Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Τήνος: Κυκλαδίτικο πάρτι λογοτεχνών

Το 3ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ φέρνει στο νησί συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές και εκδότες από όλον τον κόσμο.
Όταν πέφτει το σούρουπο, στα τέλη του Ιουλίου στην Τήνο, στα καφενεία της πλατείας του Πύργου, του χωριού του Γιαννούλη Χαλεπά, στο υπαίθριο θέατρο του περήφανου άγριου Βώλακα με τους παλιούς καλαθοπλέκτες και στη Χώρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, οι νησιώτες και οι παραθεριστές ανακατεύονται με τους ποιητές και τους πεζογράφους που συμμετέχουν στο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου που διοργανώνει η Κοινωνία των (δε)κάτων και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, με τη στήριξη του Δήμου Τήνου.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2010 με τη φιλοδοξία να καταστήσει το νησί σημείο λογοτεχνικής αναφοράς όπου η Ανατολή θα συναντά τη Δύση, ο Βορράς τον Νότο, η Ευρώπη την Αφρική. Στην τρίτη διοργάνωσή του, πλέον, μπορούμε να μιλάμε για έναν θεσμό που καθιερώθηκε, με την υποστήριξη του κοινού της Τήνου και πρόθυμη ανταπόκριση των συγγραφέων του κόσμου.

Συνολικά 19 συγγραφείς από 14 χώρες θα μπολιάσουν εφέτος τη θερινή ανεμελιά του κυκλαδίτικου νησιού με λογοτεχνικό κοσμοπολιτισμό. Θα βρίσκονται στην Τήνο από τις 26 ως τις 28 Ιουλίου, για να διαβάσουν κείμενά τους, να μιλήσουν για τη λογοτεχνία της χώρας τους και να ακούσουν άλλες λογοτεχνικές φωνές, ο μεταφραστής και ποιητής Πολ Βανγκελίστι από το Λος Αντζελες, ο ελβετός μυθιστοριογράφος Νικολά Βερντάν, η Ουκρανή Ιρίνα Ρίνα Βίκιρτσακ, ο ριζοσπαστικός γάλλος εκδότης και ποιητής Φρανσίς Κομπ, ο Σύρος Μαράμ Αλ Μασρί, ο Λιβανέζος Σάουκι Μπεζίε, ο νεαρός κροάτης λογοτέχνης και κριτικός Μάρκο Πόγκατσαρ, ο αιγύπτιος μεταφραστής του Καβάφη και του Ρίτσου Ριφάτ Σαλάμ, η Ιρακινή Αμάλ Αλ-Τζουμπούρι, ο αλβανός ποιητής, ανθολόγος και μεταφραστής Ρομέο Τσολάκου, η Παλαιστίνια Νάταλι Χαντάλ, ο βραβευμένος φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος και ποιητής Μπενσαλέμ Χίμις, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Μαρόκου.

Μια γεύση από τα εδέσματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνικής κουζίνας θα προσφέρουν στους διεθνείς προσκεκλημένους ο Γιάννης Ευσταθιάδης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Κώστας Κατσουλάρης και η Κύπρια Ευτυχία Παναγιώτου, που ζει στην Ελλάδα. Τζαζ ήχοι, ελληνική μουσική από σχήματα του νησιού και παραδοσιακοί χοροί θα πλαισιώσουν τις ποιητικές αναγνώσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 8.30 μ.μ. και θα πραγματοποιηθούν στη Χώρα (Πέμπτη 26 Ιουλίου), στον Βώλακα (Παρασκευή 27 Ιουλίου) και στον Πύργο (Σάββατο 28 Ιουλίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου