Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ξεσηκωμός δημάρχων για τα -400 εκατ. €

Έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των δήμων που, σύμφωνα με την έκφραση κορυφαίου αυτοδιοικητικού στην aftodioikisi.gr «ούτως ή άλλως θα κλείσουν στην περίπτωση που μειωθούν κι άλλο τα έσοδά τους», δηλώνουν οι δήμαρχοι όλης της χώρας. Αυτό που «ξεχείλισε το ποτήρι» είναι η πρόθεση της κυβέρνησης μετά τη σχετική συμφωνία τρόικας-κυβέρνησης-πολιτικών αρχηγών* να περικόψει κατά 300+100 εκατ. ευρώ τις δαπάνες της Αυτοδιοίκησης, ενώ την ίδια ώρα ακόμη δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό τα 450 εκατ. ευρώ για τα οποία δεσμεύθηκε στην πρόσφατη συνάντηση ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Χαρακτηριστική της αγανάκτησης των δημάρχων, που βλέπουν τα έσοδα των δήμων τους την τελευταία τετραετία (2009-2012) να μειώνονται δραματικά (πάνω από 50%), είναι η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, ο οποίος καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Φτάνει πια!!!».
Ο Κ. Ασκούνης, με τη δήλωσή του, ξεκαθαρίζει πως «οι προβλέψεις και συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για περαιτέρω περικοπές στα έσοδα των δήμων της χώρας κατά 400 εκατ. ευρώ βρίσκει σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη».
 
Ασκούνης: Οι περικοπές θα φτάσουν τα 850 εκατ. ευρώ;
Μάλιστα, υπενθυμίζει τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για τη διάσωση των δήμων, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, όταν «η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι από λάθος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό του 2012 450 εκατ. ευρώ, δεσμεύτηκαν για την απόδοσή τους προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι δήμοι και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αυξημένες ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης».

Υπενθυμίζει, επίσης, και τις δηλώσεις Γιαννίτση από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, «όταν κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλει για μια καινούργια αρχή στην ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη».
"Να θυμίσουμε επίσης ότι οι πόροι των δήμων για την τετραετία 2009-2012 έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 50%. Να υποθέσουμε δηλαδή, ότι για το 2012 οι περικοπές θα φτάσουν στα 850 εκ. ευρώ, αφού,παρά τη δέσμευση και του Πρωθυπουργού, ότι θα αποδοθούν τα 450 εκ. ευρώ, αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012; Φτάνει πια!!!», καταλήγει ο Κ. Ασκούνης.

Να σημειωθεί ότι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, «στα κάγκελα» βρίσκονται και οι περιφερειάρχες που ναι μεν πλήττονται πολύ λιγότερο από τη μείωση των 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των περιφερειών λόγω των ελλείψεων προσωπικού, ενώ με τον «Καλλικράτη 2» τους κόβουν και το ΕΣΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου