Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Συντήρηση και Ανάδειξη Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στις Κυκλάδες

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κυκλάδων – Δράσεις Πολιτισμού) υλοποιεί φέτος το καλοκαίρι πέντε προγράμματα σωστικών επεμβάσεων και αποκατάστασης διέλευσης στα επιλεγμένα δίκτυα Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος (μονοπάτια) των νησιών Άνδρου, Νάξου και Σύρου. Τα προγράμματα διεξάγονται από ισάριθμες εθελοντικές ομάδες που επιμελείται η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ, η οποία επί σειρά ετών διακρίνεται μεταξύ άλλων για το έργο της στον τομέα διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Κάθε ομάδα αποτελείται από 15 νέους εθελοντές από διάφορα μέρη του κόσμου και 2 ειδικά εκπαιδευμένους ομαδάρχες. Στο έργο τους οι ομάδες υποστηρίζονται από ντόπιους έμπειρους μαστόρους. Στην εύρυθμη λειτουργία των ομάδων, καθοριστική είναι η συμβολή των οικείων Δήμων, οι οποίοι προσφέρουν στέγη, εργαλεία και μεταφορικό μέσο για την πρόσβαση των εθελοντών στους τόπους εργασίας τους.
ΑΝΔΡΟΣ, 1-17 Ιουλίου και 23 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου 2012
ΝΑΞΟΣ, 1-17 Ιουλίου και 18 Ιουλίου-3 Αυγούστου 2012
ΣΥΡΟΣ, 17 Ιουλίου-1 Αυγούστου 2012
Οι εργασίες εξελίσσονται:
Στην Άνδρο – στις παλιές οδικές αρτηρίες του βορειοδυτικού τμήματος του νησιού και της περιοχής Κορθίου.
Στη Νάξο – στο πυκνό δίκτυο λιθόστρωτων οδών και μονοπατιών του κεντρικού και ορεινού τμήματος του νησιού.
Στη Σύρο – σε συνδετικό τμήμα του νότιου τμήματος του νησιού με την περιοχή της Άνω Μεριάς και στην Άνω Μεριά.

Σημειώνεται ότι τα δίκτυα μονοπατιών που αποκαθιστώνται και αναδεικνύονται παρουσιάζουν εξαιρετική ποικιλομορφία τόσο από την άποψη του φυσικού τοπίου που αυτά διατρέχουν, όσο και από την άποψη των ιστορικών τόπων που συναντούν, δηλαδή αρχαιολογικών χώρων και μνημείων κάθε ιστορικής περιόδου, μεσαιωνικών μνημείων - βυζαντινής περιόδου και της εποχής της Λατινοκρατίας - μνημειακών και σύγχρονων παραδοσιακών οικιστικών συνόλων, εγκαταστάσεων προβιομηχανικής τεχνολογίας κ.ά.
 
Η εθελοντική εργασία και η συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων για την επίτευξη του στόχου επανάχρησης των δικτύων μονοπατιών από τους σύγχρονους περιηγητές, είναι στην τωρινή συγκυρία περισσότερο από ποτέ απαραίτητη. Ο προγραμματισμός, η μεθοδολογία και η εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης των επιλεγμένων μονοπατιών ως Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί σήμερα ιδιαίτερης σημασίας πρακτική της στον τομέα της διάσωσης, προστασίας και παρουσίασης της πολιτιστικής φυσιογνωμίας των Κυκλάδων. Η πρακτική αυτή ήδη δίνει τους καρπούς της στον τομέα ανάπτυξης του περιηγητικού τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.

Πηγή: http://apopsy.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου