetic wealth of the Aegean islands»
P. Ralli, A. Tsivelikas, S. Samaras, N. Stavropoulos, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”, E. Kotali, Ministry of Rural Development and Food
E. Psarra, K. Ganitis, I. Gatzelaki, A. Stathi, I. Mylonas, E. Ninou

Προϊόντα ποικιλιών προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και πολλαπλασιαστικό υλικό
Traditional specialties products of protected designation of origin and plant propagated material
M. Koutsika-Sotiriou, I. Mylonas, Aristotle University of Thessaloniki, A. Tsivelikas, A. Traka-Mavrona, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”

Χρήση του DNA και της τεχνολογίας DNA-Barcoding για την μελέτη της βιοποικιλότητας και τη διάκριση των ειδών και των τοπικών ποικιλιών
The use of DNA and DNA barcoding technology in the study of biodiversity species identification and local varieties
P. Madesis, A. Tsaftaris, Institute of Applied Biosciences, I. Ganopoulos, Aristotle University ofThessaloniki

12.00 – 14.00 
Ισοζύγιο των ερευνητικών προσπαθειών στην αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών μικρόκαρπης τομάτας
An overall assessment of research efforts in the exploitation of local small-sized tomato cultivars
A. Traka-Mavrona, A. Tsivelikas, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”, M. Koutsika-Sotiriou, Aristotle University of Thessaloniki

Τοπικές ποικιλίες Λήμνου και Λευκάδας
Crop landraces of Lemnos and Lefkada islands
P. Bebeli, K. Thomas, R. Thanopoulos, Agricultural University of Athens
H. Knuepffer, Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Germany

Καλλιεργούνται ακόμα τοπικές ποικιλίες; Η περίπτωση της Λέσβου
Are landraces' still cultivated? The Lesvos case
R. Thanopoulos, P. Bebeli, Agricultural University of Athens, K. Koutis, Egilopas (NGO), R. Tsiggou, South Aegean Region

Ντόπιες ποικιλίες: Παρελθόν ή μέλλον;
Local varieties: past or future?
P. Kladou, M. Panagou, I. Papadopoulos, S. Tompras, K. Douma, V. Oikonomou, University of the Aegean

Αγρο-βιοποικιλότητα στη Λέσβο: μελέτη και καταγραφή τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων δέντρων και αμπέλου
Agro-biodiversity in Lesvos Island: inventory of local varieties of cultivated trees and vineyard
K. Douma, A. Galanidis, University of the Aegean

Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας πολλαπλασιαστικού υλικού κάππαρης (Capparis sp.)
Assessment of the potential for production of caper (Capparis sp) propagation material
A.L. Tsivelikas, P. Ralli, E. Traka-Mavrona, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”, D. Vogiatzis, S. Kostas, ΜΚoutsika-Sotiriou, Aristotle University of Thessaloniki

15.00 – 17.00 
Hans Stubbe's expedition to Crete in 1942 to collect plant genetic resources
Helmut Knόpffer, Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Germany

Προστασία και ενίσχυση της τοπικής παραγωγής
Protection and value-adding of local production
Markos Kafouros, President, Association Cooperatives of Theraic Products, SantoWines

Oι κρόκοι της Σαντορίνης – Σαμψών Κατσίπης, καθηγητής, φυσιοδίφης
Saffrons of Santorini
Samson Katsipis, Naturalist, Walter Friedrich, University of Aarhus

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης: Μία διαχρονικά ανεκτίμητη κληρονομιά
The vineyard of Santorini: A priceless heritage
Serkos Haroutounian, Agricultural University of Athens

Tα μανιτάρια της Σαντορίνης – Σαμψών Κατσίπης, καθηγητής, φυσιοδίφης
The mushrooms in Santorini - Samson Katsipis, Naturalist

Μελέτη των κλώνων, των τύπων και των παραλλαγών της Κορινθιακής Σταφίδας (Vitis vinifera L.) με την αμπελογραφική περιγραφή και τις μοριακές μεθόδους.
Study of the clones, biotypes and mutations of grape vine cultivar Korinthiaki
(staphis) (Vitis vinifera L.) using ampelographic description and molecular methods.
Maritina Stavrakaki, Katerina Biniari, Agricultural University of Athens


20.00 Public Event - ομιλίες ανοιχτές στο κοινό
Επιστροφή στη γη και στις γεωργικές καλλιέργειες - The return to land and agriculture
D. Michaelidis, Journalist

20.50 - 21.40 Γαστρονομία και Τουρισμός στην εποχή της κρίσης - Gastronomy and Tourismin the crisis era
Coordinator: Dimitris Antonopoulos, Journalist
Panelists: Nikos Zorzos, Mayor of Thera, Eft. Bletsas, TV Show Host and Food Author, Dina Nikolaou, Chef, Paris Tsartas, Rector of the University of the Aegean, George Hatziyannakis, Restaurant owner

21.40 - 22.00 Προβολή ταινίας μικρού μήκους «Νέοι + Παράδοση = Μέλλον» των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της Οίας
Short film presentation by the students of Oia

22.00 Διαγωνισμός μαγειρικής για τον Καλύτερο Τοματοκεφτέ
Competition for the best “Tomato ball”/ “Tomatokefte”
Coordinator: Dina Nikolaou, Chef

22.10 - 22.30 «Μουσικομαγειρέματα» - Foodmusic Show
with Eft. Bletsas, TV Show Host and Food Author

22.45 Ανακοίνωση Νικήτριας Διαγωνισμού Μαγειρικής – Σαντορινιά Πανήγυρη
Award – Local festival “panygiris”


Σάββατο 7 Ιουλίου

09.30 – 11.30 
Ο ποικιλιακός πλούτος του αιγαιοπελαγίτικου αμπελώνα. Συμβολή στην αισθητική του αγροτικού τοπίου.
The varietal wealth of the Aegean region vineyards. Contribution in the aesthetics of the rural landscape
Manolis N. Stavrakakis, Agricultural University of Athens

Η κόνυζα, ένα κοινό ζιζάνιο σε ελαιώνες και αμπελώνες της Κρήτης και άλλων νησιών, αναπτύσσει ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο glyfosate
Conyza spp., a common weed in olive orchards and vineyards of Crete and other islands, develops resistance to glyphosate herbicide
Konstantinos Giannopolitis, Agronomist, Editor, Agrotypos S.A.

Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για τη διατήρηση των τοπικών φυτoγενετικών πόρων
Application of new technologies for the conservation of local plant genetic resources
Christina Vogiatzi, Brian Grout, University of Copenhagen

Μελέτη μορφολογικών χαρακτηριστικών και δημογραφικών παραμέτρων αυτοφυών ειδών κρόκου των Κυκλάδων και της Κρήτης
Morphological characteristics and demographical parameters studies of wild crocus species in Cyclades islands and Crete
P. Ralli, A. Traka-Mavrona, K. Economakis, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”, C. Dordas, M. Koutsika-Sotiriou, Aristotle University of Thessaloniki, S. Katsipis, Emporio High School, C. Alexandris, Association Cooperatives of Theraic Products, K. Simoglou, Prefecture of Drama

12.00-13.30
Η Αγροτική Παράδοση των Κυκλάδων
The agricultural heritage of the Cycladic islands
Manolis Lignos, Editor of “Thiraika Nea” Newspaper, Founder of Em. Lignos Folclore Museum in Santorini

Επιχειρησιακό Σχέδιο Επαναχρησιμοποίησης γαιών στα νησιά του Αιγαίου με τοπικές ποικιλίες γεωργικών προϊόντων
SPROUT ADEPT: Business Plan for Sustainable Production & Organization/Utilization of Abandoned Partites of Terra, on the Aegean islands using local varieties
Yolanda Totsiou, Innnovation and Quality Consultant, Christina Efthimiatou, Development Consultant -Ecological Wind South Aegean

Αιγαιοπελαγίτικη διατροφή: Όχημα για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων
Aegean Cuisine: Forum for the promotion of local products
George Kalostos, Project Manager Aegean Cuisine

Λαϊκή θεραπευτική στη Φολέγανδρο των Κυκλάδων: Aρρώστιες και γιατροσόφια
Popular treatment in Folegandros of Cyclades: Diseases and nostrums
Katerina Marinaki, Journalist, Folklorist

Αρωματικά φυτά και παραδοσιακά προϊόντα στη Σαντορίνη
Aromatic plants and traditional products in Santorini
Students of Thera EPAL
13.30 – 15.00 Lunch – Poster Presentation
15.30 – 17.30 Guided Visit of the“Santorini of the Past” Cultural Village, at Pyrgos

Round Table Discussion
Τα τοπικά προϊόντα και η παράδοση στη συγκρότηση του τουριστικού προϊόντος
The local products and cultural heritage in the formation of the area’s tourism product
Coordinator: George Hatziyannakis, Selene Restaurant
Panelists: Dimitris Antonopoulos, Journalist, Mathaios Dimopoulos, General Manager SantoWines, Vassilis Zacharakis, Nichteri Restaurant, George Kalostos, Project Manager Aegean Cuisine, Ivi Hryssou, “Santorini of the Past” Cultural Village




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου