Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων στο Καστελόριζο

Διαστάσεις προσλαμβάνει η έρευνα επιθεωρητών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου σε οικοπεδικές εκτάσεις στο Καστελόριζο μετά από ενυπόγραφες καταγγελίες του Δήμου Μεγίστης και δημοτικών συμβούλων για καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων από κύκλωμα που δρα στο νησί. Από τις μέχρι τώρα έρευνες διαπιστώθηκε η υπόσταση των καταγγελλομένων και σύμφωνα με τις πληροφορίες προέκυψε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί είναι δασικές.
Εντύπωση προκαλεί μάλιστα ότι σε ορισμένες έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες και ως εκ τούτου αναζητούνται στοιχεία για τυχόν εμπλοκή στην υπόθεση και δημόσιων λειτουργών.
Η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου απέστειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έγγραφο με το οποίο γνωστοποιείται και επισήμως ότι από την αυτοψία που διενεργήθηκε το πλείστον των ακινήτων που τους υποδείχθηκαν είναι δάση, δασικές εκτάσεις και βραχώδεις - χορτολιβαδικές εκτάσεις.
 
Επειδή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η καταγγελία είναι ιδιαιτέρως σοβαρή και αφορά πράξεις που στρέφονται κατά των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, των οποίων η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου έχει την ευθύνη προάσπισης, ζητήθηκαν αντίγραφα τεσσάρων φακέλων που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο νησί που συνοδεύουν τμήμα πορισματικής έκθεσης του οικονομικού - διαχειριστικού ελέγχου που διενεργήθηκε από τον ενδιαμέσως εκλιπόντα οικονομικό επιθεωρητή Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, με αποτέλεσμα να ανατιμηθούν οι αξίες των ακινήτων υπέρμετρα, διάφοροι επιτήδειοι με παράνομες μεθόδους, ψευδή αποδεικτικά στοιχεία παραπλανούν τους συμβολαιογράφους και επιτυγχάνουν, εκμεταλλευόμενοι την απουσία των ιδιοκτητών ή των κληρονόμων ερειπωμένων ακινήτων αλλά και την αδράνεια των κρατικών Υπηρεσιών να μεταγράψουν στο όνομά τους, πλείστα ακίνητα απόντων ιδιοκτητών, είτε είναι εγκαταλελειμμένα είτε αδέσποτα, τα οποία μεταβιβάζουν σε τρίτους, αλλοδαπούς κατά το πλείστον.

Στο όλο θέμα αναφέρθηκε, δίνοντας μάλιστα μια νέα διάσταση το περιοδικό "Επίκαιρα".
Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο οικονομικός επιθεωρητής Κρήτης και Δωδεκανήσου, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ήταν γνωστός για τους αγώνες του ενάντια στη διαφθορά, καθώς στις υποθέσεις που χειρίστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν δίστασε να αποκαλύψει ονόματα και καταστάσεις «υπεράνω υποψίας». Αυτό είχε κάνει και στην υπόθεση των ύποπτων μεταβιβάσεων γης στο Καστελόριζο, για τις οποίες είχε συντάξει ένα πόρισμα που έθετε ακόμη και θέμα εθνικού κινδύνου.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που έθετε τότε ο επιθεωρητής αφορούσε στο ποιοι ήταν οι τελικοί ιδιοκτήτες της γης και των ακινήτων, αφού από τα συμβόλαια προέκυπτε ότι επρόκειτο στην πλειονότητά τους για ξένους επενδυτές ή εταιρείες, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Για το λόγο αυτό ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει ειδικός έλεγχος όλων των τίτλων κτήσεων των εκτάσεων, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι κρύβονταν πίσω από τις επίμαχες μεταβιβάσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Χριστοδουλάκη το 2008 οι ψίθυροι έγιναν συγκεκριμένες καταγγελίες και ευρήματα και όλοι περίμεναν ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου