Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Xωρίς παιδίατρο του ΕΟΠΥΥ οι Κυκλάδες

Με το... αριστερό ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα τη λειτουργία του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τα εποπτεύοντα υπουργεία Εργασίας και Υγείας «η μεγάλη μεταρρύθμιση» στην Υγεία. Ο νέος Οργανισμός φαίνεται να έχει «κληρονομήσει» όλες τις δυσλειτουργίες του προηγούμενου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασφαλισμένων...

...με μεγάλες λίστες αναμονής για ραντεβού που σε ορισμένες ειδικότητες φτάνουν τους 3 μήνες, αλλά και υπολειτουργία των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), γεγονός που παραδέχεται εμμέσως και η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό κ. Ανδρ. Λοβέρδο να έχει θέσει ως «προσωπικό στοίχημα», έως τα τέλη Φλεβάρη ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί αρμονικά.
Από τον αρχικό στόχο των 22.000 γιατρών που θα πλαισίωναν τον ΕΟΠΥΥ, αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός «αριθμεί» τους 6.500 γιατρούς του ΙΚΑ και περίπου 5.000 ιδιώτες που έχουν δηλώσει ότι δέχονται να παραταθούν οι συμβάσεις τους –παρά τις συστάσεις των συλλογικών τους οργάνων για «εμπάργκο» στον ΕΟΠΥΥ– για το χρονικό διάστημα που κρίνεται απαραίτητο έως ότου υπογραφούν νέες συμβάσεις.

Εκτός από τον μικρό αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών, το πρόβλημα είναι και η κατανομή τους, που βασίζεται προς το παρόν στην πρόθεση για συνεργασία και όχι στις πιεστικές πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Είναι ενδεικτικό ότι –σύμφωνα με τον πίνακα των συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του– δεν υπάρχει συμβεβλημένος παιδίατρος σε 13 νομούς της χώρας (Αργολίδα, Αρκαδία, Πέλλα, Καβάλα, Κυκλάδες, Γρεβενά, Ημαθία, Ροδόπη κ.α.).

Εάν ψάξει κάποιος μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ να βρει ποιοι γιατροί είναι συμβεβλημένοι στον νομό Ευρυτανίας, θα βρει μόνο δύο παθολόγους και στη Λευκάδα και στη Σάμο κανένα γιατρό. Για «προχειρότητα στο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος σημείωσε ότι το αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι να «στοιβάζονται» για να κλείσουν ραντεβού στα ιατρεία του ΙΚΑ (πλέον του ΕΟΠΥΥ), όπου οι λίστες αναμονής σε ειδικότητες, όπως π.χ. οφθαλμίατρος, ψυχίατρος και παιδίατρος, φτάνουν τους τρεις μήνες.

Η εναλλακτική λύση είναι να επισκέπτονται ιδιώτες μη συμβεβλημένους και να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της επίσκεψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μονάδες του ΙΚΑ πραγματοποιούνταν περί τα 30 εκατομμύρια επισκέψεις ασφαλισμένων του Ιδρύματος ετησίως, αριθμός που με το νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια.

Αδυναμία του νέου συστήματος αποτελεί και η απουσία ενός αξιόπιστου μηχανισμού ελέγχου του αριθμού των επισκέψεων που δέχεται ο κάθε γιατρός. Προς το παρόν, η σύμβαση προβλέπει πλαφόν 50 επισκέψεων ασφαλισμένων εβδομαδιαίως ανά γιατρό - 200 μηνιαίως, με 10 ευρώ αμοιβή την επίσκεψη. Συχνό φαινόμενο είναι ένας ασφαλισμένος όταν ζητάει ραντεβού να λαμβάνει την απάντηση από τον γιατρό ότι έχει «κλείσει» τον αριθμό των 50 επισκέψεων που δικαιούται την εβδομάδα, οπότε είτε θα πρέπει να καθυστερήσει το ραντεβού είτε θα πρέπει να πληρωθεί την επίσκεψη από τον ασφαλισμένο. Προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό της ζητεί από τους συμβεβλημένους γιατρούς να καταγράφουν ηλεκτρονικά όχι μόνο τις συνταγές, αλλά και τις επισκέψεις ασφαλισμένων. Παράλληλα, η δυνατότητα των τρίμηνων συνταγών για τις χρόνιες παθήσεις, εκτός από τη λιγότερη ταλαιπωρία των ασθενών αναμένεται να «ελαφρύνει» και το σύστημα, αφού θα απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις το ένα τρίτο των επισκέψεων.

Ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και έχει επιπτώσεις στις «τσέπες» των ασφαλισμένων είναι η υπολειτουργία των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο- λόγω των ελλείψεων σε βασικά υλικά, όπως αντιδραστήρια αλλά και απλά υλικά αιμοληψίας. Αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι να οδηγούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό, στα οποία, ωστόσο, έχουν συμμετοχή 15% στο κόστος.
Της Πέννυς Μπουλούτζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου