Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Τετραήμερο εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα Ροδίων και Κώων Ελλήνων Εβραίων



Οι Ημέρες Μνήμης των Ροδίων και Κώων Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος διοργανώνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το τετραήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει επιμνημόσυνες δεήσεις, μία ανοικτή κινηματογραφική προβολή, τη μεγάλη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη στη Ρόδο και κορυφώνονται με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων στη Μεσαιωνική Πόλη.Η κινηματογραφική προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις» με την υποστήριξη του ΔΟΠΑΡ, ενώ η συναυλία του Μάριου Φραγκούλη γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου με σκοπό την στήριξη του συσσιτίου του.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής
Πέμπτη, 19 Ιουλίου
21.00 - Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, Μανδράκι
Προβολή ταινίας «Η Εξέγερση», Είσοδος ελεύθερη
Περιγραφή: Η Εξέγερση είναι βασισμένη σε μία αληθινή ιστορία της Εβραϊκής Πολεμικής Οργάνωσης, μιας γενναίας ομάδας νεαρών Πολωνών ανταρτών και αγωνιστών της ελευθερίας, οι οποίοι αρνήθηκαν να υποταχτούν στους Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Καθοδηγούμενοι από τον δάσκαλο Mordechai Anielewicz (Χάνκ Αζάρια), η οργάνωση παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι κάτοικοι του εβραϊκού γκέτο της Βαρσοβίας αποδεκατίζονται και αποστέλλονται στο στρατόπεδο θανάτου της Treblinka από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
Από τις 19 Απριλίου έως τις 16 Μαΐου 1943, ο Anielewicz και οι ακόλουθοί του, πραγματοποίησαν μια γενναία εξέγερση η οποία -- αν και κατέληξε άκαρπη ενάντιας στη "τελική λύση" των Ναζί -- προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον εχθρό και έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες Πολωνούς Εβραίους να διαφύγουν από τους φούρνους αερίων και τα κρεματόρια. Μεγάλο μέρος της ιστορίας βασίζεται σε μαρτυρίες του Simha "Kazik" Rotem, ενός αυτόπτη μάρτυρα και επιζών πολεμιστή ελευθερίας, τον οποίο υποδύεται ο Stephen Moyer.
Σάββατο, 21 Ιουλίου
09.00 - Συναγωγή «Καχάλ Σαλώμ», Μεσαιωνική Πόλη
Πρωινή λειτουργία Σαμπάτ
Θα ακολουθήσει «Μπεραχά» στο χώρο της Συναγωγής
21.00 - Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη»
Συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη φιλική συμμετοχή του Γιώργου Περρή.
Τιμή Εισιτηρίου: 15€
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν προς ενίσχυση του συσσιτίου του Δήμου Ρόδου, ως ελάχιστη βοήθεια στους άτυχους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, ειδικά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Η προπώληση έχει ξεκινήσει στα ακόλουθα σημεία:
1. Γραφείο Πληροφοριών Δήμου Ρόδου (απέναντι από τη Νέα Αγορά, δίπλα στο Ήχος & Φως)
2. Γραφείο Πληροφοριών Δήμου Ρόδου στην Ιπποτών
3. Ισραηλιτική Κοινότητα Ρόδου (Σιμμίου & Δωσιάδου, Μεσαιωνική Πόλη, τηλ.2241070964)
Κυριακή, 22 Ιουλίου
11.00 - Συναγωγή «Καχάλ Σαλώμ», Μεσαιωνική Πόλη
Επιμνημόσυνη δέηση
12.00 - Μνημείο Ολοκαυτώματος - Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, Μεσαιωνική Πόλη
Κατάθεση στεφάνων
ΠΗΓΗ: rodosalarm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου