Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Σύλληψη προµηθευτή εκρηκτικών στη Νάξο - ∆ίχως τέλος η αλιεία µε δυναµίτιδα στις νότιες Κυκλάδες

Ισχυρό χτύπηµα δέχτηκε κύκλωµα, το οποίο τροφοδοτεί για χρόνια µε εκρηκτικά, δυναµιτιστές στις Κυκλάδες και τα βόρεια ∆ωδεκάνησα. Το πρωί της Τρίτης, 14/2, οι αστυνοµικές αρχές της Νάξου προχώρησαν στη σύλληψη 64χρονου στο χωριό Γαλανάδο για κατοχή 272 κιλών δυναµίτιδας και πλήθους βοηθητικών εκρηκτικών υλών (40 κιλά πυρίτιδα, 370 πυροκροτητές, 1500 µέτρα ακαριαία θρυαλλίδα, 785 µέτρα βραδύκαυστη θρυαλλίδα κα). Ωστόσο, η ασυδοσία, η ανοµία και τα αποθέµατα δυναµίτιδας µάλλον δεν έχουν όριο, καθώς µέχρι και σήµερα το πρωί συνεχιζόταν αδιάκοπα η παράνοµη και καταστροφική αλιεία µε δυναµίτιδα στις νότιες Κυκλάδες, µε επίκεντρο τα Κουφονήσια.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου από τη συνεχιζόµενη παράνοµη αλιευτική δραστηριότητα δυναµιτιστών. Παρά τις πολυάριθµες λεπτοµερείς αναφορές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» προς κάθε αρµόδιο (τοπική λιµενική αρχή, Αρχηγό Λιµενικού Σώµατος, Υπουργό Προ.Πο), οι παρανοµούντες συνεχίζουν ανεµπόδιστοι τη δράση τους, καταστρέφοντας µοναδικά οικοσυστήµατα και αλιευτικά πεδία πέριξ των νησιών: Ηρακλειά, Σχοινούσα, ∆ονούσα, Αµοργός, Κέρος, Κουφονήσια και φτάνουν έως τα βόρεια ∆ωδεκάνησα.
Είναι δεδοµένο ότι το φαινόµενο είναι αδύνατο να αντιµετωπιστεί από τις κλειστές νησιωτικές κοινωνίες χωρίς την ουσιαστική παρέµβαση των αρχών.


Ωστόσο, εύλογες απορίες προκαλεί η στάση του Λιµεναρχείου Νάξου στην ευρύτερη περιοχή δικαιοδοσίας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχε καµία συµµετοχή στη σύλληψη του 64χρονου στο Γαλανάδο Νάξου, ενώ η γενικότερη απραγία απέναντι στις ονοµαστικές καταγγελίες που προσκόµισε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ (τύπος, όνοµα σκαφών και ιδιοκτητών, ηµεροµηνίες και ώρες παρατήρησης της παράνοµης δραστηριότητας) δηµιουργεί υποψίες, για τη βούλησή της συγκεκριµένης υπηρεσίας να αντιµετωπίσει το πρόβληµα. Υπό αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες τα µέλη του κυκλώµατος καταστρέφουν οικοσυστήµατα και αλιευτικά πεδία και διακινούν παράνοµα αλιεύµατα στις αγορές της Νάξου και των γύρω νησιών, υποθηκεύοντας το µέλλον της παράκτιας και νησιωτικής αλιείας

Οι επαγγελµατίες αλιείς της ευρύτερης περιοχής, που συνεχίζουν να αλιεύουν µε νόµιµες µεθόδους βρίσκονται σε απόγνωση και σε παρατεταµένη οικονοµική ανέχεια, καθώς η µείωση των ιχθυαποθεµάτων στην περιοχή φτάνει σε ορισµένα είδη ακόµα και το 80%. Είναι αναγκασµένοι να βιώνουν µέσα σ’ ένα περιβάλλον τροµοκρατίας, περιτριγυρισµένοι από άτοµα που έχουν ποσότητες εκρηκτικών στη διάθεσή τους και οικειοποιούνται - καταστρέφοντας - έναν κοινό πόρο.
Είναι ενδεικτικό ότι σε όλη την Ελλάδα, µόνο τελευταίο τετράµηνο του 2011, σηµειώθηκαν δύο πολύ σοβαροί τραυµατισµοί δυναµιτιστών στα Κουφονήσια και την Κάρυστο, εκτεταµένες καταστροφές αλιευτικών σκαφών από τη χρήση δυναµίτιδας στην Αγία Κυριακή του ∆ήµου Τριφυλίας, καθώς και σύλληψη διακινητών στου Ρέντη, οι οποίοι µετέφεραν εκρηκτικές ύλες σε νησιά µε σκοπό την παράνοµη αλιεία.

Καλούµε για πολλοστή φορά όλες τις αρµόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στον θεσµικό τους ρόλο και να πράξουν τα δέοντα, ώστε να σταµατήσει αυτή η καταστροφή και να οδηγηθούν οι φυσικοί αυτουργοί και οι προστάτες τους στη δικαιοσύνη.
Τα οικοσυστήµατα που ανατινάζονται δεν είναι κτίρια που µπορούν να ξαναχτιστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούνται µη ανανεώσιµοι πόροι και αποτελούν µέρος της φυσικής µας κληρονοµιάς από την οποία εξαρτάται η επιβίωση εκατοντάδων ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες και νησιωτικές κοινωνίες.
Θοδωρής Τσιµπίδης
∆/ντής Αρχιπελάγους ΙΘΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου