Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κο Γιώργο Κουτρουμάνη, με θέμα τη "διαμαρτυρία για την επικείμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας"

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κο Γιώργο Κουτρουμάνη, με κοινοποίηση στους Βουλευτές και τους Ο.Τ.Α. Νομού Κυκλάδων, με θέμα τη "διαμαρτυρία για την επικείμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας", έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:
«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, εκφράζουν την αντίθεση και τη διαμαρτυρία των αιρετών του Νομού Κυκλάδων, για την επικείμενη μετά από εντολή των δανειστών μας, κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας.
 
Η απόφασή αυτή είναι αδιανόητη, αντεργατική και αντιλαϊκή. Οι δύο προαναφερόμενοι Οργανισμοί εδώ και 60 περίπου χρόνια έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη στήριξη των εργατικών οικογενειών της πατρίδας μας. Η προσφορά τους αυτή εκφράζεται κύρια μέσα από την παροχή στέγης σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, σε πολύτεκνους, αλλά και σε αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας.

Χαρακτηριστικά για τις Κυκλάδες από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στο πρόγραμμα των επιδοτούμενων δανείων 775 εγκρίσεις από κεφάλαια του ΟΕΚ για μικροεπισκευές σπιτιών σε πολύτεκνους, τριτέκνους και αναπήρους, έχουν δοθεί 205 μικροδάνεια και τέλος 120 πολυτεχνικά δάνεια για αγορά έτοιμης κατοικίας ή για ανέγερση κατοικίας. Επίσης τα δύο τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί στον οργανισμό πλέον των 2.000 αιτήσεων για επιδότηση ενοικίων.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει κύρια τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους των νησιών μας θα έπρεπε να σας είχε οδηγήσει στην απόφαση όχι της κατάργησης, αλλά της ενίσχυσης των δύο προαναφερόμενων οργανισμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χρήματα τα οποία δίνονται για τους οργανισμούς αυτούς προέρχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι από τον Κρατικό προϋπολογισμό μέσω της φορολόγησης.

Επίσης μια επιπλέον σημαντική απώλεια είναι και η κατάργηση των παροχών της Εργατικής Εστίας όπως είναι ο κοινωνικός τουρισμός, η παροχή εισιτηρίων για πολιτιστικές εκδηλώσεις (θέατρα, κλπ) η αγορά βιβλίων, κ.α. Με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των εργαζόμενων οι οποίοι θα στερηθούν της δυνατότητας των κοινωνικών διακοπών και της αναβάθμισης του πολιτιστικού τους επιπέδου. Παράπλευρα θα πληγούν ακόμη περισσότερο όλες οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού είχαν τη δυνατότητα οικονομικής υποστήριξής τους.

Ειδικά για τα νησιά μας προβλέπεται μια άσχημη τουριστική περίοδος , αν καταργηθεί ο κοινωνικός τουρισμός και παράλληλα αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα για τα νησιά του Αιγαίου πελάγους.
Σας καλούμε έστω και τώρα να ανακαλέσετε τις αποφάσεις αυτές και να μην προχωρήσετε στην κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας, αλλά αντίθετα να στηρίξετε με κάθε τρόπο τις παροχές προς τη δοκιμαζόμενη εργατική τάξη της χώρας μας.

Τέλος εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους εργαζόμενους του Ο.Ε.Κ. και τους δηλώνουμε ότι εμείς οι αιρετοί των Κυκλάδων θα είμαστε δίπλα τους και θα στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα τους. Το κοινωνικό κράτος χτίστηκε με μεγάλη προσπάθεια και αγώνες επί σειρά δεκαετιών. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αποδόμηση και την ξεθεμελίωσή του».

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου